τηλεοπτικές άδειες¨¨το τέλος της διαπλοκής

Επισκόπηση τύπου

Τηλεοπτικές άδειες: το τέλος της διαπλοκής;

Τη συνεχιζόμενη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα και τα φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ βαρώνων των μέσων ενημέρωσης, τραπεζών και πολιτικού συστήματος, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος.
«Μέχρι σήμερα συνέβαινε το εξής στην όμορφη, αλλά συχνά δυσνόητη για τους ξένους, ευρωπαϊκή χώρα. Οι βαρώνοι των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών», γράφει η εφημερίδαTageszeitung σε άρθρο με τίτλο «Το τέλος της διαπλοκής». Και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Τα συνήθως ελλειμματικά τηλεοπτικά προγράμματα λάμβαναν γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα οι μεγιστάνες… ξεχνούσαν να τα αποπληρώσουν. Σχεδόν 1 δις ευρώ έλαβαν συνολικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ως αντάλλαγμα υποστήριζαν απροκάλυπτα τα κόμματα που έφθασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η τριγωνική σχέση που ανάγεται στο 1989, τη χρονιά γέννησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, βαφτίστηκε διαπλοκή. Διαπλοκή μεταξύ μεγιστάνων, διεφθαρμένων τραπεζών και του σάπιου πολιτικού συστήματος.
Όλα αυτά, υποτίθεται, ότι θα τελειώσουν τώρα. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να βάλει επιτέλους τάξη στα πράγματα με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοπρασία είναι τομή οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από μόνο του όμως το γεγονός αυτό δεν χαρίζει στον Τσίπρα ένα success story. Απαιτείται μόνιμη διαφάνεια και μια ανεξάρτητη και ενδελεχής εποπτεία για να μην υπάρξει νέα διαπλοκή. Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν. Εκεί όμως που υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ακόμα και στην Ελλάδα», καταλήγει το σχόλιο της taz.
«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης»
Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν, εκτιμά η taz του Βερολίνου
Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν, εκτιμά η taz του Βερολίνου
«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης», είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής Wiener Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: «Εύποροι υποψήφιοι μονομαχούν για τέσσερεις άδειες. Οι προσφορές γίνονται σε 'βήματα' των 500.000 ευρώ. Η ιστορική δημοπρασία έχει προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή. Κύριος στόχος να αποφευχθεί πάση θυσία μια αθέμιτη συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων στη διαμόρφωση των προσφορών. Στην Αθήνα θυμούνται με δυσφορία πως αναθέτονταν παλαιότερα δημόσια έργα. Οι μεγαλοεργολάβοι συναντώνταν την μέρα της ανάθεσης των έργων σε καφέ απέναντι από το αρμόδιο υπουργείο και είναι πολύ πιθανό ότι δεν μιλούσαν μόνο για τον καιρό».
Η πολιτική Μέρκελ συνέβαλε στο Brexit
Η προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ φιλί της ζωής στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία», γράφει η FAZ
Η προσφυγική πολιτική της Άγκελα Μέρκελ φιλί της ζωής στην «Εναλλακτική για τη Γερμανία», γράφει η FAZ
Την συνέντευξη της Άγκελα Μέρκελ, στην οποία η καγκελάριος υπερασπίζεται την προσφυγική της πολιτική παραδεχόμενη ωστόσο λάθη και παραλείψεις, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η καγκελάριος παρουσιάζει την απόφαση για το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες ως πολιτική χωρίς εναλλακτική και επαναλαμβάνει τη φράση 'θα τα καταφέρουμε'. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής; Το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα παραμένει πιστό στην Άγκελα Μέρκελ διότι δεν ξέρει ποιον άλλον ηγέτη να ακολουθήσει, οι χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας εξεγείρονται και η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» πανηγυρίζει για το φιλί της ζωής που της δίνουν οι χειρισμοί της καγκελαρίου στο προσφυγικό. Ας μην ξεχνάμε ότι οι προσφυγικές ροές και η γερμανική πολιτική συνέβαλαν στο 'ναι' των Βρετανών στην έξοδο από την ΕΕ», καταλήγει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης.
Στέφανος Γεωργακόπουλος

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc