Πολιτική | 29.01.2012

Ο «ηγετικός ρόλος» της Γερμανίας στην ευρω-κρίση

 

Έχει η Γερμανία «ηγετικό» ή απλώς «κεντρικό» ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης; Οι απόψεις διίστανται, οι ερμηνείες διαφέρουν.

 
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. «Κεντρικό», αλλά όχι και «ηγετικό» ρόλο, πιστεύουν πολλοί, για παράδειγμα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ήδη ως υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία, η κυρία Λαγκάρντ είχε προτείνει στην καγκελάριο Μέρκελ να δοθούν μεγαλύτερες μισθολογικές αυξήσεις στη Γερμανία, ώστε να μοιραστούν και στις γειτονικές χώρες πιο πλουσιοπάροχα τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης στην ατμομηχανή της Ευρώπης. Ως επικεφαλής του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ ζητεί σήμερα την άμεση ενίσχυση των πόρων για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης:
«Η κόσμος χρειάζεται μία ισχυρή ηγεσία, ένας ρόλος που σήμερα θα ταίριαζε στη Γερμανία. Είναι προς το συμφέρον της να επωμιστεί αυτόν τον ρόλο. Πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει και ασφαλώς περιμένω ότι θα το κάνει. Όλοι αυτό επιθυμούν» λέει η κ.Λαγκάρντ.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις της «ισχυρής ηγεσίας»
Μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από το Βερολίνο αναμένει η Κριστίν Λαγκάρντ.Μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά από το Βερολίνο αναμένει η Κριστίν Λαγκάρντ.Σύμφωνα με αυτήν την ανάγνωση «ισχυρή ηγεσία» σημαίνει ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει ακόμη περισσότερα χρήματα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, γιατί προφανώς είναι η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει αυτό. Αυτό πιστεύουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Γαλλία, η Ιταλία. Εκτιμούν μάλιστα, ότι στη μεγάλη ανάγκη η Γερμανία είναι εκείνη που θα καταφέρει να βοηθήσει ακόμα και κραταιές οικονομίες, όπως η γαλλική, που πρόσφατα έχασε το «τριπλό Α» από τους οργανισμούς αξιολόγησης. Όμως η ίδια η Γερμανία φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη, όπως έχει επισημάνει η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ:
«Αυτό που δεν θέλουμε είναι μία κατάσταση στην οποία θα δώσουμε μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε. Αν η Γερμανία υποσχεθεί κάτι και σε μία ισχυρή επίθεση των αγορών δεν μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτό, τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα έχει σοβαρό πρόβλημα» τονίζει η γερμανίδα καγκελάριος.
Τελικά κανείς δεν γνωρίζει ποιός οδηγεί ποιόν, ποιος παρασύρει ποιόν στις εξελίξεις. Οι ευρωπαίοι εταίροι αφήνουν να εννοηθεί ότι από τη Γερμανία περιμένουν κάτι περισσότερο από συμβουλές ή υποδείξεις για τη δημοσιονομική τους πολιτική. Το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ηγεσία ή μοναχικός δρόμος;
Ο Γιούργκεν Τριτίν κάνει λόγο για μοναχικό δρόμο της Γερμανίας.Ο Γιούργκεν Τριτίν κάνει λόγο για μοναχικό δρόμο της Γερμανίας.Μόνο η επίσπευση του μηχανισμού στήριξης έχει ήδη επιβαρύνει τον γερμανικό προϋπολογισμό κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως εκεί που οι ευρωπαίοι μιλούν για «ηγεσία», οι Γερμανοί Πράσινοι κάνουν λόγο για «μοναχικό δρόμο» της Γερμανίας. Χαρακτηριστικό το σχόλιο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν:
«Ο μοναχικός δρόμος της Γερμανίας στην ευρω-κρίση δεν υποστηρίζεται ούτε από τη Γαλλία, ούτε από την Ιταλία, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το περίφημο δημοσιονομικό σύμφωνο που είχαμε επικροτήσει τον περασμένο Δεκέμβριο, τώρα ουσιαστικά διαλύεται στα εξ΄ων συνετέθη…»
Τα επόμενα βήματα της καγκελαρίας δεν μπορεί παρά να επηρεαστούν και από τη στάση των μικρότερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού σε μία σειρά από διαμφισβητούμενα ζητήματα: φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.
Ruper Wiederwald/Γιάννης Παπαδημητρίου    dw
Υπεύθ. σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
 
 
δς

Comments

lornion said…
απαιτείται στοχος καθαρός και όχι βαβέλ απόψεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράδειγμα τρανό οι ΗΠΑ που ενίσχυσαν τις τράπεζες για ναχουν ρευστό και την βιομηχανία του καρου που σχεδόν είχε καταρεύσει.Δεν λύνεις τα προβλήματα με αλοιθορισμό αλλά με γεναία μέτρα πάνω στα οποια οι αγορές λογαριάζουν ευνοϊκά.Τώρα οσον αφορά τις απόψεις για το τι ρόλο παίζειη Γερμανία καθένας λέει οτι θέλει αρκεί η πολιτική της να είναι σύνδρομη στην περαιτέρω ενίσχυση της ΕΕ.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc