Επισκόπηση τύπου | 16.12.2009

Η Ελλάδα και οι αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεσογειακής πολιτικής

Διεξοδική ανάλυση των ευρωπαϊκών αδυναμιών και της ελληνικής κρίσης φιλοξενεί σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η ελληνική κρίση δείχνει τις αδυναμίες της ευρωπαϊκής μεσογειακής πολιτικής – νέες προοπτικές για το Νότο», με αυτό τον τίτλο αναλύει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο κύριο σχόλιό της:

«Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι κοντόφθαλμες. Όταν υποβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας, αποφασίζουν ταυτόχρονα και για τις προοπτικές ανάπτυξής της. Τώρα βρέθηκε στο στόχαστρο η Ελλάδα. Έτσι μέσα σε λίγους μήνες αυξήθηκε δραστικά το καπέλο επικινδυνότητας των ελληνικών κρατικών ομολόγων και πολλοί κάνουν λόγο για χρεοκοπία, επειδή το δημόσιο έλλειμμα φθάνει το 13% του ΑΕΠ ….» Και η εφημερίδα, αφού επισημαίνει το πρόβλημα της διαφθοράς και του πελατειακού συστήματος, εκτιμά:

«Ο δρόμος ανάπτυξης που ακολουθεί η Ελλάδα δεν προσφέρει αρκετές δυνατότητες για εξυγίανση της χώρας, διότι χαρακτηρίζεται από στενότητα, αν και πρόκειται για ένα κακώς εννοούμενο ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα προσανατολίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες αποκλειστικά και μόνον προς την Ευρώπη. Στο Βορρά αναζητούσε τους εταίρους της, τις αγορές της για την αγροτική, την περιβαλλοντική και την εκπαιδευτική της πολιτική.»

«Η χώρα μετατράπηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού πυρήνα και συντόνιζε τα πάντα στραμμένη μόνον προς το Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Έτσι η Ελλάδα εγκατέλειψε σιγά – σιγά τον ρόλο της σαν κέντρο της ανατολικής Μεσογείου και εκείνον του διαμεσολαβητή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και Αφρικής. Παλιά η Ελλάδα είχε ως ‘Βορράς του Νότου’ μια αποστολή που της παρείχε αυτοπεποίθηση. Κατόπιν ως ‘Νότος του Βορρά’ κατήντησε να παίζει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά το χάπι αυτό το γλύκαναν τα κοινοτικά κονδύλια και η παρουσία της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.»

«Μέσω της παρούσας κρίσης όμως έγινε προφανές ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει υπ’ αυτές τις συνθήκες….η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ μικρή, διότι εκεί συγκεντρώνονται πολλοί και δεν αρκεί πια ούτε για την αγροτική οικονομία ούτε για την περαιτέρω βιομηχανική της ανάπτυξη. Επιπλέον η Ελλάδα δεν μπορεί να αξιοποιήσει σε αυτό τον χώρο το ιδιαίτερο πολιτιστικό της αποθεματικό, ούτε να εκμεταλλευθεί τις διασυνδέσεις της με την ανατολική Μεσόγειο….»

Και η εφημερίδα καταλήγει:

«Η κρίση πρέπει να γίνει το εφαλτήριο για την Ευρώπη για μια αυτοκριτική εξέταση. Χωρίς αυτό να σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ιδέας. Απλώς το ευρωπαϊκό μας σπίτι δεν μπορεί πια να είναι ένα σύστημα αυτάρκειας. Πρέπει να υπάρξουν και νέες πτέρυγες και νέες διασυνδέσεις προς τα έξω. Ίσως η Μεσογειακή Ένωση να είναι ένα άνοιγμα. Καιρός να αποδείξει την αξία της.»

Πόση απήχηση βρίσκει το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης;

«Δύσκολοι οι καιροί για τους Έλληνες», τιτλοφορεί τέλος ηFrankfurter Rundschau την ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ με θέμα την ομιλία Παπανδρέου στο Ζάππειο:

«Ο Παπανδρέου ξέρει ότι το καράβι βρίσκεται σε κίνδυνο και προειδοποίησε: ‘ελλοχεύει ο κίνδυνος να πνιγούμε στα χρέη μας’…..Όμως πως θα καταφέρει ο Παπανδρέου να φθάσει του χρόνου το έλλειμμα στο 9% δεν είναι ακόμη εντελώς σαφές…Του χρόνου η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να σταματήσει πλήρως τις προσλήψεις στο δημόσιο, από το 2011 θα καλύπτεται μόνον η μια στις πέντε κενή θέση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν πάνω από 2000 ευρώ μηνιαία δεν θα πάρουν αύξηση του μισθού τους, ενώ οι χαμηλόμισθοι θα λάβουν τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Επίσης οι μισθοί των υπουργών, των βουλευτών και των μάνατζερ στις κρατικές επιχειρήσεις θα μειωθούν…Ταυτόχρονα κεντρικό σημείο των μέτρων του Παπανδρέου είναι και η καταπολέμηση της διαφθοράς.»

Και η εφημερίδα εκτιμά:

«Παρ’ όλα αυτά το πρόγραμμα σύγκλισης της κυβέρνησης Παπανδρέου βρίσκει ελάχιστη απήχηση.

Ο αρχηγός της συντηρητικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς δηλώνει ότι το πρόγραμμα είναι ‘ασαφές και γενικόλογο’, ενώ δεν φαίνεται να πείστηκαν ούτε οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Χθες Τρίτη έπεσαν πάλι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

from DW

Comments

lornion said…
του ευχομαι να κερδίση το στοίχημα για το καλό του τόπου.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»