Aγνωστη κατευθυνσηγια την μετά ΒΡΕΧΙΤ ΕΠΟΧΗ

Πολιτική

Άγνωστη κατεύθυνση για την μετά Brexit epοχή

Tην εποχή μετά το Brexit επιχειρεί να προετοιμάσει η πολιτική ηγεσία της Μεγάλης Βρετανίας. Κανείς δεν γνωρίζει ωστόσο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι ενώ εντίνεται η φημολογία.
Großbritannien Exit vom Brexit Symbolbild viele treten auf die Bremse
Σκληρή στάση έναντι της Βρετανίας ζήτησε από της Βρυξέλλες ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος και πρόεδρος του SPD ώστε να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ. Όσο κι αν οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου έχουν στόχο το εσωτερικό ακροατήριο, λόγω των εκλογών του επομένου έτους, το θέμα της διαχείρισης του Brexit παραμένει θολό και αδιευκρίνιστο. Κανείς, ακόμα, δεν γνωρίζει ποια θά είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι και η φημολογία κορυφώνεται μέρα με τη μέρα.
Ασαφής παραμένει η κατάσταση σχετικά με τις προθέσεις της βρετανικής κυβέρνησης για το πως θα διαχειριστεί τη σχέση της με την ΕΕ μετά το Brexit. H αδράνεια φουντώνει τις φήμες και παράλληλα τις ανησυχίες των σκληρών οπαδών του Brexit μέσα στο κυβερνών κόμμα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει όσο το δυνατόν στενότερες σχέσεις με τις Βρυξέλλες.
Οι σκληροί ευρωσκεπτικιστοί κύκλοι των Τόριδων στρέφουν ομαδικά τα πύρα τους, εναντίον του κρατικού μηχανισμού κατηγορώντας τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών ότι προβάλλουν εμπόδια στη διαδικασία ολοκλήρωσης του σχεδίου για την Βρετανία εκτός της ΕΕ και μποϋκοτάρουν εσκεμμένα το Βrexit.
Πιέσεις Χάμοντ για καλές σχέσεις με την ΕΕ
Η Πρωθυπουργός Τερίζα Μέι και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Η Πρωθυπουργός Τερίζα Μέι και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ
Εκπρόσωπος των δημοσίων υπαλλήλων αναφέρθηκε σήμερα σε υστερία που έχει καταλάβει ορισμένους ακραία αντιευρωπαϊκούς κύκλους. Παράλληλα, οι τρείς υπουργοί αρμόδιοι για το Βrexit, Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Ντέιβι και Λίαμ Φοξ, δεν έχουν καθόλου καλές σχέσεις μεταξύ τους, με τον Μπόρις Τζόνσον, που θέλει μια πολύ στενή σχέση με τις Βρυξέλλες, να αρνείται πεισματικά να παραχωρήσει σε άλλα υπουργεία, εμπειρογνώμονες του Foreign Office, ειδικούς σε κοινοτικά θέματα.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ανθίσταται σθεναρά σε πιέσεις σκληροπυρηνικών βουλευτών, που δεν θέλουν καμία σχέση με την ΕΕ και δηλώνει ευθαρσώς ότι επιδιώκει όσο πιο στενή οικονομική σχέση με την Ευρώπη γίνεται.
Ο κ. Χάμοντ έχει δώσει διαβεβαιώσεις στο City και τις μεγάλες επιχειρήσεις ότι θα επιδιώξει την ένταξη της Βρετανίας στην Κοινή Αγορά με ό,τι αυτό συνεπάγεται δηλαδή συμβιβασμούς στο θέμα της εσωτερικής μετανάστευσης. Το κλίμα αναμένεται κάπως, να ξεκαθαρίσει η Πρωθυπουργός Τερίζα Μέι, την Τετάρτη κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc