Το θέμα της ημέρας | 20.07.2009
40 χρόνια από την κατάκτηση της σελήνης
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Kολλημένοι όλοι στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωναΕίναι 20 Ιουλίου του 1969. Η βάση ελέγχου εδάφους της ΝΑΣΑ στο Χιούστον επικοινωνεί με τη σεληνάκατο «Ιγκλ». Μέσα σε αυτή βρίσκονται δύο αστροναύτες, ο Νιλ ‘Αρμστρονγκ και ο Μπατζ ‘Ολντριν, ο τρίτος έχει παραμείνει στο όχημα διακυβέρνησης Κολούμπια. Υπάρχουν απρόσμενα προβλήματα. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής για την προσσελήνωση δεν λειτουργεί σωστά. Δύο δυνατότητες υπάρχουν, ή επιστροφή στο Κολούμπια ή χειροκίνητος έλεγχος της προσσελήνωσης. Οι αστροναύτες επιλέγουν το δεύτερο, ένας αγώνας με το χρόνο, γιατί τα καύσιμα είναι ελάχιστα. «Ακόμη 60 δευτερόλεπτα», τους υπενθυμίζει το Χιούστον. 380.000 χιλιόμετρα μακριά από τη γη και σε 60 δευτερόλεπτα τα καύσιμα τελειώνουν. Τα νεύρα όλων στο Χιούστον είναι τεντωμένα μαζί με τα 500 εκατομμύρια τηλεθεατών που παρακολουθούν την προσσελήνωση χωρίς να ξέρουν την κρισιμότητα του κάθε δευτερολέπτου.
Κρίσιμα δευτερόλεπτα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το πλήρωμα του Απόλλων 11 βραβεύεται«Ακόμη 30 δευτερόλεπτα, «Ιγκλ» θα πρέπει να προσσεληνωθείς», ακούγεται η αγχωμένη φωνή από το Χιούστον. Μερικά λεπτά αργότερα έρχεται η λύτρωση: «Εδώ θάλασσα της Ηρεμίας, το Ιγκλ προσσεληνώθηκε»…
Ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Μπουτζ ‘Αντριαν βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι άνθρωποι στο Χιούστον αναπνέουν με ανακούφιση και ο κόσμος στην υπόλοιπη γη δεν μπορεί να πιστέψει σε αυτό που βλέπει ζωντανά: τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη! Ήταν στις 20 Ιουλίου του 1969, πριν από ακριβώς 40 χρόνια. Τα πρώτα βήματα και τα πρώτα λόγια του Νιλ ‘Αρμστρονγκ που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη. «‘Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγαντιαίο άλμα για την ανθρωπότητα».
Στοίχημα με τους σοβιετικούς
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Κρατήρας στην επιφάνεια της σελήνηςΌλα ξεκίνησαν το 1961, στις 25 Μαΐου. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κέννεντυ, ανακοίνωνε στο Κογκρέσο ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πρώτος άνθρωπος που θα πατούσε το πόδι στη σελήνη θα ήταν Αμερικανός.
Βρισκόμαστε στη καρδιά του Ψυχρού Πολέμου και οι ΗΠΑ αναζητούν λόγο για να αισθάνονται καλά. ΟΙ σοβιετικοί έχουν το προβάδισμα στο διάστημα, η αυτοπεποίθηση των Αμερικανών έχει τσαλακωθεί, θυμάται ο Τζον Λότζαν, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημοπλοίας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. «Η ΣΕ είχε στείλει ήδη τον πρώτο δορυφόρο και τον πρώτο άνθρωπο στο διάστημα, ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν. Έτσι ο Κέννεντυ αποφάσισε, ότι δεν ήταν προς το συμφέρον των ΗΠ να αφήσουν στη Σοβιετική Ένωση την κυριαρχία του διαστήματος».
Ψυχρός πόλεμος και στο διάστημα
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Αναχώρηση το Απόλλων 8 στις 21.12.68 στο διαστημαΈτσι ξεκίνησε ανταγωνισμός των δύο υπερδυνάμεων στο διάστημα. Από το 1961 μέχρι την ημέρα της προσσελήνωσης, δηλαδή 8 χρόνια αργότερα, 400.000 άνθρωποι εργάστηκαν στις ΗΠΑ για να εκπληρώσουν το όνειρο του Κέννεντυ.
Μέσα σε αυτά τα 8 χρόνια έγιναν πολλά. Το 1963 ο εμπνευστής και μέντορας του προγράμματος Απόλλων της ΝΑΣΑ, Τζον Κέννεντυ σκοτώνεται από τις σφαίρες του Λη ‘Οσβαλντ, ο αγώνας των Αφροαμερικανων για ίσα δικαιώματα φτάνει στην κορύφωσή του. Το 1965 εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και το 1968 η «εικόνα» του κινήματος των μαύρων, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σκοτώνεται. Η ΝΑΣΑ ωστόσο εργάζεται με την ίδια ή και μεγαλύτερη προσήλωση στο στόχο της. Το όνειρο εκπληρώνεται. Στις 21 Ιουλίου του 1969, ο Νιλ ‘Αρμστρονγκ αφήνει στην επιφάνεια της σελήνης έναν ιστό με την αμερικανική σημαία, παίρνει 2μισυ περίπου κιλά δειγμάτων εδάφους, βράχων και σκόνης και τοποθετεί εξοπλισμό για επιστημονικά πειράματα από τη γη.
Πέτρες και… αναμνήσεις
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πλήρωμα του Απόλλων 15Οι ΗΠΑ τα είχαν καταφέρει. Κέρδισαν το στοίχημα με τη Σοβιετική Ένωση. Σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε στη χώρα η πορεία προς το φεγγάρι, ένα τεράστιο ποσό για την εποχή, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την αυτοπεποίθηση των Αμερικανών. «Κάθε άνθρωπος που του 1969 ήταν 5 χρονών ή και μεγαλύτερος θυμάται πού ήταν και τι έκανε, όταν ο Άρμστρονγκ πραγματοποιούσε αυτό το άλμα για την ανθρωπότητα», λέει ο Τζον Λότζαν. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του 20ου αιώνα».
Ακολούθησαν κι άλλες 5 αποστολές μετά την επιτυχημένη του Απόλλων 11, συνολικά 12 Αμερικανοί αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στη σελήνη. Τα επόμενα χρόνια το ενδιαφέρον πέφτει κατακόρυφα και το πρόγραμμα Απόλλων τελειώνει το 1972. Ο πόλεμος των Αμερικανών στο διάστημα έληξε νικηφόρα. Εκείνο που έμεινε είναι 380 κιλά υλικού από τη σελήνη, φωτογραφίες, φιλμ, αναμνήσεις, και πολλά όμορφα τραγούδια για το φεγγάρι..
Engelke Anna/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Comments