Ατυχία ,κερδίσαμε

Επισκόπηση τύπου | 08.10.2009

DIE ZEIT «Ατυχία, κερδίσαμε»

Πολλά τα δημοσιεύματα και σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο για την Ελλάδα. Αυτή τη φορά για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και τις προτεραιότητες του Γιώργου Παπανδρέου.

«Ατυχία, κερδίσαμε», επιγράφει την ανάλυση της η εβδομαδιαία έγκυρη εφημερίδα Die Zeit και ο αρθογράφος Μίχαελ Τούμαν σημειώνει: «Είναι μια εκλογική νίκη για την οποία θα πρέπει κανείς εκ βαθέων να συλλυπηθεί τον νικητή. Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει τα τελευταία απομεινάρια ενός υπολειτουργούντος κράτους, ενός υπερμεγέθους γραφειοκρατικού κολοσσού, κατακλεμμένων κρατικών ταμείων. Αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ έχει περισσότερα χρέη από ότι είναι τα έσοδα του ΑΕΠ ενός χρόνου στη χώρα. Η Ελλάδα εδώ και καιρό παραβιάζει όλα τα κριτήρια που έπρεπε να πληροί για να γίνει μέλος της Ευρωζώνης. Οι ελεγκτές σε Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες σφίγγουν τα δόντια τους από οργή όταν μελετούν τους ελληνικούς ισολογισμούς.»

«Ο Γιώργος Παπανδρέου και το κόμμα του, υπόσχονται πως όλα θα αλλάξουν. Θα γίνουν πιο φιλικά για τον πολίτη, πιο οικολογικά, πιο κοινωνικά. Και αυτό είναι σίγουρα καλό». Στη συνέχει ο αρθογράφος εξηγεί στο γερμανόφωνο κοινό ποιος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, τη διαφορά από τον πατέρα του, επισημαίνοντας ότι ο νεότερος είναι πιο χαμηλών τόνων. Υπογραμμίζει επίσης τη φιλία του με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, τις κοινές διακοπές τους στο πατρικό των Παπανδρέου στη Χίο, το τζόγκινγκ που έκαναν μαζί και την προώθηση της ελληνοτουρκικής φιλίας χαρακτηρίζοντας τον έναν σχεδόν τέλειο υπουργό Εξωτερικών.

Και η Zeit καταλήγει: «Ο συμπαθητικός Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στην πολιτική έχοντας ένα πρόβλημα. Τα καθήκοντά του είναι φοβερά δυσάρεστα. Η Ελλάδα έχει μπλέξει άσχημα. Έχει χρέη, όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις, οι υπάλληλοί της είναι κακοπληρωμένοι και διεφθαρμένοι και η χώρα παραπαίει ανάμεσα στις πελατειακές σχέσεις και την εξάρτηση από τις επιδοτήσεις. Όποιος κέρδισε στην Ελλάδα τις εκλογές έχει ήδη χάσει».

Η Λούκα Κατσέλη Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η Λούκα Κατσέλη Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt σχολιάζει σχετικά με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης και υπενθυμίζει ότι: «Η Λούκα Κατσέλη ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση ήταν κατά των ιδιωτικοποιήσεων που προώθησε η κυβέρνηση Καραμανλή, υποσχόμενη ότι θα ακυρωθούν αν νικήσουν στις εκλογές οι σοσιαλιστές. Από μια τέτοια εξέλιξη θα πληγούν και οι γερμανικές επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα η Deutsche Telekom πήρε την περασμένη χρονιά σταδιακά το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ανέλαβε το μάνατζμεντ, ενέταξε την επιχείρηση στους ισολογισμούς της. Δεν πρόλαβε να γίνει υπουργός η Κατσέλη και ανήγγειλε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και πολιτικά μέσα ώστε να επανέλθουν σε κρατικό έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις όπως η Ολυμπιακή και το λιμάνι του Πειραιά που πήρε η κινεζική Cosco. Αλλά και στην κατασκευαστική Hochtief διερωτώνται αν η νέα κυβέρνηση θα ακυρώσει τις συμφωνίες για τα έργα διοδίων που έκλεισε η προκάτοχός της. Ο Παπανδρέου θα ήταν καλό να διευκρινίσει γρήγορα αυτές τις αβεβαιότητες και να διασκεδάσει τις αμφιβολίες για την τήρηση των συμφωνιών από το ελληνικό κράτος».

Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησηςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ορκωμοσία της νέας κυβέρνησηςΘετικά τα σχόλια για τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού συμβουλίου από τη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου : «Με τόσες νέες αλλαγές δεν υπολόγιζαν οι Έλληνες. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει πρώτα πως θέλει ένα πιο μικρό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργείο εξωτερικών το αναλαμβάνει ο ίδιος. Μια δημιουργική ιδέα και όχι μόνο μια ιδέα οικονομίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει πως ξέρει να θέτει προτεραιότητες. Αρκεί μόνο να μην υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες του. Όχι γιατί δεν θα μπορούσε να χειριστεί το υπουργείο. Αντίθετα. Στην Ευρώπη άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις την περίοδο 1999 έως 2004 που ήταν υπουργός εξωτερικών. Ο Παπανδρέου είναι ένα κοσμοπολίτης, ο οποίος μεγάλωσε στις ΗΠΑ και στη Σουηδία, ένας χαμηλών τόνων, ανοιχτός άνθρωπος, με ταλέντο στην τήρηση των ισορροπιών»

Τέλος και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung επισημαίνει: «Ο Παπανδρέου φαίνεται να έμαθε από τα λάθη του συντηρητικού προκατόχου του Κώστα Καραμανλή και θέλει τώρα να έχει το κόμμα κάτω από τον αυστηρό έλεγχό του. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος παλιό στέλεχος που ανήκει στον σκληρό πυρήνα, θα αναλάβει τα χρέη συντονιστή, ενώ η κυβέρνηση θα αναλάβει επιπλέον υποχρεώσεις. Οι επικριτές του επισημαίνουν πως μια τέτοια πρακτική δεν συνάδει με τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας»

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»