Επισκόπηση τύπου | 09.12.2009

NZZ: Το ευρώ ευχή και κατάρα για την Ελλάδα

Πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο για την κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την αρνητική αξιολόγηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον Οίκο Fitch.

«Ο Έλληνας ασθενής», υπογράφει άρθρο της η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitungσημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της. Και στη συνέχεια γράφει: «Οι πρώτοι δυο μήνες διακυβέρνησης από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση πρέπει να φάνηκαν σαν μια ολόκληρη κοινοβουλευτική περίοδος. Πριν καλά-καλά ξεκινήσει να κάνει τις προσθέσεις για τους ανοιχτούς λογαριασμούς, έγινε γρήγορα σαφές ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ανησυχητική από όσο πίστευε κανείς μέχρι τώρα».

Και λίγο παρακάτω υπογραμμίζει: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση για να έρθει στην εξουσία υποσχέθηκε μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. Ξαφνικά όμως έπρεπε να υπάρξει μια διαφορετική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων. Είναι όμως αμφίβολο, εάν η κυβέρνηση θα έχει το θάρρος να προχωρήσει σε αντιλαϊκά μέτρα, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν διαμετρικά αντίθετο με τις προεκλογικές υποσχέσεις της».

Η ΝΖΖ συνεχίζει γράφοντας πως το ευρώ ήταν ευχή και κατάρα για την Ελλάδα. «Η οικονομική κρίση κατέδειξε ότι η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων οφειλόταν και στα χαμηλά επιτόκια, από τα οποία επωφελούνταν η Ελλάδα σαν μέλος της ευρωζώνης. Έγινε όμως επίσης σαφές ότι είχαν γίνει πολύ λίγα πράγματα για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από την εξάρτησή της από τη ναυσιπλοΐα και τον τουρισμό».

Η διεθνής κοινότητα δεν θα αφήσει την Ελλάδα

Επιφυλακτικό το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα με την ΕλλάδαΕπιφυλακτικό το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα με την Ελλάδα«Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας DIE WELT, το οποίο αναφέρεται στην πιστοληπτική υποβάθμιση της Ελλάδας. Η εφημερίδα σημειώνει: «Γκρέμισμα από τον Όλυμπο στον Άδη. Αυτή την τύχη έχει στην παρούσα φάση η Ελλάδα. Μετά την ένταξη στην ΟΝΕ το 2002 και τους πανηγυρισμούς για το οικονομικό θαύμα, οι Έλληνες είναι μακροπρόθεσμα αντιμέτωποι με την απειλή της χρεοκοπίας και κατ` επέκταση με το ενδεχόμενο αποκλεισμού τους από την ευρωζώνη», παρατηρεί το δημοσίευμα.

«Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας απέχει μόλις τρεις βαθμίδες από το χαμηλότερο επίπεδο» αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι ακόμη και η Σλοβακία αξιολογείται θετικότερα από τη χώρα μας.

Στη συνέχεια του ρεπορτάζ παίρνει θέση ο αναλυτής της UBS Στέφαν Ντέο, ο οποίος βραχυπρόθεσμα, όπως λέει, δεν διακρίνει κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. «Το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα είναι ακόμη πολύ εύθραυστο για να αφήσει η διεθνής κοινότητα μια χώρα να καταρρεύσει και να ρισκάρει τις συνέπειες ενός ντόμινο. Στη χειρότερη περίπτωση θα παρέμβει το ΔΝΤ ή ακόμη και η ΕΕ», λέει ο κ. Ντέο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να αποκλειστεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, καθώς δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος λιτότητας, όπως έδειξαν τα πρόσφατα επεισόδια στην Αθήνα.

Συνταγές που προκαλούν ανησυχία

Η διαφθορά μαστίζει την ΕλλάδαΗ διαφθορά μαστίζει την Ελλάδα«Έλλειμμα, μια σπιτική συνταγή» είναι ο τίτλος του σχολίου που φιλοξενεί στις οικονομικές της σελίδες η SüddeutscheZeitung του Μονάχου. Το σχόλιο αναφέρεται στη διόρθωση των αριθμών προς τα πάνω για το έλλειμμα του προϋπολογισμού και επισημαίνει πως δεν φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση αλλά η χώρα. «Η Αθήνα δεν μπορεί να ισχυριστεί πως φταίει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Μπορεί βέβαια το Ντουμπάι να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάδας ως επενδυτής στην MIG, δεδομένο που φυσικά οδηγεί σε αβεβαιότητα, όμως τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται στην ίδια. Μερικές λέξεις κλειδιά: φοροδιαφυγή, μια συχνά ανίκανη γραφειοκρατία, συνδικάτα που περιφρουρούν τα μικροσυμφέροντά τους, διαφθορά, υπερβολικές δαπάνες για εξοπλισμούς».

Και τέλος η Frankfurter Allgemeine Zeitung επιγράφει το άρθρο της «Η Ελλάδα ανησυχεί τις αγορές». Αναφέρει τα στοιχεία σχετικά με την αξιολόγηση της χώρας από την Fitch Ratings και υπενθιμίζει :»Στις αρχές Οκτωβρίου η νεοεκλεγείσα σοσιαλιστική κυβέρνηση έκανε πάταγο ανακοινώνοντας πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού για αυτό το χρόνο θα έφθανε στο 12,7% του ΑΕΠ, το διπλάσιο από ότι είχε προβλεφθεί. Η Fitch προβλέπει τώρα πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φθάσει μέχρι και το 130% του ΑΕΠ πριν υπάρξει σταθεροποίηση. Και αυτό θα ήταν το υψηλότερο επίπεδο μέσα στην Ευρωζώνη».

Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

from dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»