Πολιτική | 28.01.2012

Δημοσιονομική πειθαρχία και Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής

 

Ελλάδα, ευρω-κρίση και δημοσιονομική πειθαρχία θα απασχολήσουν μία ακόμη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

 
Για μία ακόμη φορά οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσει την κρίση. Πολλοί ζητούν από τη Γερμανία να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια, αλλά το Βερολίνο αρνείται. Η συνταγή για τις χώρες του Νότου περιορίζεται σε περικοπές, εξοικονόμηση χρημάτων και δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά αυτή η πολιτική οδηγεί σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις και αυξανόμενη ανεργία. Χρειάζεται ένα αντίβαρο στην πολιτική των περικοπών και σε αυτήν την κατεύθυνση θέλουν να κινηθούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
«Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσουμε κυρίως για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση όλα τα δημοσιονομικά μέτρα εξαρτώνται από το πώς θα εδραιώσουμε σταθερή οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης».
Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη
Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη αναζητεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερκών.Εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη αναζητεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερκών.Ωστόσο η Ε.Ε. δεν θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη μόνο με συμβατικά προγράμματα για την αναθέρμανση της οικονομίας, γιατί υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο απλώς αυξάνεται το χρέος. Αναζητεί λοιπόν εναλλακτικές λύσεις, όπως την αξιοποίηση κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία που δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα. Εδώ όμως χρειάζεται και η παρέμβαση της Κομισιόν, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελλε.
«Δεν έχει νόημα να παίρνουμε τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων για να φτιάχνουμε για παράδειγμα πάρκινγκ για ποδήλατα κάπου στην επαρχία, όταν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας».
Στην πρόσκλησή του για τη Σύνοδο της Δευτέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπεϊ αναφέρει ως σημαντικές προκλήσεις την παροχή βοήθειας σε νέους ανέργους, την καλύτερη αξιοποίηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όλα αυτά φαίνονται αυτονόητα θέματα, στα οποία δεν αναμένονται αντιπαραθέσεις. Αλλά είναι βέβαιο, ότι στο παρασκήνιο της συνόδου θα συζητηθούν και πιο διαμφισβητούμενα ζητήματα, για παράδειγμα η κεφαλαιακή επάρκεια του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Αλληλεγγύη με όρους;
Έκκληση για δραστηριοποίηση απευθύνει στους Έλληνες πολιτικούς η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.Έκκληση για δραστηριοποίηση απευθύνει στους Έλληνες πολιτικούς η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να ζητούν αύξηση των πόρων του μηχανισμού, ενώ η Γερμανία επιμένει στο συμπεφωνημένο όριο των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η αιτιολόγηση από τον υπουργό Εξωτερικών:
«Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μία κρίση χρέους, διευκολύνοντας τη συσσώρευση νέων χρεών, παρά μόνο με πειθαρχία στον προϋπολογισμό και με διαρθρωτικές αλλαγές. Μόνο έτσι ενισχύεται η ανάπτυξη. Και χρειάζεται αμοιβαιότητα για να επιδείξουμε κι εμείς αλληλεγγύη. Και το έχουμε ήδη δείξει αυτό με ποσά που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».
Η υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αφήνει να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που διατυπώνει αυτήν την άποψη. «Είναι πολύ δύσκολο να πειστούν τα εθνικά κοινοβούλια να συναινέσουν σε ακόμη περισσότερα χρήματα» υποστηρίζει η Αυστριακή υπουργός. Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ.Φέκτερ απευθύνεται απευθείας πλέον στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, λέγοντας ευθέως αυτό που σκέπτονται οι περισσότεροι:
«Περιμένουμε ότι το πολιτικό επίπεδο θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στην Ελλάδα. Δεν μιλάμε για μείωση κόστους, μιλάμε για μεταρρυθμίσεις. Εδώ δεν έχουμε δει πρόοδο μέχρι στιγμής».

Η έκθεση της τρόϊκα δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής. Και ήδη ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προϊδεάζει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.
Christoph Hasselbach / Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc