Κοινωνία | 12.07.2010

Σκόρδο, το θαυματουργό!

Από το πυρ το εξώτερο το σκόρδο έχει επιστρέψει ολοταχώς στη γερμανική κουζίνα. Ο φόβος της μυρωδιάς έχει δώσει τη θέση του στη μοναδική γεύση αλλά και τις ιαματικές ιδιοτήτες των λευκών, θαυματουργών σκελίδων.

Σκόρδο, το θαυματουργό! Χρησιμοποιείται προληπτικά κατά του καρκίνου. Ωφελεί στα αγγεία και στην καρδιά, κατεβάζει την πίεση, ανεβάζει τις ορμόνες της λίμπιντο, και τι δεν κάνουν αυτές οι λευκές σκελίδες. Από τις παραδόσεις μαθαίνουμε ότι το σκόρδο ήταν ο τρόμος και ο φόβος όλων των βρυκόλακων. Στη σύγχρονη εποχή είναι ο τρόμος και ο φόβος για τη μύτη ορισμένων. Βέβαια τα τελευταία χρόνια οι Γερμανοί έχουν ξεπεράσει τα ταμπού, τρώνε περισσότερο σκόρδο με το φαγητό τους, κι αυτό αποτυπώνεται και στις αυξημένες εισαγωγές.

Πουλιέται όλο και περισσότερο

Μοναδικό άρωμα και γεύσηΜοναδικό άρωμα και γεύσηΈξω μόλις αρχίζει να χαράζει, μέσα όμως στην μεγάλη αγορά της Κολωνίας επικρατεί πυρετός .Τελάρα γεμάτα με φρούτα και λαχανικά πηγαινοέρχονται στους μεγάλους διαδρόμους, ανάμεσα τους και πολλά σκόρδα. Ο Ντιλαβέρ Κεσκίν εργάζεται ως χονδρέμπορος ζαρζαβατικών και προμηθεύει φρουτέμπορους και ιδιοκτήτες εστιατορίων με τα προϊόντα του. «Γενικά», μας λέει, «το σκόρδο είναι ένα προϊόν που πουλιέται ολόκληρο το χρόνο, και τους 12 μήνες, ανεξαρτήτως αν έρχεται από την Κίνα ή την Ισπανία, είναι προϊόν που κινείται όλο το χρόνο».

Τα σκόρδα που πουλά ο Κεσκίν έρχονται από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αργεντινή, καμιά φορά και από την Κίνα. Μόνο το 2009, 18.000 τόνοι σκόρδου πέρασαν τα γερμανικά σύνορα, 7 φορές περισσότερο από πρόπερσι.

Ο Μίχαελ Κοχ, αναλυτής της αγοράς από την εταιρεία Αγροτικής Πληροφόρησης στη Βόννη, ερεύνησε το γεγονός. «Ξεκινάμε από τη θέση ότι στους καταναλωτές αρέσει όλο και περισσότερο το σκόρδο», κατέληξε στο συμπέρασμα. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, παρατηρούμε ότι οι ιδιώτες καταναλωτές βάζουν το σκόρδο περισσότερο στο πιάτο τους. Γιατί τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ήταν στάσιμη στα 200 γραμμάρια ανά εστία το χρόνο».

Ακόμη και λαθρεμπόριο σκόρδου

Και το φρέσκο σκόρδο στο πιάτο μαςΚαι το φρέσκο σκόρδο στο πιάτο μαςΤι σημαίνει λοιπόν αυτό, ότι το σκόρδο ανέβηκε στα μάτια και στα στόματα των Γερμανών; «Η άποψη αυτή σε κάθε περίπτωση δεν είναι λανθασμένη, απαντά ο Κοχ. «Το σκόρδο τρώγεται και έξω από το σπίτι. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ότι χρησιμοποιείται περισσότερο στη γαστρονομία από ότι στο παρελθόν».

Την τάση αυτή επιβεβαιώνει και ο Γύργκεν Κέλερ. Είναι αρχιμάγειρας στο ξενοδοχείο Κάιζερχοφ του Ζίγκμπουργκ. Παρατηρεί, λοιπόν, ότι το γούστο των Γερμανών έχει αλλάξει. «Ο φόβος ότι αν φάω σκόρδο θα βρωμάω, έχει μειωθεί», μας λέει. «Σήμερα, μπορούμε ακόμη και σε επαγγελματικά γεύματα να προσφέρουμε παϊδάκια με πολύ σκόρδο, κάτι αδιανόητο πριν από δέκα χρόνια».

Η μακραίωνη ιστορία του σκόρδου με τις ευεργετικές του επιδράσεις στην υγεία και, τελευταία, στις τσέπες των χονδρεμπόρων, δεν τελειώνει εδώ. Υπάρχουν και κεφάλαια που θυμίζουν αστυνομικό διήγημα. «Η υπηρεσία μου έχει στοιχεία ότι ιδιαίτερα με το σκόρδο γίνεται λαθρεμπόριο», μας λέει ο Αξελ Χίρτ, τελωνιακός στο Αμβούργο. «Γίνονται προσπάθειες να εισαχθεί παράνομα σκόρδο από την Κίνα».

Στην Ε.Ε. έχουν επιβληθεί μεγάλοι τελωνειακοί δασμοί για εισαγωγές σκόρδου από την Κίνα. Οι εισαγωγείς δίνουν ψεύτικη προέλευση και έτσι οι λαθρέμποροι κερδίζουν γύρω στα 24.000 ευρώ το κοντέινερ. Για τον ευρωπαίο φορολογούμενο, το λαθραίο αλλά καθόλα ιαματικό σκόρδο, κοστίζει εκατομμύρια ευρώ.

Susanne Schäfer/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»