Πολιτική | 21.07.2010

Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη την τρομοκρατία;

Η Ευρωπαική Επιτροπή ζητά από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. περισσότερη συνεργασία αντί για αποσπασματικά μέτρα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων ρίχνει το βάρος στην πρόληψη του φαινομένου.

Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να αναβαθμίσει τη συνεργασία των κρατών-μελών της Ένωσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα δεν έγκειται στο ότι δεν μπορεί να το κάνει, αλλά στο ότι όταν γίνεται μια τρομοκρατική επίθεση στη γηραιά ήπειρο, προκαλείται συνήθως πανικός, ψηφίζονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αντιτρομοκρατικά νομοσχέδια. Και μετά, όταν το γεγονός ξεχνιέται, όλες οι προσπάθειες καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος. Όμως τα πράγματα θα αλλάξουν.

Να μη χάνεται το ενδιαφέρον

"Πρέπει να δράσουμε με μακροπρόθεσμη προοπτική"Αυτό τουλάχιστον ανήκει στις προθέσεις της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία προτίμησε να ανακοινώσει πρώτα τα καλά νέα στους αρμόδιους υπουργούς: ότι δηλαδή ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη μειώθηκε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, γιατί οι τρομοκράτες αλλάζουν συνήθως τα σχέδιά τους. Ο τρόπος που μια οργάνωση επιλέγει να χτυπήσει αλλάζει και παίρνει άλλες μορφές. Αλλά και από την ίδια την Ευρώπη ξεκινούν πολλές φορές τρομοκρατικές επιθέσεις. Από αυτές τις εξελίξεις πρέπει κανείς να βγάζει και τα σωστά συμπεράσματα, τονίζει η κυρία Μάλμστρομ:

«Όπως και άλλες χώρες, έτσι και η Ευρώπη έχει αντιδράσει σε τέτοια συγκεκριμένα περιστατικά», είπε η κυρία Μάλμστρομ. «Μετά από κάθε επίθεση ή απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης το μιντιακό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο, οι άνθρωποι φοβούνται και περιμένουν από τους πολιτικούς να αντιδράσουν με ταχύτητα. Όμως πολλά από τα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης αποδεικνύονται στη συνέχεια ελάχιστα αποτελεσματικά. Γι αυτό πρέπει να δράσουμε με μακροπρόθεσμη οπτική γωνία και πιο συνεκτικά. Ο στόχος μας είναι να εμποδίσουμε, να προστατεύσουμε και να παρακολουθήσουμε την απειλή και να απαντήσουμε σε αυτή».

Βάρος στην πρόληψη

Εικόνες από την τρομοκρατική επίθεση το 2004 στη ΜαδρίτηΕικόνες από την τρομοκρατική επίθεση το 2004 στη ΜαδρίτηΜετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Λονδίνου και της Μαδρίτης οι χώρες της Ε.Ε. όντως εντατικοποίησαν τη συνεργασία τους. Η τρομοκρατία έγινε ο καταλύτης ευρωπαϊκής εμβάθυνσης. Ενισχύθηκε κυρίως η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στις υπηρεσίες ποινικής δίωξης και εισήχθη το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ακόμη κι αν νομικοί κύκλοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων, δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση η αρχή της ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων. Όμως η Σεσίλια Μάλμστρομ θέλει να ρίξει το βάρος στην πρόληψη για τη μελλοντική στρατηγική στην ευρωπαϊκή αντιτρομοκρατική συνεργασία.

«Μελλοντικά», τόνισε, «θα πρέπει να προσέξουμε ώστε οι κοινωνίες να εμποδίσουν φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης, πρέπει να κόψουμε τις πηγές χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών και να αναπτύξουμε κοινή ικανότητα αντίδρασης στις κρίσεις».

Πολλά από αυτά θα χρειαστούν τη στενότερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Επιτροπή πάντως ανησυχεί μήπως το αίσθημα της απειλής χαθεί και μαζί του η πίεση για πιο στενή συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Christoph Hasselbach/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Επιμέλεια Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»