Οικονομία | 23.07.2010

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του «τεστ αντοχής»

Ώρες αγωνίας περνούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τεστ αντοχής σήμερα το βράδυ. Στόχος του τεστ είναι να ελέγξει αν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αντέχει σε κλυδωνισμούς.

Διαφορετικά είχαν φανταστεί πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα οι 27 ηγέτες της ΕΕ όταν ανακοίνωναν ένα τεστ αντοχής του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Τα θετικά αποτελέσματα στα οποία προσέβλεπαν θα έδειχναν σε όλους από επενδυτές μέχρι κερδοσκόπους ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υγιείς και ισχυρές. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ όταν μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής πριν από πέντε περίπου εβδομάδες ανακοίνωνε την διεξαγωγή του τεστ: «Νομίζω ότι υπό τις παρούσες συνθήκες χρειαζόμαστε όσο περισσότερη διαφάνεια είναι εφικτή. Το τεστ θα δώσει τέλος στην φημολογία. Είναι κατά την άποψή μου ο πιο γρήγορος τρόπος για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση».

«Οι τράπεζες ανήκουν στην υποδομή ενός κράτους»

Αισιόδοξη αρχικά η Αγκελα Μέρκελ για τα αποτελέσματα του «τεστ αντοχής»Αισιόδοξη αρχικά η Αγκελα Μέρκελ για τα αποτελέσματα του «τεστ αντοχής»Η γερμανίδα καγκελάριος, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις δυσκολίες που διαφαίνονταν ήδη στον ορίζοντα. Με ποιά κριτήρια θα γίνονταν το τεστ; Ελεγκτές και διοικητικά συμβούλια τραπεζών διαφώνησαν έντονα για τα απόρρητα στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα έπρεπε ή όχι να κατατεθούν στους ελεγκτές. Ακόμα και για την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων υπήρξαν διαφωνίες. Πολλοί ειδικοί αμφισβητούν ότι το τεστ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Σχολής Οικονομικών της Φρανκφούρτης Ούντο Στέφενς: «Δεν υπάρχει χώρα που θα επιτρέψει στην παρούσα φάση να μην περάσει το τεστ ένας ικανός αριθμός χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων. Οι τράπεζες ανήκουν στην υποδομή ενός κράτους, όπως είναι οι γέφυρες και οι δρόμοι. Αν οι γέφυρες καταρρεύσουν, καταρρέει και η κυκλοφορία και κατά συνέπεια και η οικονομία μιας χώρας».

Μετεξεταστέα η γερμανική HypoReal Estate

Θα «κοπεί» όπως όλα δείχνουν η HypoReal EstateΘα «κοπεί» όπως όλα δείχνουν η HypoReal EstateΑν και τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής θα ανακοινωθούν στο Λονδίνο μετά τις 7 ώρα Ελλάδας αφού πρώτα κλείσουν για ευνόητους λόγους οι χρηματαγορές στη Γερμανία θεωρείται σχεδόν βέβαια ότι θα «κοπούν» η κρατική πλέον HypoReal Estate καθώς και μια σειρά τραπεζών των ομόσπονδων κρατιδίων που επέζησαν της κρίσης χάρη στην γενναιόδωρη αρωγή του γερμανικού δημοσίου.

Martin Bohne/DW-TV/Στέφανος Γεωργακόπουλος

Επιμέλεια Σύνταξης Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»