πολιτική-29.10.2009-κλίμα..........

Πολιτική | 29.10.2009

Κλίμα: «Χωρίς λεφτά, δεν υπάρχει συμφωνία»

Άγνωστο παραμένει με ποιες αποσκευές θα εκπροσωπήσει η σουηδική προεδρία την ΕΕ στην Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα. Και ένα από τα ακανθώδη ζητήματα είναι η χρηματοδότηση της προστασίας του κλίματος.

Η προστασία του κλίματος είναι μια υπόθεση με μεγάλο κόστος. Και αυτό εξηγεί τις διαμάχες εντός της ΕΕ. Το σημείο τριβής είναι ο καταμερισμός του κόστους, αλλά και το ύψος της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος επίτροπος της ΕΕ Σταύρος Δήμας λέει τα πράγματα με το όνομά τους: «Χωρίς λεφτά, δεν υπάρχει συμφωνία. Με λίγα λόγια εάν δεν βρεθούν πόροι ενόψει των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη δεν θα επιτευχθεί συμφωνία».

Η παλιά καλή συνταγή των παζαριών

Χωρίς λεφτά, δεν θα υπάρξει συμφωνία, προειδοποιεί ο Σταύρος ΔήμαςBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Χωρίς λεφτά, δεν θα υπάρξει συμφωνία, προειδοποιεί ο Σταύρος ΔήμαςΠριν από λίγες ημέρες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια κοινή θέση αναφορικά με τους πόρους προς τις φτωχές χώρες. Εννέα χώρες από την ανατολική και κεντρική Ευρώπη με επικεφαλής την Πολωνία διαφώνησαν στο ποσό που θα πρέπει να διατεθεί, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί πώς θα γίνει ο καταμερισμός του κόστους. Στη σημερινή σύνοδο κορυφής θα πρέπει οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Μία από τις συμβιβαστικές λύσεις που συζητούνται είναι οι πλουσιότερες χώρες να ενισχύουν οικονομικά τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ. Η παλιά καλή συνταγή των παζαριών. Η Πολωνία ζητά για παράδειγμα οικονομική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη. Και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει αισιόδοξος ότι η σύνοδος θα δώσει λύσεις. «Είμαστε οι πρώτοι που προτείνουμε αξιόπιστα τη διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ελπίζω πραγματικά να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένο ποσό κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πρόταση ενόψει τη διάσκεψης της Κοπεγχάγης», τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

«Να διασφαλιστεί ότι υπάρχει η βούληση»

Αγκάθι η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρώνBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αγκάθι η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρώνΤο ποσό που απαιτείται για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών μέχρι το 2020 ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Άγνωστο παραμένει πόσα από αυτά θέλει και μπορεί να καλύψει η ΕΕ. Η Κομισιόν πρότεινε 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Πολλές ωστόσο χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, αρνούνται να δεσμευθούν σε συγκεκριμένο ποσό. Και όπως υπογραμμίζει ο συντηρητικός ευρωβουλευτής Βέρνερ Λάνγκε: «Εάν για παράδειγμα προτείνουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα ζητήσουν 100 δισεκατομμύρια. Θα πρέπει κατ` αρχήν να διασφαλιστεί ότι υπάρχει η βούληση και μετά μπορούμε να συζητήσουμε και για χρήματα».

Όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έχουν ήδη τεθεί στόχοι. Μέχρι το 2020 η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές κατά 20% σε σχέση με τις τιμές του 1990. Αυτό θα ισχύσει, όχι μόνο για τη βιομηχανία αλλά και για τη ναυσιπλοΐα και τις αεροπορικές μεταφορές. Ασαφές παραμένει το τι θα συμβεί με την εμπορία των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων μετά από το 2012, οπότε εκπνέει το πρωτόκολλο του Κιότο. Και εδώ η ΕΕ έχει πολλή δουλειά μπροστά της.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης:Σπύρος Μοσκόβου/from dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc