Το θέμα της ημέρας | 15.07.2009

Η "χαμένη τιμή" του ισραηλινού στρατού

Ανατριαχιαστικές λεπτομέρειες για τη στρατηγική των Ισραηλινών στις πρόσφατες επιχειρήσεις στη Γάζα αποκαλύπτει η ισραηλινή οργάνωση "Σπάζοντας τη Σιωπή"

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ¨Ήθελαν να σπάσουν τα τείχη της σιωπής, της σιωπής που σκέπασε την αλήθεια για τα όσα έγιναν στο πεδίο των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας. Και δημιούργησαν την ανεξάρτητη οργάνωση «Σπάζοντας τη σιωπή». Σήμερα δημοσιεύονται 52 μαρτυρίες στρατιωτών που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για την 'Επιχείρηση Λιωμένο Σίδερο', εκείνη την επιχείρηση που κόστισε τη ζωή σε 1400 Παλαιστινίους. Κοινός παρονομαστής, το χαμένο ήθος του ισραηλινού στρατού.

«Δεν καταλάβαινα το γιατί»

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Για τους περισσότερους Ισραηλινούς ο πόλεμος στη Γάζα είναι μια μαύρη τρύπα, υποστηρίζει ο Γεχούντα Σαούλ, ένας εκ των ιδρυτών της οργάνωσης «Σπάζοντας τη Σιωπή». Η ισραηλινή κοινή γνώμη δεν έμαθε μέχρι σήμερα τα έργα και τις ημέρες του ισραηλινού στρατού κατά την επιχείρηση 'Λυόμενο Σίδερο' στη Γάζα. Οι περισσότεροι κατανάλωσαν τις λογοκριμένες ειδήσεις των ισραηλινών ΜΜΕ. Κανείς δεν μπόρεσε μετά τη λήξη των βομβαρδισμών να διαμορφώσει δική του εικόνα για τις καταστροφές στη Λωρίδα της Γάζας.

Η οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή» απευθύνθηκε σε 26 στρατιώτες, που υπό τον όρο της ανωνυμίας, δέχθηκαν να σπάσουν τη δική τους σιωπή. Και να μιλήσουν για όσα έγιναν και δεν έμαθε κανείς μέχρι σήμερα. Ένας στρατιώτης της μονάδας τεθωρακισμένων έκανε λόγο για συστηματικές καταστροφές παλαιστινιακών σπιτιών.

«Την ημέρα η αποστολή μας ήταν να προσφέρουμε κάλυψη στους ένοπλους στρατιώτες», λέει. «Πηγαίναμε σε σπίτια, τα τινάζαμε στον αέρα, πηγαίναμε πιο κάτω σε άλλα σπίτια, τα τινάζαμε κι αυτά. Δεν είχα την παραμικρή ιδέα σε τι αποσκοπούσαν όλα αυτά. Πραγματικά δεν ξέρω, γιατί δεν κινδυνεύαμε από τον περίγυρό μας. Επρόκειτο για πράξεις στο πλαίσιο προετοιμασιών για άλλες».

«Καταστροφή χωρίς αιτία»

Ισραηλινοί στρατιώτες Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ισραηλινοί στρατιώτες "επιθεωρούν"Με ένα στόμα όλοι οι στρατιώτες παραδέχονται ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν χτυπήθηκαν από ενόπλους της Χαμάς. Υπό αυτό το πρίσμα οι επιθέσεις του ισραηλινού πεζικού και πυροβολικού με τεθωρακισμένα, μπουλντόζες, αεροπορία και ναυτικό αυθαίρετες. Δεν είχαν ως στόχο μόνο θέσεις της Χαμάς από όπου οι Παλαιστίνιοι χτυπούσαν το Ισραήλ, αλλά και την καταστροφή ολόκληρων τμημάτων γης. Ένας άλλος στρατιώτης θυμάται: «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, για την οποία δεν ξέραμε πόσο θα κρατούσε, έπρεπε να επιθεωρήσουμε τα περίχωρα. Επιθεώρηση ήταν μια ωραία λέξη για συστηματική και στοχευμένη καταστροφή της περιοχής».

Ο Γιεχουντα Σεούλ, ιδρυτής της οργάνωσης και παράλληλα έφεδρος, πιστεύει ότι ο ισραηλινός στρατός εφάρμοσε μια νέα τακτική στον πόλεμο στη Γάζα.

Έπεσε πολύ χαμηλά

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: "Ο ισραηλινός στρατός άλλαξε στρατηγική"«Το ιδιαίτερο αυτής της επιχείρησης, μας λέει, είναι ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε για πρώτη φορά την τακτική και τη μέθοδο του πολέμου στις παλαιστινιακές περιοχές. Δηλαδή ο στρατός άλλαξε τακτική χωρίς να προειδοποιήσει τους πολίτες. Η στρατηγική συνοψίζονταν στο ότι ήθελε να περιορίσει στο λιγότερο δυνατό βαθμό τις απώλειες των στρατιωτών, ανεξάρτητα από το αν θα κινδύνευε ο άμαχος πληθυσμός. Με άλλα λόγια ο στρατός καταπάτησε την ηθική και έπεσε πολύ χαμηλά».

Κάποιος άλλος προσθέτει: «Σε αυτούς που ρωτούσαν για την ηθική του στρατού και τις απώλειες αθώων ανθρώπων, οι ανώτεροί μας έλεγαν ότι βρισκόμασταν σε πόλεμο και δεν θα έπρεπε να διστάζουμε να καταστρέφουμε τα πάντα, τζαμιά και ότι άλλο που μας φαινόταν απειλητικό», θυμάται ένας άλλο στρατιώτης. «Η βασική θέση ήταν να ανοίγουμε πυρ χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες. Κάθε εμπόδιο, κάθε πρόβλημα το λύναμε με το όπλα μας, χωρίς απορίες ακόμη κι αν κατευθύναμε τα πυρά μας εναντίον κάποιου ή σε κάτι που δε γνωρίζαμε».

Η Επιχείρηση 'Λιωμένο Σίδερο' δεν θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί από μια χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική, υποστηρίζει η οργάνωση «Σπάζοντας τη Σιωπή».

Olja Ebel/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»