FAZ: H EE empisteyetai ton GEORGIOY

Επισκόπηση τύπου

FAZ: Η ΕΕ εμπιστεύεται τον Γεωργίου

Η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση στατριστικών στοιχείων, καθώς και άλλα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, απασχολούν τον γερμανόφωνο τύπο.
Σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Η ΕΕ εμπιστεύεται τον έλληνα επικεφαλής της στατιστικής αρχής», η Frankfurter Allgemeine αναφέρεται στην υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο οποίος κατηγορείται για παραποίηση στατιστικών στοιχείων. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «καλείται να λογοδοτήσει στο δικαστήριο σε μία δίκη με οσμή σκανδάλου» και ότι «κατά την άποψη της ΕΕ διακυβεύεται η αξιοπιστία όλης της χώρας». Η λεζάντα στη φωτογραφία του Ανδρέα Γεωργίου τον χαρακτηρίζει «αποδιοπομπαίο τράγο της Αθήνας». Στο μεγαλύτερο μέρος του, το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στις τελευταίες δηλώσεις της Επιτρόπου Μαριάν Τίσεν υπέρ του Γεωργίου και τονίζει ότι «για πρώτη φορά» η Κομισιόν παρεμβαίνει στην υπόθεση. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αντικρούει τις κατηγορίες εναντίον του, λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ψηφίσεις για τους αριθμούς. Οι αριθμοί είτε είναι σωστοί, είτε είναι λάθος». Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει ότι «η Κομισιόν μέχρι σήμερα δεν είχε λάβει επισήμως θέση για τη δίκη αυτή, την οποία πολλοί στην Αθήνα θεωρούν πολιτική και εικονική. Γι αυτό είχαν διατυπωθεί κατηγορίες στο Συμβούλιο Υπουργών, ότι (η Κομισιόν) επιδεικνύει υπερβολική αυτοσυγκράτηση, σε αντίθεση με τη στάση της απέναντι στην Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου».
Στο ίδιο ζήτημα αναφέρεται συνοπτικά και η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου με τίτλο «Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Αθήνα». Σύμφωνα με την εφημερίδα «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Αθήνα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με τα δήθεν παραποιημένα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Μάλιστα τρεις Επίτροποι, σε επιστολή τους προς τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ζητούν άμεση διαλεύκανση. Οι Βρυξέλλες θέλουν να αντικρούσουν την εντύπωση ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα».
«Καμπανάκι» Αβραμόπουλου για το προσφυγικό
Περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα ζητεί ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
Περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα ζητεί ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος
»Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί μεγαλύτερη βοήθεια για την Αθήνα» επιγράφεται ρεπορτάζ στη Welt του Βερολίνου. Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις πρόσφατες παραινέσεις του έλληνα επιτρόπου προς τα κράτη-μέλη να διαθέσουν ακόμη περισσότερο προσωπικό, προκειμένου να ενισχυθεί το έργο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στην Ελλάδα. Εν είδη προειδοποίησης, η Welt σημειώνει ότι «μετά τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για το προσφυγικό, ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα παρουσιάζει αλματώδη αύξηση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Φεβρουάριο είχαν υποβληθεί 1.467 (αιτήσεις), ενώ τον Ιούλιο 4.013. Παράλληλα, αυξάνεται και ο αριθμός των προσφύγων. Οι νέες αφίξεις έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στα μέσα Ιουλίου: ενώ στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είχαν περάσει στην άλλη όχθη 634 πρόσφυγες, στις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου ο αριθμός των προσφύγων έφτασε τους 1.277».
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στην έλλειψη πόρων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπενθυμίζοντας ότι η διεθνής διάσκεψη δωρητών για τη Συρία πριν από έξι μήνες είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας για πρόσφυγες από τη Συρία στη γειτονική Ιορδανία. Ωστόσο, εκτιμά η Handelsblatt, «οι όμορες με τη Συρία χώρες αισθάνονται ότι η διεθνής κοινότητα δεν τους παρέχει επαρκή στήριξη. Έντονη κριτική στη Δύση ασκεί ο ιορδανός μονάρχης Αμπντάλλα, καθώς στη χώρα του οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον το 13% του συνολικού πληθυσμού. Η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας δεν καλύπτει παρά μόνο το 35% των δαπανών για την υποδοχή των προσφύγων, λέει ο ίδιος, μιλώντας στους Financial Times».
«Χρήματα για την Ευρώπη»
Εντυπωσιακό πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Εντυπωσιακό πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Πολλά τα σημερινά δημοσιεύματα για τις «δημοσιονομικές επιτυχίες» του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος κατάφερε να κλείσει το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς με πλεόνασμα 18,5 δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό. Η Süddeutsche Zeitung προτείνει να διατεθεί μέρος του πλεονάσματος για μία πιο γενναιόδωρη αντιμετώπιση της ευρω-κρίσης. «Χρήματα για την Ευρώπη» επιγράφεται το σχετικό σχόλιο και ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «χωρίς αμφιβολία, η γερμανική οικονομία είναι πρότυπο για την ΕΕ, αλλά η γερμανική οικονομική πολιτική δεν είναι. 18,5 δισεκατομμύρια (πλεόνασμα)- και τι κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Θέλει να συνεχίσει τις περικοπές. Και αυτό παρότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ευρώπης, συνολικά, αν προχωρούσε σε περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές, στην παιδεία, στην οικοδομική δραστηριότητα. (…) Θα ήταν η κατάλληλη στιγμή για ένα μεγάλο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων, χωρίς πάντως να παραμελούνται οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Γιάννης Παπαδημητρίου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc