Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA
ZEZA ZHKOY
Η Ευρωζώνη είναι μια κόλαση χρεών και ελλειμμάτων. Και η μοίρα της Ελλάδας ενέχει μια σαφή προειδοποίηση για τις άλλες χώρες. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες, αλλά οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αρνούνται να παραδεχτούν το μοιραίο λάθος της συνταγής του Μνημονίου. Προτιμούν να υποφέρει ο ελληνικός λαός και αρνούνται να αποδεχτούν το δίκαιο του αιτήματος για αναδιαπραγμάτευση που ζητεί ο Αντώνης Σαμαράς.
Ασφαλώς, η κρίση είναι εδώ και είναι βαριά. Αλλά η Ευρώπη δεν έχει ηττηθεί σε αυτόν τον πόλεμο ούτε προτίθεται να αυτοκτονήσει. Πίσω από το ευρώ και το χρέος της Ευρωζώνης υπάρχουν 17 κράτη, οι ηγεσίες των οποίων διακρίνονται για τις διαφωνίες, την αμφιθυμία και τις ταλαντεύσεις τους. Είναι φαιδρό, λοιπόν, να λοιδορείται μόνο ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έλαβε μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει λάθη, τα οποία οδήγησαν ήδη σε παρατεταμένη ύφεση και παράλυση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο επισήμανε ότι «κάποια άρθρα του εφαρμοστικού νομοσχεδίου θα τα ψηφίσουμε γιατί συμφωνούμε».
«Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος. Παρέμεινα στην άποψή μου ώς το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους απόψεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνος με τους στόχους και τα μέσα δημοσιονομικής εξυγίανσης που έχουν τεθεί, αλλά αντίθετος με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, επανέλαβε ο Αντώνης Σαμαράς».
Οπως είπε μετά τη λήξη της συνόδου, οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί άκουσαν τις απόψεις του: «Τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε το λάθος… Επέμεινα ότι ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος, αλλά να το επανορθώσουμε. Και αυτή είναι η υπέρτατη πολιτική ευθύνη και απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε: «Δεν κρίνεται μόνο η τύχη της Ελλάδας. Ακούστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Παρέμεινα στην άποψή μου ώς το τέλος. Κάποιοι καταλάβαιναν ότι έχουμε δίκιο. Οι περισσότεροι επέμειναν στις δικές τους. Ομως, κριτής κάθε οικονομικού προγράμματος είναι τα αποτελέσματά του. Και κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς. Προφανώς.
Και η γερμανική προπαγάνδα κορυφώνεται. Εμένα, όμως, δεν με ενοχλεί επειδή αποκαλύπτονται τα προσωπεία του καθενός. Der Spiegel: Σαμαράς, o ενοχλητικός αντάρτης της Αθήνας. Επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. εξαπέλυσε χθες Πέμπτη το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αποκαλώντας τον «μπαμπούλα της Ευρώπης».
Βασικό θέμα της ιστοσελίδας του έγινε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος δέχεται επικρίσεις μέσα από άρθρο του περιοδικού σχετικά με τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση Παπανδρέου για τα οικονομικά μέτρα και το Μεσοπρόθεσμο.
Το άρθρο είναι ιδιαίτερα καυστικό, καθώς ο συντάκτης του άρθρου Κάρστεν Βόλκερι με ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες αναφέρει συγκεκριμένα: «Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς είναι ο μπαμπούλας της Ευρώπης, καθώς με την αντίθεσή του στο ελληνικό πακέτο λιτότητας θέτει σε κίνδυνο την πορεία του ευρώ». Στο άρθρο αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς δέχεται πιέσεις από τους συναδέλφους του των συντηρητικών κομμάτων της Ευρώπης, αλλά ο ίδιος αντιδράει.
Οπως τονίζει το Spiegel στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που γιορτάζει φέτος τα 35 χρόνια από την ίδρυσή του, είχαν σχεδιάσει για την Πέμπτη ειδική γενέθλια εκδήλωση, ωστόσο επικρατεί βαριά ατμόσφαιρα καθώς είναι παρών και ο Αντώνης Σαμαράς. Οπως σχολιάζει το Spiegel, «ο 60χρονος συντηρητικός πολιτικός ξεσηκώνει τους Ελληνες κατά του προγράμματος λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και σαμποτάρει την αλλαγή νοοτροπίας που ζητούν η Ε. Ε. και το ΔΝΤ. Ευτυχώς... Ενώ έκδηλα ανησυχητικό είναι στους Financial Times το σχόλιο του Μάρτιν Φελντστάιν, ο οποίος υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη. Και σ’ αυτό δεν φταίει ο Αντώνης Σαμαράς. Προσθέτει δε ότι αυτή καθυστερείται για να μην παρασυρθούν σε χρεοκοπία και άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και πιθανώς η Ισπανία. Η πρόκληση, αναφέρει ο αρθρογράφος στην ανάλυσή του με τον τίτλο «Αναβάλλοντας την αναπόφευκτη χρεοκοπία της Ελλάδας», είναι να καθυστερήσει αρκετά η χρεοκοπία ώστε να μπορέσουν να αντέξουν οι τράπεζες και οι άλλοι πιστωτές τις διαγραφές χρεών (κούρεμα) από την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ελλάδας πραγματοποιούνται για να αναβληθεί μια χρεοκοπία, γράφει ο καθηγητής του Χάρβαρντ Μάρτιν Φελντστάιν. Οπως αναφέρει, το αναπόφευκτο ντόμινο που θα υπάρξει από μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την Ευρωζώνη. kathimerini
Comments