Πολιτική | 24.01.2012
Όχι περικοπές μέχρι τελικής πτώσης!
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι ένας εκ των «πέντε σοφών» της γερμανική οικονομίας, οι οποίοι συμβουλεύουν και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτυχημένης στρατηγικής εκ μέρους της Ευρωζώνης και θύμα υπερβολικών περικοπών.
«Η Ελλάδα είναι ένα πολύ καθαρό παράδειγμα για το πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι αυτή η στρατηγική: να προσπαθεί κανείς με όλο και περισσότερες περικοπές να τηρήσει τους στόχους για το έλλειμμα σε μία περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Νομίζω ότι πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας αυτό το παράδειγμα για να αποφύγουμε παρόμοιες αρνητικές συνέπειες στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία ή την Ιταλία» υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.
«Επικίνδυνος δρόμος για την Ελλάδα»
Λάθος συνταγή για την Ελλάδα;Αν και ο καθηγητής Μπόφινγκερ εκ της θέσεώς του θεωρείται άτυπος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών. Κατά την άποψή του μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ακολουθούν έναν «επικίνδυνο δρόμο»:
«Το μεγαλύτερο ρίσκο για την Ευρωζώνη είναι η είσοδος σε έναν αρνητικό κύκλο ύφεσης και στραγγαλισμού της οικονομικής ανάπτυξης. Το βλέπουμε ήδη με τις προγνώσεις για την Ιταλία και την Ισπανία που αναθεωρούνται συνεχώς προς τα κάτω. Και στις δύο χώρες αναμένουμε αρνητικό δείκτη ανάπτυξης -2% και αν αυτή η τάση παγιωθεί, τότε θα είναι αδύνατον να σταθεροποιήσουμε το χρέος, θα προστεθούν νέα ελλείμματα και η αβεβαιότητα στις αγορές θα επιδεινωθεί. Το κύριο πρόβλημά μας είναι λοιπόν να αποφύγουμε αυτόν τον αρνητικό κύκλο στην Ευρωζώνη. Αυτό ακριβώς το ζήτημα έθεσε με σαφήνεια και η κ.Λαγκάρντ» τονίζει ο καθηγητής Μπόφινγκερ.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προειδοποιεί ότι αν η Ευρωζώνη παραμείνει απαθής θα οδηγηθεί σε μεγάλη ύφεση, παρόμοια με εκείνη στη δεκαετία του ’30 και χρησιμοποιεί ακόμη και αποφθέγματα του Γκέτε για να πείσει την Γερμανίδα καγκελάριο.
Οι αντιφάσεις του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης
Αντιδράσεις προκαλεί η πρόταση Μόντι για διπλασιασμό κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης.Διαμφισβητούμενη παραμένει και η πρόταση για ενίσχυση κεφαλαίων του σημερινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, την οποία φαινεται να υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ. Ο καθηγητής Μπόφινγκερ πάντως υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσωρινή λύση που ενέχει πολλές αβεβαιότητες και αντιφάσεις: «Το πρόβλημα με αυτούς τους μηχανισμούς στήριξης είναι ότι προβλέπονται ως λύση ανάγκης και επομένως θεωρείται στίγμα για μία οικονομία να έχει προσφύγει σε αυτούς. Γι αυτό, χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία διστάζουν να καταφύγουν στον μηχανισμό και θα το κάνουν, εάν χρειαστεί να το κάνουν, μόνο σε έκτακτη και μεγάλη ανάγκη. Αυτό πάλι δεν θεωρείται ιδανική λύση, γιατί το νόημα της στήριξης θα ήταν ακριβώς να αποτρέψουμε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».
Κανόνες γενικής και απόλυτης εφαρμογής δεν υπάρχουν. Γι αυτό ο καθηγητής Μπόφινγκερ διατηρεί επιφυλάξεις για το επερχόμενο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας. «Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια να διακανονιστούν όλες οι πτυχές της δημοσιονομικής πολιτικής εκ των προτέρων, αλλά η εμπειρία της κρίσης μας δείχνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψουμε τις εξελίξεις, ότι πάντα θα ανακύπτουν καταστάσεις στις οποίες οι κανόνες μας δεν εφαρμόζονται και όπου πάντα θα πρέπει να κινηθούμε εκτός πλαισίου για να θέσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο. Επομένως δεν περιμένω και πολλά από αυτούς τους κανόνες» επισημαίνει ο καθηγητής Μπόφινγκερ.
Dirk Müller / Γιάννης Παπαδημητρίου
Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος
Comments