Ζέντερ :να επαναπροωθησουμε εκατοντάδες χιλιαδες πρόσφυγες

Επισκόπηση τύπου

Ζέντερ: "Να επαναπροωθήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες"

Να "επαναπροωθηθούν" εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στη Γερμανία απαιτεί ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, μιλώντας στο περιοδικό DER SPIEGEL.
Ο βαυαρός πολιτικός, στέλεχος του συγκυβερνώντος στο Βερολίνο κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το οποίο παραδοσιακά τηρεί συντηρητική γραμμή σε θέματα μετανάστευσης και αφομοίωσης των αλλοδαπών, δηλώνει στο SPIEGEL τα εξής σχετικά με τους πρόσφυγες: "Αντί για επανασύνδεση των οικογενειών χρειαζόμαστε επαναπροώθηση (Rückführung) πολλών εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Σε πολλούς ανθρώπους έχουμε παράσχει, προσωρινά, προστασία από εμφυλίους πολέμους. Αλλά από τη στιγμή που βελτιώνεται η κατάσταση στις χώρες (προέλευσης), αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν, για να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους. Όσο καλή θέληση και αν υπάρχει, δεν είναι εφικτή η αφομοίωση τόσων πολλών ανθρώπων με εντελώς διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές. Ήδη σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Και στη Συρία κάποτε θα τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος. Ο νόμος περί ασύλου προβλέπει ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στην πατρίδα τους, όταν εκλείπει ο λόγος για τον οποίο διέφυγαν".
Επιπλέον, ο βαυαρός πολιτικός ασκεί για μία ακόμη φορά έντονη κριτική στην γενναιόδωρη πολιτική για την υποδοχή των προσφύγων, που είχε εξαγγείλει πριν από έναν χρόνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Εκείνη την εποχή, το παντοδύναμο στη Βαυαρία κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών είχε ασκήσει έντονη κριτική στην καγκελάριο και ο Μάρκους Ζέντερ θεωρεί ότι σήμερα δικαιώνεται για την κριτική. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του SPIEGEL, δηλώνει: "Παραμένει ένα τεράστιο κενό ασφαλείας στη Γερμανία. Υπάρχουν εκατνοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται και ποιοί είναι. Επιπλέον οι Γερμανοί δεν θέλουν μία κοινωνία πολυπολιτισμική. Όποιος θέλει να ζήσει εδώ, πρέπει να προσαρμοστεί στις αξίες μας- και όχι το αντίθετο".
Στην Ανατολη οι ...επόμενοι Βρετανοί;
Δύσκολες επαφές για την Άνγκελα Μέρκελ στην ανατολική Ευρώπη
Δύσκολες επαφές για την Άνγκελα Μέρκελ στην ανατολική Ευρώπη
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeineστρέφει την προσοχή της στον διπλωματικό μαραθώνιο της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης στη Μπρατισλάβα, προσπαθεί να διερευνήσει το έδαφος και διαβουλεύεται με τις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα "απέναντι στα σχέδια για μία όλο και πιο στενή (δηλαδή συνεκτική) ένωση, οι περισσότεροι άνθρωποι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη εκφράζουν τον ίδιον σκεπτικισμό, όπως οι Άγγλοι. Η σύγκριση της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών με το δόγμα Μπρέζνιεφ είναι βέβαια υπερβολική- δείχνει ωστόσο πόσο έντονη είναι στην Ανατολή της Ευρώπης η αίσθηση ότι, και στην ΕΕ, άλλοι αποφασίζουν".
Προειδοποιήσεις για το μέλλον της ΕΕ από την εφημερίδα General-Anzeiger της Βόννης: "Μία διάβρωση, πόσο μάλλον μία διάσπαση, του κλαμπ των 28 (ακόμη) χωρών θα σήμαινε το τέλος της σταθερότητας και της ασφάλειας. Κανείς δεν μπορεί να το θέλει αυτό, έστω και αν δεξιοί λαϊκιστές σε μερικές χώρες της ΕΕ βαυκαλίζουν τους ανθρώπους με τη λύση της επιστροφής στα εθνικά κράτη. Πάντοτε η Ευρώπη ήταν μία υπόσχεση για ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι πρέπει να παραμείνει".
Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»