Πολιτική | 15.07.2010

Ενιαία πολιτική ασύλου για όλη την ΕΕ

Στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συζητούν σήμερα το θέμα της παροχής πολιτικού ασύλου. Η ΕΕ σχεδιάζει μέχρι το 2012 να εναρμονιστεί η πολιτική όλων των κρατών-μελών σε αυτό τον τομέα.

Ο Μάρκιμ Σότσι είναι από το Τόνγκο και μένει εδώ και χρόνια στη Γερμανία. Εργάζεται ως σύμβουλος σε μια υπηρεσία υποδοχής μεταναστών στο Λάουενμπουργκ της βόρειας Γερμανίας. Σε αυτόν καταθέτουν τις αιτήσεις τους για άσυλο και ζει από κοντά τις ανασφάλειές τους. «Τι θα γίνει με μένα; Θα μου δώσουν μια ευκαιρία; θα γίνει δεκτή η αίτησή μου για άσυλο; Τι θα γίνει αν αύριο έρθει η αστυνομία και με στείλουν πίσω; Όλες αυτές οι ερωτήσεις βασανίζουν αυτούς τους ανθρώπους και τους εξουθενώνουν».

Η ΕΕ θέλει στο μέλλον να μην παρατείνει την αγωνία των ανθρώπων και να συντομεύσει τις διαδικασίες παροχής ασύλου. Οι πρόσφυγες θα πρέπει μέσα σε έξι μήνες να έχουν μια απάντηση εάν η αίτησή τους θα γίνει δεκτή ή όχι. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία ο μέσος όρος αναμονής είναι 8 μήνες και σε κάποιες περιπτώσεις πολύ μεγαλύτερος.

Αιτούντες άσυλο στην ΕλλάδαΑιτούντες άσυλο στην ΕλλάδαΜέχρι το 2012 η ΕΕ σχεδιάζει τον εναρμονισμό της πολιτικής όλων των κρατών-μελών σε αυτό τον τομέα, ώστε να υπάρχει μια ενιαία διαδικασία αίτησης και παροχής ασύλου. Παράλληλα η Κομισιόν προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι το ζητούμενο είναι η γενίκευση των υψηλών γερμανικών προδιαγραφών. Αλλού στρέφονται τα βλέμματα, σε χώρες για παράδειγμα όπως η Ελλάδα, στην οποία συχνά οι αιτούντες άσυλο καταλήγουν στη φυλακή.

Περισσότερα δικαιώματα για τα παιδιά πρόσφυγες

Η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι ένας πρόσφυγας θα έχει δικαίωμα να δουλέψει μετά από έξι μήνες, ενώ ήδη από την πρώτη συνομιλία με τις αρχές θα πρέπει να έχει διερμηνέα. Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα εσωτερικής πολιτικής Σεσίλια Μάλμστρεμ θέλει να εγγυηθεί ακόμα περισσότερα δικαιώματα για τα παιδιά πρόσφυγες. «Θέλουμε να εξετάσουμε καλύτερα την οικογενειακή κατάσταση των προσφύγων και να διευκολύνουμε τα παιδιά να είναι με τις οικογένειές τους. Αυτό είναι το καλύτερο για τα παιδιά», τονίζει η κυρία Μάλμστρεμ.

Παιδιά προσφύγων στη ΓερμανίαΠαιδιά προσφύγων στη ΓερμανίαΣύμφωνα με την Κομισιόν κάθε χρόνο 50 έως 100.000 παιδιά δραπετεύουν από περιοχές όπου υπάρχει πόλεμος ή φτώχεια.

Η Κομισιόν διέψευσε πάντως πληροφορίες του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ακολουθείται στα γερμανικά αεροδρόμια μια γρήγορη διαδικασία αίτησης ασύλου, η οποία δεν συνάδει με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη Γερμανία, σε έδαφος που είναι τράνζιτ, επιτρέπεται οι αιτούντες άσυλο να ερωτούνται και να στέλνονται πίσω πριν βρεθούν σε γερμανικό έδαφος.

Πολιτικοί αναλυτές πάντως υποστηρίζουν πως το χρονοδιάγραμμα να υιοθετηθεί μια ενιαία πολιτική ασύλου στην ΕΕ μέχρι το 2012 είναι πολύ αισιόδοξο.

Christoph Prössl / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

lornion said…
ναι κ.της ΕΕ αφού πάρετε πρώτα τους περίσιους από την Ελλάδα. Καλές οι συναποφάσεις αλλά να εφαρμόζονται δίκαια.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc