ΕΛΣΤΑΤ: Ο Γρηγόρης Πεπόνης ζητεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαβιβαστούν στη Βουλή τα στοιχεία
Ογκώδης δικογραφία για το έλλειμμα
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012 

Description: http://ad-emea.doubleclick.net/imp;v1;f;251275065;0-0;0;75624172;1%7C1;45792932%7C45810265%7C1;;cs=q;%3fhttp:/ad.gr.doubleclick.net/dot.gif?1327176553

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης, «δείχνει» τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης ως πρόσωπα που σχετίζονται με αξιόποινες πράξεις.
Σε αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ «προσέκρουσε» η έρευνα που διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, για την υπόθεση των καταγγελιών περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή» (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Ο οικονομικός εισαγγελέας έστειλε χθες το σχετικό διαβιβαστικό σημείωμα στον εισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΙωάννη Τέντε, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίουμ Ν. Παντελή, επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων, ο οποίος θα κρίνει εάν θα τη διαβιβάσει στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Ο εισαγγελικός λειτουργός «δείχνει» τον πρώην πρωθυπουργόμ Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικώνμ Γιώργο Παπακωνσταντίνουμ και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης ως πρόσωπα που σχετίζονται με τις σχετικές αξιόποινες πράξεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά των δύο οικονομικών εισαγγελέωνμ Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους και την κατάληξη που αυτή είχε (αρχειοθέτηση των καταγγελιών).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης υπογραμμίζει στο συμπέρασμά του ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 3126/2003 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που αφορούν πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις, στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της προηγηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις από 18 πρόσωπα. Στις περισσότερες από αυτές - όπως αναφέρει ο κ. Πεπόνης - «ρητώς γίνεται αναφορά για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ύπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Παντελής, προκειμένου να κριθεί εάν η δικογραφία θα καταλήξει ή όχι στη Βουλή ή εάν ζητηθεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από τον οικονομικό εισαγγελέα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει, ύστερα από τις σοβαρότατες καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, το Σεπτέμβριο του 2011.
Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες άλλα 17 πρόσωπα και ειδικότερα οικονομολόγοι (Γιώργος Ρωμανιάς και Αννα Ζωηρού), άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ (Νίκος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Σκορδάς, Ανδρέας Φιλίππου), καθηγητές πανεπιστημίου (Γιώργος Κασσιμάτης), ένας ευρωβουλευτής (Νικόλαος Χουντής) και δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Σοφία Βούλτεψη).
Σημειώνεται, επίσης, ότι είχε κληθεί να εξεταστεί, ως ύποπτος, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου, αλλά ο κ. Πεπόνης έκρινε ότι πρέπει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, πριν λάβει τις εξηγήσεις του (σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος παρέχει αυτή τη δυνατότητα).
Σκέψεις για άσκηση πειθαρχικής δίωξης
Στο μεταξύ, μελετάται, όπως έγινε γνωστό, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το ενδεχόμενο της άσκησης πειθαρχικής δίωξης σε βάρος των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη. Ήδη, ο υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, καθώς έχει στα χέρια του το φάκελο που του έχει διαβιβάσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με τα υπομνήματα, τις ένορκες καταθέσεις των δύο αντεισαγγελέων Εφετών και όλα τα άλλα σχετικά έγγραφα (κατάθεση Ιωάννη Σακελλάκου στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κ.λπ.) και τα πορίσματα του αρχαιότερου αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου, Φώτη Μακρή.
Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαϊωάννου εξετάζει εάν θα στείλει ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, μετά τις παραιτήσεις (αίτημα αντικατάστασής τους), που έχουν υποβάλει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ - gger@naftemporiki.gr
Η Ν.Δ. ζητεί ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση
Την ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ζητεί η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την αποστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου της σχετικής δικογραφίας. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, σε δήλωσή του επισήμανε ότι εγείρονται «δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα».
* Το πρώτο, «αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
* Το δεύτερο, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «αφορά τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.
Description: http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/static/12/01/21/23b.jpg
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Περιβάλλοντος: «Ως υπουργός Οικονομικών έλαβα την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής».
* Ο υπουργός Περιβάλλοντος -και πρώην υπουργός Οικονομικών- Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημείωσε πως «η ενέργεια των οικονομικών εισαγγελέων δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. Στην πράξη, αμφισβητούν τα επικυρωμένα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας.
Και αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα». Επίσης υπενθύμισε ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών «που έλαβε την πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ώστε να πάψουν να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις που εξέθεσαν σε προηγούμενες περιόδους την Ελλάδα και τους Έλληνες» και κατέληξε: «Αυτήν την ανεξαρτησία σεβάστηκα μέχρι κεραίας.
Δυστυχώς σήμερα επιχειρείται να ποινικοποιηθεί η αλήθεια για την πραγματικά δεινή κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα το 2009».
Μπεγλίτης: Επικίνδυνη αφέλεια
* Με αφορμή τις πληροφορίες για τη διαβίβαση στη Βουλή του φακέλου της «υπόθεσης της ΕΛΣΤΑΤ», σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος, η Ελληνική Στατιστική Αρχή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι «η καταγραφή του ελλείμματος της χώρας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία είναι κατά τον ιδρυτικό της νόμο ανεξάρτητη, και κατά συνέπεια ούτε λαμβάνει, ούτε εκτελεί κυβερνητικές εντολές».
Μπεγλίτης: Επικίνδυνη αφέλεια
Εντονα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στην ενέργεια του κ. Γρηγόρη Πεπόνη, καλώντας την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «να προχωρήσει, άμεσα, σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες, ενέργειές της».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε πως «αφού για δεύτερη φορά οι «καταγγελίες» των δύο οικονομικών εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε «άνθρακας ο θησαυρός», ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή».
Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε πως «εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας», και κάλεσε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει, διότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc