Κοντά στην τελική συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται η κυβέρνηση και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, ενώ το μεσημέρι θα συνεχιστούν οι συνομιλίες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα. Μετά τις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις, η οργάνωση που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία για το ΡSI πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, καλώντας όλες τις πλευρές να δράσουν αποφασιστικά για να οριστικοποιηθεί μία ιστορική συμφωνία προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσοσταθμικό επιτόκιο των νέων ομολόγων θα διαμορφωθεί κοντά στο 4%. Στο μεταξύ νέα «κόκκινη κάρτα» έδειξε ο Πολ Τόμσεν στην Αθήνα γνωστοποιώντας κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος που ίσως φέρουν νέα εμπλοκή στο PSI. Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την σκληρή στάση του ΔΝΤ το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στη συνάντηση ο Πολ Τόμσεν διατύπωσε την άποψη ότι παρά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάνει το 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 60 δισ. ευρώ περισσότερο από τον εκτιμώμενο στόχο με βάση το σημερινό ΑΕΠ.
Ωστόσο μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ύψος των επιτοκίων και τη διάρκεια των νέων ομολόγων, εκτιμώντας ότι τα μηνύματα είναι θετικά και οι διαπραγματεύσεις θα έχουν αίσιο τέλος.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξη συζητήσεις με την τρόικα, για το νέο μνημόνιο και τη χθεσινή επαφή που είχε με τους εκλεγκτές, ο κ.Ρέππας τόνισε πως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων είναι πολιτικές που έχουν εξαντλήσει τα όρια τους, χαρακτηρίζοντας κρίσιμο σημείο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Πρόσθεσε ακόμα, ότι στο Δημόσιο πρέπει να γίνουν καθοριστικές αλλαγές, διευκρινίζοντας πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων, αλλά αξιοποίησης και αξιολόγησης του προσωπικού, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για μείωση των υπαλλήλων στο Δημόσιο, κατά 150.000, μέχρι το τέλος του 2015.
Αυτή την ώρα, οι επικεφαλής της τρόικας βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι επικουρικές συντάξεις και οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Επανέρχεται και το ζήτημα μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αυτή τη φορά απευθείας από την τρόικα. Η διαπραγμάτευση κινείται γύρω από τις δύο βασικές απαιτήσεις των ελεγκτών α) για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και β) για μείωση των επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω τίθενται ως όροι προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την υιοθέτηση της νέας δανειακής σύμβασης.
Το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση της τρόϊκας με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά.
Η συμφωνία για τη νέα σφαγή μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων είναι δεδομένη και δεν έχει σχέση με το PSI, σχολίασε το ΚΚΕ. Κατά της ενδεχόμενης κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού και της πιθανής περικοπής επιδομάτων και επικουρικών συντάξεων, τάχθηκε ο ΛΑΟΣ. Το κούρεμα δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση από τον βραχνά του χρέους, τόνισε ο ΣΥΝ. Με επιτόκιο 3-4% υπάρχει δυνατότητα το χρέος να είναι βιώσιμο, αλλά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα δεν πρέπει να υποστούν τις απώλειες των τραπεζών, τόνισε στη ΝΕΤ FM ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδροςτης Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε επίσης για το PSI: «Η Δημοκρατική Αριστερά, είχε την άποψη όσο και τη διεκδίκηση η αντιμετώπιση του χρέους να γίνει με την έκδοση ευρωομολόγου και με τη μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, πρέπει το PSI να ολοκληρωθεί, εξαντλώντας η κυβέρνηση κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα και σε ότι αφορά το επιτόκιο και σε ότι αφορά την περίοδο χάριτος. Κανένα, όμως, PSI από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, εάν δεν υπάρξει μια αναπτυξιακή πολιτική, εάν δεν στηριχτεί η αγορά και η κοινωνία.
Είμαστε αντίθετοι με όλα εκείνα, τα οποία συνοδεύουν και το PSI και συναρτώνται με τη δανειακή σύμβαση. Είμαστε αντίπαλοι για κάθε σκέψη περαιτέρω χτυπήματος της αμοιβής της μισθωτής εργασίας. Πρέπει να αποκρουστεί η προσπάθεια που γίνεται από πάρα πολλούς κύκλους και όχι μόνο από τη ΤΡΟΙΚΑ για την κατάργηση ρυθμίσεων της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το χτύπημα της μισθωτής εργασίας, ούτε την ανταγωνιστικότητα υπηρετεί, ούτε κανένα άλλο σκοπό μπορεί να εξυπηρετήσει, με το δεδομένο, ότι η αποδυναμωμένη αμοιβή εργασίας τροφοδοτεί τη διεύρυνση του φαύλου κύκλου και της αγοράς και των ασφαλιστικών ταμείων και βεβαίως την πτώση του βιοτικού επιπέδου», κατέληξε ο κ. Κουβέλης.
Comments