Επισκόπηση τύπου | 09.07.2010

Ελλάδα: «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας»

Σημαντικός ο απόηχος της χθεσινής απεργίας στον γερμανικό τύπο. Βασική διαπίστωση των Γερμανών αρθρογράφων είναι ότι μετριάζεται το κύμα των απεργιών και η διάθεση των Ελλήνων για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις.

«Απεργία στην Ελλάδα – ακόμη και η βουλή εργάστηκε με προσωπικό ασφαλείας, γιατί οι υπάλληλοι απεργούσαν», «Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή –μετριάζεται το κύμα απεργιών», «Η Ελλάδα κάνει περικοπές, αυξάνει τους φόρους, προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, αλλά η επιτυχία είναι αμφίβολη», «Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας και των διαδηλώσεων». Αυτοί είναι ορισμένοι από τους σημερινούς τίτλους του γερμανικού τύπου.

Παρά την απεργία το 70% υπέρ των περικοπών

«Περισσότερες ώρες δουλειάς με λιγότερη αμοιβή – πέρασε το ασφαλιστικό στην ελληνική βουλή – μετριάζεται το κύμα των απεργιών». Έτσι τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της ηSüddeutsche Zeitung του Μονάχου: «Επί ώρες σταμάτησαν οι πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο λιμάνι του Πειραιά, το μετρό, τα λεωφορεία, ακόμη και τα κρατικά νοσοκομεία λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας. Αλλά και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απήργησαν υπό τις πιέσεις των συνδικάτων τους. Στις διαδηλώσεις στο κέντρο έλαβαν τελικά μέρος πολύ λιγότεροι από άλλες φορές. Φαίνεται ότι η πλειονότητα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται πως οι δραστικές περικοπές που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι αναπότρεπτες.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι απεργίες δεν έχουν κανένα νόημα και ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες.»

Στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύεται ανάλυση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα: «Ακόμη και οι αισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται ότι οι αναλυτές που ρέπουν στην καταστροφολογία έχουν αρκετά επιχειρήματα για την περίπτωση της Ελλάδας. Το σημαντικότερο: το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους θα στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν συνοδευτεί από μια παράλληλη, αλλά σαφή οικονομική ανάπτυξη. Εάν δεν σημειωθεί καμία ανάπτυξη, τότε δεν ωφελούν καθόλου ούτε οι περικοπές, ούτε οι φορολογικές αυξήσεις.

Οι αισιόδοξοι αναλυτές ελπίζουν ότι οι αλλαγές που προβλέπονται από το κυβερνητικό πρόγραμμα θα απελευθερώσουν την οικονομία και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Οι καταστροφολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία και μάλιστα μόνο σε ένα κλάδο της, στα πλοία-κοντέινερ. Επομένως οι όποιες αλλαγές δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον ο ελληνικός πληθυσμός πλήττεται σοβαρά από δημογραφική γήρανση.»

Τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους

«Ο Γερμανός οικονομολόγος Γιενς Μπάστιαν που ζει στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν το πρόγραμμα υλοποιηθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2013, αυτό πάλι δεν εγγυάται πως η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της». Και καταλήγει: «Αυτό που προσπαθεί να πετύχει τώρα η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει με έναν μαραθώνιο, στον οποίο όμως πρέπει να νικήσει ένας δρομέας κοντινών αποστάσεων. Ταυτόχρονα ο μαραθώνιος αυτός εμπερικλείει απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες και δεν αποκλείει την πιθανότητα της αποτυχίας.»

Αποστασιοποιούνται από τις απεργίες οι Έλληνες

«Σπάει το μέτωπο της διαμαρτυρίας – η απεργία βρίσκει μικρή ανταπόκριση», είναι τέλος ο τίτλος ρεπορτάζ της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger: «Το κάλεσμα των συνδικάτων σε απεργίες και κινητοποιήσεις φαίνεται ότι βρίσκει όλο και λιγότερη ανταπόκριση. Η χθεσινή 6η γενική απεργία δείχνει σαφώς πως πολλοί Έλληνες αποστασιοποιούνται και υποχωρούν στα κελεύσματα των περικοπών. Βεβαίως χθες έμειναν πολλές υπηρεσίες κλειστές, δεν λειτούργησαν τα λεωφορεία, το μετρό, οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το διεθνές αεροδρόμιο, αλλά λειτούργησαν οι τράπεζες, τα εργοστάσια, οι οικοδομές και το λιανεμπόριο. Οι περισσότεροι Έλληνες διαισθάνονται ότι παρά τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει αταλάντευτη το πρόγραμμα των περικοπών, διότι δεν έχει άλλη επιλογή.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc