Πολιτική | 25.01.2012

H φορολογική δικαιοσύνη στο επίκεντρο

 

Την ανάγκη να αποκατασταθεί μια αίσθηση δικαίου στην φορολογία των Αμερικανών πολιτών, ανέδειξε ως προτεραιότητά του ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

 
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε ευθέως του εύπορους Αμερικανούς να συμβάλουν περισσότερο στη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί ο λεγόμενος “κανόνας Μπάφετ”, σύμφωνα με τον οποίο όποιος έχει εισόδημα άνω του ενός εκατομμυρίου θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή τουλάχιστον 30%. “Εάν θέλετε να το αποκαλέσετε ταξική πάλη, κάντε το, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί θεωρούν κοινή λογική το να ζητάς από έναν δισεκατομμυριούχο να πληρώνει το ίδιο ποσοστό φόρου με τη γραμματέα του”, τόνισε ο κ. Ομπάμα, επισημαίνοντας ότι η θέση αυτή δεν αποτελεί αξία δημοκρατικών, ούτε ρεπουμπλικάνων, αλλά αμερικανική.

Σε ανάλογο πνεύμα ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και τη δημιουργία ειδικής ομάδας κατά του οικονομικού εγκλήματος για τη διερεύνηση των πρακτικών στην παροχή στεγαστικών δανείων που οδήγησαν στην κρίση το 2008. Παράλληλα, γνωστοποίησε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα διερευνά τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές χωρών όπως η Κίνα».

Ιράν: Ακόμη εφικτή μια ειρηνική λύση

"Εάν θέλετε να το αποκαλέσετε ταξική πάλη, κάντε το (...)"Στις διεθνείς σχέσεις, ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για την απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ όσο και για το γεγονός ότι ο Μπιν Λάντεν "δεν είναι πλέον πρόβλημα για τις ΗΠΑ", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρότεινε το 50% των χρημάτων που εξοικονομούνται από το τέλος της πολεμικής εμπλοκής σε Ιράκ και Αφγανιστάν να διοχετευτούν σε έργα υποδομής.

Τέλος, σημείωσε ότι το Ιράν είναι σήμερα περισσότερο απομονωμένο από ποτέ και διαβεβαίωσε ότι η πίεση στο καθεστώς της Τεχεράνης δεν θα μειωθεί, υποσχόμενος ότι δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να αποτρέψει το Ιράν από τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου. Επέμεινε ότι μια ειρηνική λύση είναι «ακόμη εφικτή», αλλά διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ κρατούν “όλες τις επιλογές” ανοικτές.

Μιλώντας την επομένη της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, υπογράμμισε επίσης ότι επί της δικής του προεδρίας, σε αντίθεση με το παρελθόν, η διεθνής κοινότητα δεν είναι πλέον διχασμένη σε σχέση με τον τρόπο διαχείρισης του "ιρανικού προβλήματος".

Αθανάσιος Έλλις

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
 
 
dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»