Οικονομία | 01.10.2009

Ειλικρίνεια και διαφάνεια μετά την κρίση θέλει το ΔΝΤ

Άρχισε στην Κων/πολη η φθινοπωρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με μια αισιόδοξη εκτίμηση: το 2010 η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς της τάξεως του 3,1% και όχι του 2,5%.

Οι οικονομικοί αναλυτές του ΔΝΤ προβλέπουν αρνητικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους το ΑΕΠ θα κινηθεί στο -0,8% φέτος και στο -0,1% το 2010.

Επιπλέον το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στο 6,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,1% το 2010. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πρόγνωση για την ανεργία στην Ελλάδα: το ΔΝΤ προβλέπει για το 2009 9,5% και για το 2010 άνοδο του ποσοστού ανεργίας στο 10,5%. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θεωρείται από τους κερδισμένους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Η κρίση αναβάθμισε τον οργανισμό καθώς όλο και περισσότερες χώρες έχουν προβλήματα αποπληρωμής χρεών και καταφεύγουν σ’ αυτόν.

Μέχρι πρόσφατα το ΔΝΤ είχε στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες το στίγμα του αδυσώπητου εκμεταλλευτή και του εκπροσώπου των συμφερόντων των πλούσιων βιομηχανικών χωρών.

Το ΔΝΤ, ο πάλαι ποτέ φόβος και ο τρόμος των χωρών του λεγόμενου τρίτου κόσμου, αναγεννιέται σαν φοίνικας από την τέφρα του.

Το ΔΝΤ παίζει πάλι τον ρόλο του πυροσβέστη των κρίσεων

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης χορήγησε ήδη πάνω από 100 δις δολάρια πιστώσεις σε χώρες με κρίσιμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών. Πρώτη αποτάθηκε στον διεθνή οργανισμό η Ισλανδία, η οποία βρέθηκε στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης.

Το Μεξικό απέσπασε ήδη την έγκριση για πιστώσεις ύψους 47 δις δολαρίων και η Πολωνία για πιστώσεις ύψους 20 δις δολαρίων. Ακολούθησαν η Λευκορωσία, η Λετονία, η Ουγγαρία, το Πακιστάν, η Σερβία και η Ουκρανία, ενώ αναμένεται να εγκριθούν ανάλογες πιστώσεις και για Τουρκία, Ρουμανία, Μογγολία και Βουλγαρία. Και η λίστα μάλλον θα διευρυνθεί.

Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν υποστηρίζει ότι ο θεσμός ξεπέρασε το στίγμα του «αδυσώπητου εκμεταλλευτή»: «Το στίγμα, που δυσχέραινε παλιά τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ σχεδόν εξαφανίστηκε. Υφίστανται ακόμη προκαταλήψεις, αλλά είμαστε ακόμη στην αρχή. Είναι θετικό που επικρατεί πια η λογική που λέει: η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι σημαντική για τις χώρες - μέλη του οργανισμού.»

Είναι γεγονός ότι ο παραδοσιακός ρόλος του ΔΝΤ, ως θεματοφύλακα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενισχύεται και πολλές χώρες προσφεύγουν τώρα στις συμβουλές και στις δανειοδοτήσεις του.

Εξάλλου η Σύνοδος των 20 στο Λονδίνο (Απρίλιος 2009) ενίσχυσε τον ρόλο του διεθνούς οργανισμού με την δραστική αύξηση των εισφορών από 250 δις σε 500 δις δολάρια και μεσοπρόθεσμα στοχεύει σε αύξηση μέχρι και 750 δις. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των 20 στο Λονδίνο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει τελικά να διαθέτει αποθεματικό ύψους 1000 δις δολαρίων.

Έτσι θα μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά και άμεσα όσες χώρες χρειαστούν τη βοήθειά του, λέει ο διευθυντής του διεθνούς οργανισμού Στρος-Καν: «νομίζω ότι το ΔΝΤ εκπληρώνει τα καθήκοντά του και κυρίως το ρόλο του πυροσβέστη σε οικονομικές κρίσεις. Γι’ αυτό ακριβώς τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια και το αποθεματικό του, όπως αποφάσισαν οι 20 στο Λονδίνο.

Οι χρηματοπιστωτικές μας δυνατότητες εξαρτώνται από τις κεντρικές τράπεζες των μελών μας. Εάν πρέπει να χορηγήσουμε περισσότερες πιστώσεις, τότε χρειαζόμαστε μεγαλύτερα αποθέματα.»

Στρος-Καν: Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Στρος-Καν: "παίζουμε σωστά τον ρόλο του πυροσβέστη"Από τα 500 δις δολάρια που διαθέτει ήδη το ΔΝΤ τα 125 δις τα χορήγησε η ΕΕ, εκ των οποίων 25 δις έδωσε μόνη της η Γερμανία. Η Κίνα συμμετέχει με 40 δις δολάρια, η Βραζιλία, που στη δεκαετία του ’90 ήταν συνώνυμο των αιώνιων δημόσιων ελλειμμάτων, έδωσε τώρα 4,5 δις στο ΔΝΤ.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο διεθνής οργανισμός είναι εις θέσιν πια να εκπληρώσει τον ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε επισημαίνει ο Ντομινίκ Στρος-Καν: «Εκτιμώ ότι όλα όσα ανήκουν σε αυτό που λέμε ο ρόλος του ΔΝΤ είναι εξίσου σημαντικά: οι έγκαιρες προειδοποιήσεις, η σωστή παροχή συμβουλών, η διάγνωση των ρίσκων και ταυτόχρονα οι συμβουλές προς τις κυβερνήσεις, πως θα ανταπεξέλθουν στο άμεσο μέλλον στα δημοσιονομικά τους καθήκοντα. Αυτός είναι ο ρόλος μας και νομίζω ότι ο ρόλος μας ως θεσμού είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως τα βλέπουμε εμείς.»

Ειλικρίνεια και διαφάνεια ευαγγελίζεται λοιπόν το ΔΝΤ μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Και αυτό αφορά όχι μόνον την χορήγηση πιστώσεων, αλλά κυρίως την εποπτεία και την παροχή συμβουλών, όπως τόνισαν οι 20 ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη μας τόσο στο Λονδίνο (Απρίλιος 2009), όσο και πρόσφατα στο Πίτσμπουργκ (Σεπτέμβριος 2009).

Karl Zawadzky / DPA / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»