Ζώντας στη Γερμανία | 17.07.2009

Το Κόμμα των Πειρατών - νέος αστέρας στο πολιτικό τοπίο της Γερμανίας

Γύρω στα 50 κόμματα μικρά και μεγάλα, γνωστά και άγνωστα θα διεκδικήσουν την ψήφο των Γερμανών ψηφοφόρων στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου.

Ένα από τα μικρά κόμματα είναι και το περίφημο Κόμμα των Πειρατών που στις ευρωεκλογές κατέκτησε την ψήφο 230.000 των Γερμανών, δηλαδή το 1%.

Το Κόμμα των Πειρατών υπάρχει σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και την Αυστραλία και ξεκίνησε το 2006 σαν κίνημα από τη Σουηδία, στην οποία απέσπασε το 7,1% των ψήφων στις πρόσφατες ευρωεκλογές και έστειλε έναν βουλευτή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο ασκεί κριτική και πολιτική κυρίως μέσω του ίντερνετ.

«Εμείς δεν αποθηκεύομαι τι μας γράφετε και γιατί», «Κάθε πολίτης πρέπει να έχει πρόσβαση στις τράπεζες δεδομένων, που έχουν τα προσωπικά του στοιχεία, πρέπει να μπορεί να τα διορθώνει, να απαγορεύει τη χρήση τους ή και να ζητά την καταστροφή τους». Με αυτά τα συνθήματα κάνει προεκλογικό αγώνα το γερμανικό Κόμμα των Πειρατών μέσω της ιστοσελίδας του.

Το Κόμμα των Πειρατών συσπειρώνει διότι το κράτος αγνοεί επιδεικτικά τη θέληση των πολιτών

Συνέδριο των Συνέδριο των "Πειρατών": περίπου 200 αντιπρόσωποι λένε όχι στην λογοκρισίαΠαρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μελών του δρα μόνον μέσω διαδικτύου, το Κόμμα των Πειρατών δεν υποτιμά καθόλου τις παραδοσιακές μορφές προεκλογικού αγώνα.

Ήδη μετά το συνέδριό του που έκανε στις αρχές Ιουλίου στο Βερολίνο, οι τοπικές ομάδες του άρχισαν τις κινητοποιήσεις τους στις γερμανικές μεγαλουπόλεις.

Στην Κολωνία τα περίπου 40 μέλη του στήνουν συχνά προεκλογικά τραπεζάκια στο κέντρο της πόλης προς άγραν ψήφων.

Γιατί δραστηριοποιείται κανείς στο Κόμμα των Πειρατών;

Ο Κρίστιαν Ζάιφερτ, ακτιβιστής στους Πειρατές, λέει ότι αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο κόμμα, μετά τη συζήτηση περί λογοκρισίας ή όχι, ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας: «ενώ μαζεύτηκαν 134.000 υπογραφές από Γερμανούς πολίτες κατά της δρομολόγησης ενός τέτοιου νόμου το κράτος τους αγνοεί επιδεικτικά».

Για τον Φρανκ Βάιλερ εκπρόσωπο του κόμματος των Πειρατών στην Κολωνία αυτό είναι το πρώτο βήμα που κάνει το κράτος με στόχο τη γενίκευση της λογοκρισίας: «η λογοκρισία μόλις άρχισε. Μας παρακολουθούν όλους. Κυρίως βέβαια φτιάχνουν και αποθηκεύουν τα προφίλ μας. Πρόκειται για σαφή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας.Πρέπει να το σταματήσουμε».

Να σημειώσουμε ότι οι 134.000 υπογραφές που μαζεύτηκαν κατά της λογοκρισίας υποστηρίχθηκαν όχι μόνον από νεαρούς πολίτες λάτρες του ίντερνετ, αλλά και από έμπειρους πολιτικούς που έχουν επανειλημμένα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του γερμανικού κράτους για τις μεθόδους παρακολούθησης που χρησιμοποιεί, όπως ο Γκέρχαρντ Μπάουμ, πρώην υπουργός Εσωτερικών την εποχή της RAF.

Όμως υπάρχει και η άλλη πλευρά: στο Κόμμα των Πειρατών βρήκαν στέγη διάφορα στοιχεία, όπως ο αμφιλεγόμενος, πρώην βουλευτής του SPD Γιογρκ Τάους, που είχε στην κατοχή του παιδικό πορνογραφικό υλικό ή ο Μπόντο Τϊσεν που βλέπει «χαλαρά», όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Κάθε αρχή και δύσκολη υποστηρίζουν τα μέλη του κόμματος των Πειρατών.

Michael Borgers / Βιβή Παπαναγιώτου

Υπευθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου

dw/antigrafikon/ wwwkefalonia-kai-kosmos.com

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»