30.11.2009
Απόγονος μεγάλης Αθηναϊκής οικογένειας ο πρόεδρος της ΝΔ

Ρεπορτάζ: Κ. Σαρικάς, Γ. Κουρδής

Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ο έβδομος κατά σειρά, είναι γόνος της οικογένειας Μπενάκη και εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, μπήκε πολύ νωρίς στην πολιτική, ενώ σε ηλικία 26 ετών έγινε ο νεότερος βουλευτής. Ο ALPHA εξασφάλισε ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο του πρωτοετή φοιτητή το 1969 στο Πανεπιστήμιο Άμχερστ του Χάρβαρντ Αντώνη Σαμαρά με τον συμφοιτητή του Γιώργο Παπανδρέου. Η μοίρα έφερε τέσσερις δεκαετίες μετά τους δύο συμφοιτητές να ηγούνται των δύο μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα.

Με βαριά κληρονομιά το όνομά του, ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου του 1951. Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα και απόγονος της οικογένειας Μπενάκη, ο νέος αρχηγός της ΝΔ ακόμα και σήμερα κατοικεί στο σπίτι, όπου έζησε η Πηνελόπη Δέλτα στην Κηφισιά. Οι γείτονες τον θυμούνται ως ένα πάντα ευγενικό και χαμογελαστό παιδί. Από τους πλέον γνωστούς καρδιολόγους της Αθήνας ο πατέρας του, ήθελε να τον δει γιατρό, αλλά ο νεαρός Αντώνης ακολούθησε τον δρόμο της καρδιάς του. Φοίτησε στο κολλέγιο Αθηνών, ενώ ταυτόχρονα έπαιζε ντραμς σε συγκρότημα της εποχής. Ακολουθούν οι σπουδές στο φημισμένο Άμχερστ της Μασαχουσέτης.

Φίλος με τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και με τους άλλους Έλληνες φοιτητές, ο Αντώνης Σαμαράς έδειχνε ξεκάθαρα, ότι τον ενδιέφερε η πολιτική. Φλογερός ρήτορας, με άποψη για τα γεγονότα της εποχής, αλλά και ανήσυχος μέσα στο κλίμα της εποχής, πρώτος στα πάρτυ και τις παρέες. Η επιστροφή του στην Ελλάδα σήμανε σχεδόν αμέσως και την απαρχή της πολιτικής του καριέρας. Πνευματικό παιδί του Ευάγγελου Αβέρωφ εντάχθηκε αμέσως στη ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας, τόπο καταγωγής της οικογένειάς του το 1977. Ηταν ο νεότερος βουλευτής που εξελέγη ποτέ έως τότε. Είναι πλέον ξεκάθαρο, τόσο μέσα στο κόμμα όσο και στο οικογενειακό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, ότι ο δρόμος για τον νεαρό βουλευτή είναι πλέον ανοιχτός. Και όταν η ΝΔ γίνεται κυβέρνηση το 1989, δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν η τοποθέτησή του στο υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια περίοδο γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του. Ο έρωτάς του με την Γεωργία Κρητικού ήταν κεραυνοβόλος. Τη γνωρίζει σε πολιτική εκδήλωση και όπως λέει, ένιωσε σα να τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα. Παντρεύονται σχεδόν αμέσως και αποκτούν δύο παιδιά, την 18χρονη σήμερα Έλενα και τον 11χρονο Κωνσταντίνο. Όσοι γνωρίζουν την σύζυγο του Αντώνη Σαμαρά, κάνουν λόγο για μια γυναίκα χαμηλών τόνων, που στέκεται αθόρυβα στο πλευρό του και μεγαλώνει τα παιδιά τους. Συχνά η οικογένεια Σαμαρά επισκέπτεται το Ναύπλιο, τόπο καταγωγής της Γεωργίας Κρητικού. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται ήδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, όμως διαφωνεί με τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο ζήτημα των Σκοπίων και αποπέμπεται από την κυβέρνηση.

Πηγή: ALPHA

Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»