Επισκόπηση τύπου | 13.07.2009

Πάτρα: «Ελπίδες που ποδοπατήθηκαν»

Κυρίαρχο διεθνές θέμα σήμερα στον γερμανικό τύπο η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Ναμπούκο. Όμως και η κατεδάφιση των προσφυγικών καταυλισμών στην Πάτρα απασχόλησε χθες και σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ.

Μπορεί η συμφωνία για τον αγωγό Ναμπούκο να κυριαρχεί σήμερα στα γερμανικά δημοσιεύματα, αλλά χθες και σήμερα η Ελλάδα φιγουράρει τόσο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Πρώτου Καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), όσο και στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung: πρόκειται για σκηνές από τη διάλυση των δύο προσφυγικών καταυλισμών στην Πάτρα.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας η εφημερίδα γράφει: "Ελπίδες που ποδοπατήθηκαν" - η ελληνική αστυνομία κατεδάφισε δύο παράνομους καταυλισμούς στο λιμάνι της Πάτρας. Εκεί ζούσαν υπό απαράδεκτες συνθήκες εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από το Αφγανιστάν με την ελπίδα να καταφέρουν να κρυφτούν σε ένα φεριμπότ για την Ιταλία. Μέρος των προσφύγων κρατούνται διατρέχοντας τον κίνδυνο να απελαθούν. Η Πάτρα θεωρείται ως κέντρο του δουλεμπορίου από την Ασία προς την Ευρώπη."

Με παρόμοιο τρόπο σχολίασε χθες το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Πρώτου Καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης την κατεδάφιση των καταυλισμών με μπουλντόζες.

Υπογράφεται σήμερα στην Άγκυρα η συμφωνία για τα δικαιώματα συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Ναμπούκο, που θα περνάει από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν:

Frankfurter Rundschau: «Η δραστηριοποίηση της Τουρκίας στον αγωγό Ναμπούκο, ο οποίος θα διασχίζει ένα μεγάλο τμήμα της τουρκικής επικράτειας, μάλλον επιβραδύνει την διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει στον αγωγό, δηλαδή έχει αφήσει να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε να ξανασκεφθεί την στήριξη της κυβέρνησής του στην κατασκευή του αγωγού, εάν κάποιοι ή κάποιος μπαίνει εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Επιπλέον η Τουρκία διεκδικούσε προνομιακές τιμές για δική της κατανάλωση και για περαιτέρω εκμετάλλευση για το 15% του φυσικού αερίου που θα ρέει μέσω του αγωγού. Προοπτική που απορρίπτουν κατηγορηματικά οι εταίροι του κονσόρτσιουμ. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι χρειάζεται διασφάλιση της ενέργειας για δική της κατανάλωση. Η διένεξη για την διαμόρφωση τελικών δεσμεύσεων και τιμών φαίνεται να διογκώνεται».

"Η Άγκυρα προσπαθεί μέσω του Ναμπούκο να προσεγγίσει την Ευρώπη" Στο ολοσέλιδο αφιέρωμά της για τον αγωγό Ναμπούκο ηSüddeutsche Zeitung επισημαίνει στο ίδιο πνεύμα:

«Η Άγκυρα προσπαθεί μέσω του Ναμπούκο να προσεγγίσει περισσότερο την Ευρώπη. Η τουρκική κυβέρνηση απέφυγε να υπενθυμίσει μια παλιά της θέση να συνδεθούν στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το άνοιγμα των κεφαλαίων για το ενεργειακό με την στήριξή της στον αγωγό Ναμπούκο. Σήμερα κανείς δεν μιλάει γι’ αυτή τη θέση της Τουρκίας, ούτε η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι από τις Βρυξέλλες έρχονται δηλώσεις για βελτίωση του πολιτικού κλίματος ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

«Μεγαλύτερη όξυνση αναμένεται όμως από το επόμενο βήμα, όταν κάθε μία από τις πέντε χώρες που θα περάσει ο αγωγός υπογράψει ένα ξεχωριστό συμβόλαιο με το κονσόρτσιουμ για να αρχίσει τελικά η διάνοιξη. Το μεγάλο παζάρι δεν ολοκληρώθηκε ακόμη».

Ένας χρόνος Ευρωμεσογειακή Ένωση

«Πέρυσι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έθεσε τα θεμέλια για την Ευρωμεσογειακή Ένωση και έβαλε, εν γνώσει του, ψηλά τον πήχυ»,Ποια είναι η εμβέλεια της Ευρωμεσογειακής Ένωσης;Ποια είναι η εμβέλεια της Ευρωμεσογειακής Ένωσης; σημειώνει η εφημερίδα του Λουξεμβούργου Luxemburger Wort ένα χρόνο μετά τη διακήρυξη Σαρκοζί. Η εφημερίδα θεωρεί σωστή την επιλογή Σαρκοζί διότι: «Χωρίς τη δραστηριοποίηση της ΕΕ και των Μεσογειακών χωρών δεν μπορεί να δρομολογηθεί η διαδικασία επίλυσης του Μεσανατολικού, ούτε το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών και των προσφύγων, ούτε το ενεργειακό.

Η εμβέλεια της Ευρωμεσογειακής Ένωσης θα είναι σημαντική, μόνον εάν δεν επιδιώξει βεβιασμένα αποτελέσματα, αλλά μεσοπρόθεσμα και προσεκτικά υπολογισμένα».

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπευθ.σύνταξης : Μαρία Ρηγούτσου

ANTIGRAFIKON.FROM DW

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc