Επισκόπηση τύπου | 05.10.2009
Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ με άδηλη συνέχεια
Κοινός παρονομαστής όσων Γερμανών δημοσιογράφων προχωρούν και σε σχολιασμό είναι ότι η ήττα Καραμανλή αναμενόταν λόγω της ατυχούς οικονομικής πολιτικής που άσκησε αλλά και των σκανδάλων, οποία ενέχονταν μέλη των κυβερνήσεών του. Από την άλλη υπάρχουν επιφυλάξεις για το αν ο αδιαμφισβήτητος νικητής Γιώργος Παπανδρέου καταφέρει όντως να χειριστεί με επιτυχία τα άθλια δημοσιονομικά της χώρας.
Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, διεξήχθησαν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, του υψηλού δημόσιου χρέους και του αυξανόμενου ελλείμματος της χώρας. Η νίκη της αντιπολίτευσης υπήρξε μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν.
Η εφημερίδα Kölner Stadtanzeiger επισημαίνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κατέβηκαν στις εκλογές με διαφορετικές συνταγές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενώ ο Καραμανλής σχεδίαζε περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα και ένα προϋπολογισμό λιτότητας, ο Παπανδρέου επιδιώκει την ανάκαμψη της οικονομίας με ένα πακέτο μέτρων αναθέρμανσης, με αύξηση των ανώτερων συντελεστών φορολογίας και με τη φορολόγηση κερδών και μερισμάτων από χρηματιστηριακές συναλλαγές.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Μήπως δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση;
"Φταίει ο ίδιος ο Καραμανλής", είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Rundschau που επισημαίνει: Ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που καταψηφίστηκε θεωρεί υπεύθυνη για την ήττα του την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αποτυχία του Καραμανλή οφείλεται στον εαυτό του. Σε τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις υποσχόταν τα ίδια πράγματα: καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, εξυγίανση του συστήματος δημόσιας υγείας, περιορισμό της γραφειοκρατίας και σταθεροποίηση των δημοσιονομικών. Πολύ λίγα από αυτά εφήρμοσε. Το γεγονός ότι παραδέχθηκε λάθη και παραλείψεις δεν έπεισε – όπως είναι λογικό - κανέναν ψηφοφόρο. Τα σκάνδαλα επί της πρωθυπουργίας Καραμανλή κλόνισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτική. Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από το τέλος του Β` παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτή δεν οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά στη μεταρρυθμιστική αδράνεια και την πλημμελή άσκηση της οικονομικής πολιτικής της Αθήνας. Εάν η επόμενη κυβέρνηση συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η απερχόμενη, η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε καταστροφή για την ευρωζώνη, καταλήγει η Frankfurter Rundschau.
Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
Η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού είναι ο τίτλος του σχολίου της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
Η Ελλάδα είναι όπως οι φιγούρες των κόμικς που τρέχουν προς τον γκρεμό και αντί να φρενάρουν συνεχίζουν να τρέχουν και σε κάποια στιγμή βρίσκονται πια στο κενό και κινούν γρήγορα τα πόδια τους στο αέρα, ενώ από κάτω ελλοχεύει ο γκρεμός. Αυτό ακριβώς κάνει η χώρα, κουνάει τα πόδια της στο κενό. Οι Έλληνες ψήφισαν. Ψήφισαν αλλαγή αλλά όχι τη στροφή που έχουν τόσο ανάγκη. Ψήφισαν ένα νέο πρόσωπο, στο οποίο όμως αναγνωρίζει κανείς το παλιό οικείο πρόσωπο.
Σε μια στιγμή, κατά την οποία η χώρα είχε ανάγκη από μια ριζικά νέα αρχή, προτιμήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου για το αξίωμα του πρωθυπουργού. Είναι ένας από τους απογόνους εκείνων των δυναστειών που μοιράζονται μεταξύ τους την εξουσία εδώ και μισό αιώνα και είναι υπεύθυνες για την επιθανάτια αγωνία.
Ο Παπανδρέου θεωρείται ακέραιος άνθρωπος. Αλλά ουσιαστικά ο λαός καταψήφισε τον αντίπαλό του, τον Καραμανλή. Εναλλακτική επιλογή δεν υπήρχε.
Ακόμη και εάν ο κ. Παπανδρέου εννοούσε σοβαρά την αναγγελία της καταπολέμησης της οικογενειοκρατίας, θα έπρεπε πρώτα να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα, όπου οι παλιές δομές είναι ακόμη ζωντανές. Μετά θα πρέπει να ασχοληθεί με τα υπουργεία που είναι αυτόνομα φέουδα και στη συνέχεια με τα λόμπι που κάνουν τη χώρα να ασφυκτιά.
Τέλος θα πρέπει να αντιπαρατεθεί με τους ίδιους τους Έλληνες. Και αυτό γιατί μολονότι η λογική υπαγορεύει σε πολλούς ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα, εκείνοι παραμένουν συνένοχοι. Και τώρα πολλοί ψήφισαν Παπανδρέου όχι για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει, αλλά για τα 3 δις που υποσχέθηκε να μοιράσει.
Ήρθε η ώρα;
Bildunterschrift:
Πρωτοσέλιδη τέλος στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung η κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα με εκτενές ρεπορτάζ στην τρίτη σελίδα, όπου φιλοξενείται και σχετικό σχόλιο με τίτλο : «Η άλλη όψη του νομίσματος». Το σχόλιο υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι ο Καραμανλής είχε πέντε χρόνια στη διάθεσή του να προωθήσει τις δέουσες διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά δεν το έπραξε. «Η κυβέρνηση απέτυχε στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών, ενώ παρακολουθούσε αμήχανη τις ταραχές του περασμένου Δεκεμβρίου», παρατηρεί η εφημερίδα. «Τα δύο μεγάλα κόμματα συνιστούν όψεις του ιδίου νομίσματος και λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο», συμπεραίνει η εφημερίδα, έχοντας απαριθμήσει προηγουμένως τις αδυναμίες του ελληνικού πολιτικού συστήματος: την οικογενειοκρατία και το πελατειακό σύστημα. Και ο σχολιαστής επισημαίνει: «Η Ελλάδα χρειάζεται μια εκ βάθρων αλλαγή. Ήλθε η ώρα να περιορισθεί η υπερδιογκωμένη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και να εκσυγχρονισθεί το παραπαίον εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι η ώρα για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων και της αποφασιστικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας».
Τέλος το σχόλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Σοσιαλιστές θα συναντήσουν μεγάλη αντίσταση στις προσπάθειές τους, καθώς πολλοί Έλληνες έχουν βολευτεί εντός του διεφθαρμένου πελατειακού συστήματος. Είναι κάτι περισσότερο από αμφίβολο εάν οι Έλληνες Σοσιαλιστές που πριν από πεντέμισι χρόνια καταψηφίστηκαν εξαιτίας της διαφθοράς θα έχουν τώρα τη δύναμη και τη βούληση να εφαρμόσουν τα απαιτούμενα και επώδυνα μέτρα.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
antigrafikon from DW.--------------kefalonia-kai-kosmos
Comments