Το θέμα της ημέρας | 12.07.2009

«Το μέλλον της Αφρικής βρίσκεται στα χέρια των νέων»

Ολοκληρώνοντας την ιστορική επίσκεψή του στην Γκάνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα κάλεσε τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου σε σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και ζήτησε την καταπολέμηση της βίας και διαφθοράς.

Σε ομιλία του ενώπιον του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Άκρα o Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ανάπτυξη και ευημερία της Αφρικής είναι η διαφθορά και η βία. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους λαούς της Αφρικής να εκμεταλλευθούν όλες τις ευκαιρίες για ειρήνη και ευημερία υποσχόμενος την αμέριστη συμπαράσταση των ΗΠΑ. Ο Μπάρακ Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι η Αφρική δεν βρίσκεται στο περιθώριο του παγκοσμίου γίγνεσθαι και ότι επέλεξε συνειδητά το χρόνο της επίσκεψής του μετά τη σύνοδο της ομάδας των 8 στην Λ΄ Ακουιλα για να δείξει όπως είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτά που συμβαίνουν στην Αφρική έχουν επιπτώσεις παντού».

«Η επίσκεψη θα μας ανοίξει πολλές πόρτες»

Η οικογένεια Ομπάμα στην τιμητική τελετή στο αεροδρόμιοBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η οικογένεια Ομπάμα στην τιμητική τελετή στο αεροδρόμιοΣε συνέντευξη τύπου στο διεθνές αεροδρόμιο της Ακρα λίγο πριν την αναχώρηση του Μπάρακ Ομπάμα για τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Γκάνας Τζον Ατα Μιλς είπε: «Τον ευχαριστούμε για το μήνυμά που μας μετέφερε. Επιδιώκει τη σύσφιξη των σχέσεων και την ενίσχυση της δημοκρατίας στις χώρες της Αφρικής. Μας προέτρεψε να κατευθύνουμε εμείς τη μοίρα μας. Υπάρχει επομένως ελπίδα. Και η ελπίδα είναι πολύ ισχυρό όπλο. Ο Θεός μας ευλόγησε με αναρίθμητα δώρα. Γνωρίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα μας ανοίξει πολλές πόρτες».

Καθοριστικός ο ρόλος των νέων

Ομιλία Ομπάμα ενώπιον του κοινοβουλίου στην ΑκραBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ομιλία Ομπάμα ενώπιον του κοινοβουλίου στην ΑκραΠαίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους νέους της Αφρικής να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της ηπείρου: «Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με τους ανθρώπους και τους λαούς της Αφρικής. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι το μέλλον της ηπείρου βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των αφρικανών. Για το λόγο αυτό θέλω να απευθυνθώ για μια ακόμα φορά στους νέους: Σε χώρες όπως η Γκάνα αποτελείτε περισσότερο από το μισό του πληθυσμού. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζετε: το μέλλον εξαρτάται από εσάς! Έχετε τη δύναμη να καταστήσετε υπεύθυνους τους πολιτικούς για τις πράξεις τους και να χτίσετε θεσμούς που θα υπηρετούν τους πολίτες».

Στη Γκάνα ο Μπάρακ Ομπάμα εκτός από τις επαφές που είχε με τον ομόλογό του και την ομιλία του στο κοινοβούλιο επισκέφθηκε μαζί με τη γυναίκα του Μισέλ το Fort Cape Coast Castle, το σημείο από το οποίο αναχωρούσαν τα γεμάτα με σκλάβους καράβια για την αμερικανική ήπειρο. Χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος αναχώρησε για τις ΗΠΑ.

RS/CNN/Schauff/Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου/antigrafikon kefalonia-kai-kosmos.com

Comments

lornion said…
Αξιος της τιμής και της ευθύνης απέναντι των καθηκόντων του. kefalonia-kai kosmos.com

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»