Πως είδαν τα Αμερικανικά ΜΜΕ τις Ελληνικές εκλογές


06-10-2009

Γιώργος Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στην Ελλάδα απασχόλησαν πολλά έγκυρα Αμερικανικά ΜΜΕ. Ήταν η πρώτη φορά από πολλών ετών που εκδηλώθηκε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για εξέλιξη στην Ελλάδα από έντυπα αλλά και από ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Αναφορά στις εκλογές της Κυριακής έκαναν επίσης ο Λευκός Οίκος, το Στέητ Ντηπάρτμεντ και η μεγάλη Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ. Το σημείωμα αυτό αποβλέπει στο να συνοψίσει τα κυριότερα σημεία των σχετικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων.

Η New York Times, σε άρθρο της με τίτλο «Οι Ψηφοφόροι Χαρίζουν στουςΈλληνες Σοσιαλιστές Συντριπτική Νίκη», αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ απομάκρυνε από την εξουσία «μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που είχε υπονομευθεί από σκάνδαλα διαφθοράς και εντεινόμενη οικονομική κρίση».Η εφημερίδα παραθέτει στην συνέχεια αποσπάσματα από το μήνυμα που ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε στον λαό την Κυριακή το βράδυ με ιδιαίτερη έμφαση στην αισιόδοξη δήλωσή του ότι «θέλουμε, μπορούμε και θα πετύχουμε» στην προσπάθεια για πρόοδο και ευημερία της Ελλάδας. Η New York Times εκτιμά ότι η νίκη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος «είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στην σημερινή Ευρώπη στην οποίαν η αριστερά χάνει έδαφος και συχνά αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση κατά τρόπο που να της αποφέρει πολιτικό όφελος».Η εφημερίδα αναγνωρίζει τέλος ότι το έργο της νέας κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολο γιατί, όπως γράφει, «Το ΠΑΣΟΚ κληρονομεί μια δύσκολη κατάσταση στην οποίαν η Ελληνική οικονομία, ύστερα από 15 χρόνων συνεχή ανάπτυξη, αναμένεται να περιέλθει σε ύφεση, υποδαυλισμένη από ενδημικά προβλήματα, περιλαμβανομένου ενός δαπανηρού και εξασθενισμένου συνταξιοδοτικού συστήματος. Παράλληλα ο τουρισμός και η ναυτιλία, που αποτελούν τις βάσεις της Ελληνικής οικονομίας, έχουν πληγεί βαθειά από την κρίση».

Στην Αμερικανική πρωτεύουσα, η εφημερίδα Washington Post, σε σύντομο σημείωμα με τίτλο «Ξεκάθαρη Νίκη των Σοσιαλιστών» λέει ότι ο εκλογικός θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ επιτεύχθηκε χάρις σε «υποσχέσεις για αύξηση των φόρων και των δαπανών του δημοσίου με στόχο την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης την οποία δεν κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο η (απερχόμενη) συντηρητική κυβέρνηση». Η εφημερίδα τονίζει κατόπιν ότι ήταν αναγκαία η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, διότι, κατά την έκφρασή της, «η Ελλάδα χρειάζεται να έχει ισχυρή κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει μια οικονομία που βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης».

Greek Socialist party supporters react as they watch exit poll results from the parliamentary elections on a display in Athens

H άλλη μεγάλη εφημερίδα της Αμερικανικής πρωτεύουσας, η Washington Times, ύστερα από μια περιεκτική περιγραφή των πανηγυρισμών που έγιναν για την νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα, επισημαίνει ότι κατά την προεκλογική περίοδο ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υποσχεθεί στον λαό «ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 4,36 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ένα πρόγραμμα φορολόγησης των πλουσίων για την βοήθεια των φτωχών» ενώ ο Κώστας Καραμανλής είχε ταχθεί υπέρ της εφαρμογής «ενός προγράμματος λιτότητας στα επόμενα δύο χρόνια». Η εφημερίδα εκτιμά πως οι αγορές θα χαρούν με το εκλογικό αποτέλεσμα διότι η νέα κυβέρνηση με την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφάλισε, θα έχει νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή του προγράμματός της επί τέσσαρα χρόνια. Παράλληλα όμως η Washington Times παραθέτει και την άποψη ορισμένων οικονομολόγων οι οποίοι αμφισβητούν την ορθότητα του σχεδίου για αύξηση των δημοσίων δαπανών, υποστηρίζοντας ότι «η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δανείων της Ελλάδας, χώρας που έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος, από άποψη ποσοστού του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, στον χώρο της Ευρωζώνης, αμέσως μετά την Ιταλία».

Η εφημερίδα Wall Street Journal, που εκδίδεται στην Βοστώνη αλλά κυκλοφορεί από άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών, σε άρθρο της με τίτλο «Οι Έλληνες Εκλέγουν Σοσιαλιστές στην Εξουσία», παρατηρεί ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ «προσκρούει σε μια ευρύτερη τάση συντηρητισμού που παρατηρείται στην Ευρώπη, όπου η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς, η Γερμανία μόλις επανεξέλεξε την κεντροδεξιά Καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ και το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς την ανάδειξη συντηρητικής κυβέρνησης το 2010, κάτι που αν γίνει θα τερματίσει την δωδεκάχρονη παραμονή του Εργατικού Κόμματος στο πηδάλιο της χώρας». Αλλά, συνεχίζει το άρθρο της εφημερίδας, «το κεντροαριστερό κόμμα της Ιταλίας Partito Democratico δήλωσε πως η νίκη του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλα τα κόμματα αριστερής απόκλισης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο διότι το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε πως όταν η Αριστερά εναρμονίζεται με τις αλλαγές και τις προσδοκίες της κοινωνίας, εξασφαλίζει την λαϊκή συγκατάθεση και εμπιστοσύνη». Η Wall Street Journal πιστεύει ότι «την Κυριακή οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον για την αδυναμία της να χειριστεί την οικονομία αλλά και για μια σειρά από σκάνδαλα, όπως η επίμαχη παραχώρηση εκτάσεων του δημοσίου σε ένα μοναστήρι, που κόστισε στους Έλληνες φορολογούμενοι πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ». Κατά την εφημερίδα, «ανάμεσα στις πρώτες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι να (εκπονήσει και να) παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για το πως σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πώς να περικόψει το χρέος της χώρας που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει φέτος το 100% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος». Άλλο μεγάλο πρόβλημα που, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα πρέπει να χειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι «η καταπολέμηση της ευρείας φοροδιαφυγής, από την οποία το κράτος χάνει το ένα τέταρτο περίπου των εσόδων που θα έπρεπε να έχει».

Μια άλλη εφημερίδα με πανεθνική κυκλοφορία η USA Today, αναφέρει ότι στις προηγούμενες εκλογές πριν από δύο χρόνια, ο Γιώργος Παπανδρέου εθεωρείτο από ορισμένους επικριτές του ως «σκιά του δυναμικού και χαρισματικού πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ίδρυσε το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, το κυβέρνησε με στιβαρή πυγμή και το οδήγησε σε τρείς εκλογικές νίκες στην περίοδο από το 1981 μέχρι το 1993». Τώρα όμως, συνεχίζει η εφημερίδα «με τον μεγάλο εκλογικό του θρίαμβο ο Γιώργος Παπανδρέου, κερδίζει την ευκαιρία να σιγάσει όσους τον αμφισβήτησαν στο παρελθόν, αν και έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει φοβερές προκλήσεις από την επιδεινούμενη οικονομία, την συνεχιζόμενη διαφθορά, την επιδείνωση της εγκληματικότητας και την τρομοκρατία».

Γιώργος Παπανδρέου

Το Αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, σε ανταπόκρισή του που δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους εντός και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, με τίτλο «Οι Σοσιαλιστές Εκτοπίζουν τους Συντηρητικούς στην Ελλάδα» και με υπότιτλο «Ο Παπανδρέου γίνεται Πρωθυπουργός ακολουθώντας τα αχνάρια του πατέρα του και του παππού του» λέει ότι η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ κατέστη έκδηλη μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα τμηματικά εκλογικά αποτελέσματα που έδειχναν τον θυμό των ψηφοφόρων για τα σκάνδαλα και τα οικονομικά δεινά της χώρας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «η αδυναμία των αρχών να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την αναταραχή που προκάλεσε ο φόνος ενός νέου από την αστυνομία στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο, υπέσκαψε ακόμη περισσότερο την θέση των συντηρητικών την οποία και αποτελείωσε η παγκόσμια οικονομική κρίση». Το AP καταλήγει επισημαίνοντας ότι σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, που προωθούσε πρόγραμμα λιτότητας με κεντρικό άξονα το πάγωμα των μισθών, των συντάξεων και των προσλήψεων, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποσχεθεί πως θα διαθέσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει και πάλι την οικονομική μηχανή της χώρας. Το πρακτορείο αναγνωρίζει πως η νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα χρειαστεί να συνάψει καινούργια μεγάλα δάνεια για να μειώσει το διογκούμενο χρέος και για να καλύψει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Αλλά, καταλήγει το άρθρο, «ο κ. Παπανδρέου έχει υποσχεθεί πως θα περιορίσει το ύψος του δανεισμού μειώνοντας τις σπατάλες στις κρατικές δαπάνες και διώκοντας τους φοροδιαφυγόντες».

Τα Αμερικανικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κάλυψαν ταχύτατα και με πληρότητα τις Ελληνικές κοινοβουλευτικές εκλογές και τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από αυτές, περιλαμβανομένης της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, επικέντρωσε την προσοχή στην διακήρυξη του Γιώργου Παπανδρέου ότι θα χαράξει «νέα πορεία με στόχο την οικονομική ανάκαμψη» και στην αναγνώριση από μέρους του ίδιου πως «τίποτα δεν θα είναι εύκολο και θα χρειαστεί να γίνει σκληρή δουλειά».Ταυτόχρονα το CNN τόνισε πως ο Κώστας Καραμανλής συγχάρηκε τον κύριο Παπανδρέου για την νίκη του σε ομιλία που έκανε από την τηλεόραση. Και παρέθεσε το εξής απόσπασμα από το μήνυμα του κ. Καραμανλή: «Όπως και κάθε άλλος Έλληνας έτσι κι εγώ του εύχομαι να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη πρόκληση της οικονομικής κατάστασης γιατί, όπως έχω πολλές φορές αναφέρει, η πρόκληση αυτή είναι θέμα εθνικό».

Η κεντρική υπηρεσία ειδήσεων του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού καναλιού των Ηνωμένων Πολιτειών, Voice of America (Φωνή της Αμερικής), ήταν μεταξύ των πρώτων αμερικανικών ΜΜΕ που μετέδωσε την νίκη του ΠΑΣΟΚ σε ρεπορτάζ με τίτλο «Οι συντηρητικοί στην Ελλάδα παραδέχτηκαν την εκλογική ήττα τους». Το αγγλόφωνο αυτό ρεπορτάζ μεταδόθηκε και σε πολλές από τις 45 γλώσσες με τις οποίες μιλά η Φωνή της Αμερικής σε ένα ακροατήριο 145 εκατομμυρίων ακροατών και τηλεθεατών την εβδομάδα ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, η Ελληνική Υπηρεσία της Voice of America, στις 14 συνολικά εκπομπές που είχε ανήμερα των εκλογών και την επομένη ημέρα, μετέδιδε αναλυτικά αποτελέσματα από την Αθήνα και αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον, περιλαμβανομένου του τηλεφωνήματος που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο αργότερα το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Στο τηλεφώνημά του ο Πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε την σπουδαιότητα που αποδίδει στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα και ότι προσβλέπει να συνεργαστεί με τον κύριο Παπανδρέου. Ο Πρόεδρος Ομπάμα ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρησαν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ για την εκλογική του νίκη.

Το πρωί της Δευτέρας και ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ίαν Κέλλυ, συγχάρηκε τον κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία τους στις εκλογές της Κυριακής και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε με την νέα κυβέρνηση της Ελλάδας σε πολλά διμερή και πολυμερή θέματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας καθώς και η Νατοϊκή συμμαχία». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον ο Πρόεδρος Ομπάμα προσκάλεσε τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ παρέπεμψε τον δημοσιογράφο στον Λευκό Οίκο δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, Νίκολας Καρακώστας, σε τηλεγράφημα που απέστειλε στον Γιώργο Παπανδρέου τον συγχαίρει για την μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ που κέρδισε το 44 τοις εκατό της λαϊκής ψήφου στις εκλογές και για την ανάθεση στον ίδιον από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, της εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης. Το τηλεγράφημα του κ. Καρακώστα καταλήγει με τούτα τα λόγια: «Σύσσωμη η οικογένεια της ΑΧΕΠΑ και οι θυγατρικές οργανώσεις της, Κόρες της Πηνελόπης, Γιοί του Περικλέους και Κόρες της Αθηνάς σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθειά να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα και προσβλέπουμε να συνεργαστούμε τόσο με εσάς όσο και με την κυβέρνησή σας για να συσφίξουμε ακόμη περισσότερο και να διευρύνουμε τους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα».

Comments

lornion said…
Στην κεντροδεξιά Ευρώπη η σοσιαλιστική φωνή του Γιώργου Παπανδρέου εχει νότες ελληνοαμερικανικής ανθρωπιάς. Καθ΄οσον αφορά την χώρα, ας μη την κρίνει η Ευρώπη ,δια του τύπου, τόσον αυστηρά,γνωρίζω είναι λίγο τεμπέλικη η ελίτ της, φταίει όμως η διαρκής παρουσία του ήλιου...λορνιόν

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»