Πολιτική | 09.12.2009

"Πρόκληση για την ευρωζώνη το πρόβλημα της Ελλάδας"

Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί χαρακτηρίζουν κρίσιμη την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και δεν αποκλείουν επιδείνωση της ήδη υποβαθμισμένης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Μπαράζ αναλύσεων και σχολίων σήμερα στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης με αντικείμενο την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Η είδηση άλλωστε της μείωσης από τον οίκο Fitch Ratings της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε BBB+ από A-, έκανε το γύρο του κόσμου. Οι συνέπειες της υποβάθμισης δεν άργησαν να φανούν. Το ευρώ έχασε περισσότερο από ένα λεπτό στην ισοτιμία του με το δολάριο. Δεν σημείωσε μόνο το χρηματιστήριο Αθηνών απώλειες, αλλά και ο DAX της Φραγκφούρτης, ενώ αισθητές ήταν και αλλού οι αναταράξεις. Δεν λείπουν τα εφιαλτικά σενάρια, ωστόσο οι περισσότερες αναλύσεις επικεντρώνονται στην ουσία του θέματος.

Βέμπερ: «Το μπαλάκι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης»

Προειδοποιεί ο Άξελ ΒέμπερΠροειδοποιεί ο Άξελ ΒέμπερΧθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον δραστικό περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. «Το μπαλάκι είναι τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βέμπερ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DEKA-Bank Ούλριχ Κάτερ αντιμετωπίζει ψύχραιμα το ελληνικό πρόβλημα. «Η Ελλάδα θα βρίσκει και στο μέλλον πιστωτές στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, με τη διαφορά ότι θα δανείζεται με υψηλότερους τόκους», εκτιμά ο Γερμανός οικονομολόγος.

Μποργκ: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια του ΔΝΤ»

Δεν απαιτείται παρέμβαση του ΔΝΤ για Ελλάδα εκτιμά ο Άντερς ΜποργκΔεν απαιτείται παρέμβαση του ΔΝΤ για Ελλάδα εκτιμά ο Άντερς ΜποργκΣύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ «η υπερχρεωμένη Ελλάδα δεν χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τα προγράμματα του ΔΝΤ είναι απαραίτητα όταν μια χώρα αδυνατεί να διαθέσει τα ομόλογά της στις διεθνείς αγορές. H Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο κ. Μποργκ.

Η Ευρώπη ωστόσο έχει θέσει την Αθήνα σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης και περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα, δηλώνει από την πλευρά του ο Βέρνερ Λάνγκεν, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και διευκρινίζει: «Βρισκόμαστε επί του παρόντος στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, η οποία έχει ανοίξει και επίσημα. Εδώ προβλέπονται μια σειρά υποχρεώσεων, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και μόνο στο τέλος και εφόσον δεν έχει αλλάξει η κατάσταση προβλέπεται επιβολή προστίμου. Αλλά ακόμη είμαστε μακριά από αυτό το ενδεχόμενο. Θα εφαρμοστεί με βεβαιότητα όμως εάν η Ελλάδα αδρανήσει».

Μπάρτλε: «Οι διεθνείς αγορές δεν πιστεύουν σε αλλαγή της ελληνικής πολιτικής»

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «συνιστά πρόκληση για την ευρωζώνη», θα σχολιάσει ο Νόρμπερτ Μπάρτλε. Ο εκπρόσωπος για δημοσιονομικά θέματα της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, προσθέτει ότι η υποβάθμιση καταδεικνύει πως οι διεθνείς αγορές δεν πιστεύουν ότι θα σημειωθεί αλλαγή στην ελληνική πολιτική. «Οι Έλληνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ρήτρα Bail-out δεν επιτρέπει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στα κράτη-μέλη», επισήμανε ο κ. Μπάρτλε.

Γκίεγκολντ: «Η ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα»

Η ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, υποστηρίζει ο Σβεν ΓκίεγκολντΗ ΕΕ θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, υποστηρίζει ο Σβεν ΓκίεγκολντΣε αντίθεση με τους συντηρητικούς πολιτικούς της Γερμανία, οι Πράσινοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά. Ο Σβεν Γκίεγκολντ, ευρωβουλευτής των οικολόγων επισημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το ελληνικό πρόβλημα θα πλήξει και τις άλλες χώρες της ΕΕ. «Στον βαθμό που η Ελλάδα κινηθεί στην σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει η ΕΕ να την ανακουφίσει αναλαμβάνοντας ένα μέρος του ρίσκου. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν οι χώρες-μέλη από κοινού να αναλάβουν ένα μέρος του δημοσίου χρέους με τη μορφή των Euro-Bonds», εξηγεί ο πράσινος ευρωβουλευτής.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

from dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc