ΤΑ Σαββατιάτικα

 
Αριστοτελία Πελώνη ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Τα Σαββατιατικα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
Στην οδό Πειραιώς...
Το Grand Tour του Στουρνάρα
Η Ελλάδα αποδείχθηκε ο κορυφαίος προορισμός του Grand Tour του Λόρδου Βύρωνα. Ο Βύρωνας πάλι, έχει γίνει η αφορμή για το Grand Tour του Γιάννη Στουρνάρα σε νέα μονοπάτια. Αφετηρία, η γνωριμία του προ μηνών με τον κορυφαίο Βρετανό νεοελληνιστή Ρόντρικ Μπίτον στο σπίτι του Βρετανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζον Κίτμερ. Τότε ο Μπίτον χάρισε στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας το βιβλίο του «Ο πόλεμος του Βύρωνα». Ο Στουρνάρας όχι μόνο το διάβασε και ενθουσιάστηκε, αλλά έχει πάρει πολύ θερμά το θέμα της διάσωσης του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Αδαμάντιος Κοραής» στο Kings College του Λονδίνου. Ο Μπίτον ηγείται του Κέντρου, το οποίο παλεύει να συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια λίρες για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας του. Ο διοικητής έχει αναλάβει την υπόθεση προσωπικά και κάνει fundraising, αναζητώντας 500.000 λίρες που υπολείπονται. Από τον πόλεμο του Βύρωνα στον πόλεμο του Στουρνάρα…
Το Βερολίνο μπορεί να περιμένει
Για την Πορτογαλία ετοιμάζει βαλίτσες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 3 Σεπτεμβρίου, καθώς έχει ραντεβού με τον πρώην πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Αυτό θα είναι το μόνο ταξίδι του Κυριάκου στον δρόμο προς τη ΔΕΘ. Αλλά μόνο μέχρι τον Οκτώβριο και την απόβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προγραμματισμένες ομιλίες στα Πανεπιστήμια Tufts, Johns Hopkins και στο Χάρβαρντ. Θα ακολουθήσει περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια και ταξίδι στην Αίγυπτο. Οσο για τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη στο Βερολίνο, αυτή μάλλον θα περιμένει. Η επαφή με τους Γερμανούς ούτως ή άλλως υπάρχει και ο Μητσοτάκης δεν βιάζεται να πάει, ειδικά ενόψει προεκλογικής χρονιάς για το Βερολίνο. Βέβαια, αυτό μπορεί να ερμηνευθεί και ως παραδοχή ότι δεν θα είναι προεκλογική χρονιά για την Ελλάδα.
Λύνει το Κυπριακό
Απευθείας και αδιαμεσολάβητη ενημέρωση για το Κυπριακό από τη Λευκωσία πληροφορούμαι ότι έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, έχει αντιληφθεί τη «βοή των πλησιαζόντων γεγονότων» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα κορυφωθεί το παρασκήνιο. Δεν αποκλείω, βέβαια, να ισχυριστεί, εκ των υστέρων, ότι έλυσε και το Κυπριακό…
Μυστικά δείπνα στην Πάρο
«Στην Ελλάδα δεν είσαι φιλοξενούμενος. Είσαι αιχμάλωτος». Το είχε πει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ουδέτερο χρόνο στον Πιερ Μοσκοβισί, που κάθεται δίπλα του στο Κολέγιο των Επιτρόπων. Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου και το έκανε πράξη. Αυτό στο ταξίδι-αστραπή του Γάλλου επιτρόπου με τη νέα σύζυγό του στην Πάρο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σαντορίνη. Ο Αβραμόπουλος τους έκανε το τραπέζι. Και όχι μόνο στον Μοσκοβισί, αλλά και στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος επίσης πέρασε από την Πάρο. Φαντάζομαι ότι θα συζήτησαν όλες τις λεπτομέρειες της πρόσφατης συνάντησης του τέως με τον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. Στην Πάρο, ο Μεϊμαράκης βρέθηκε και με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Στοιχηματίζω ότι δεν συζητούσαν για το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Και η προειδοποίηση
Μένω στον διοικητή της ΤτΕ, ο οποίος θυμίζω ότι είχε συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο λίγα 24ωρα μετά την είδηση της νέας παραπομπής του Ανδρέα Γεωργίου. Τότε ο Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα προέκυπτε μείζον θέμα με τις Βρυξέλλες. Το ίδιο είχε κάνει και με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αν κρίνω από την επιστολή του υπουργού Οικονομικών και την αντίδραση της κυβέρνησης, προφανώς το θέμα υποτιμήθηκε.
Οι πόλεις που αγάπησε
Δεν γράφει μόνο επιστολές προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να αποδείξει τη «νομιμοφροσύνη» του προς τον Ταγίπ Ερντογάν και τη θεωρία του για την απόπειρα πραξικοπήματος ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Για την ακρίβεια, γράφει πολύ πριν γίνει η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Αλλά όχι για την πολιτική. Μαθαίνω ότι ο πρώην πρωθυπουργός ετοιμάζει βιβλίο για τις πόλεις που επισκέφθηκε και αγάπησε από τα πολλά ταξίδια του ως υπουργού Εξωτερικών και αργότερα ως πρωθυπουργού. Στις πρώτες θέσεις βρίσκεται η Αθήνα. Αυτό έλειπε.
Προσκλητήρια
Μια ωραία ατμόσφαιρα ήταν η επίσκεψη-εξπρές του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια γα να μιλήσει στη σύναξη των Σκοπιανών διπλωματών. Ο μεν Πρόεδρος τον κάλεσε να διδάξει στην Ακαδημία της Αχρίδας, ο δε πρωθυπουργός απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση στον Κοτζιά και στους Ελληνες κυνηγούς να προτιμήσουν τη χώρα του. Εκεί δεν τα βρήκε ακριβώς με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, που του διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι ψαροντουφεκάς και όχι κυνηγός. Κατά τα λοιπά, ο Κοτζιάς πέταξε και κάποια «καρφιά», όπως ότι ο...νονός έκανε λάθος στη βάπτιση της γειτονικής χώρας. Ως γνωστόν, τα λάθη πληρώνονται.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»