Σε ηλικία 92 ετών
Πέθανε ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ, ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος στην Αμερική
Ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ
Νέα Yόρκη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ, πρώην παρουσιαστής του βραδινού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου CBS, που χάρη στον πατρικό του τόνο, την υποβλητική του φωνή και την εμφάνισή του απέκτησε τη φήμη του «πιο αξιόπιστου ανθρώπου στην Αμερική», πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 92 ετών.

Ο Κρόνκαϊτ άφησε την τελευταία του πνοή στη Νέα Υόρκη έπειτα από μακρά ασθένεια. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, η οικογένειά του εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι ο δημοσιογράφος υπέφερε από αγγειακή εγκεφαλική νόσο επί χρόνια και δεν επρόκειτο να ανανήψει, ανέφερε το CBS.

Ο Κρόνκαϊτ άρχισε τη σταδιοδρομία του στο τηλεοπτικό δίκτυο το 1950. Ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπήςCBS Evening News το 1962 και παρέμεινε κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων ως το 1981.

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσίαζε τα θέματα του δελτίου -από την δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ως την διαστημική αποστολή του Apollo και τον πόλεμο στο Βιετνάμ- συχνά αποκτούσε βαρύτητα εξίσου μεγάλη με τα ίδια τα γεγονότα.

Ο Κρόνκαϊτ αποτέλεσε οικεία φιγούρα για εκατομμύρια Αμερικανών, που τον αποκαλούσαν, σχεδόν με στοργή, «θείο Γουόλτερ», και μια από τις σημαντικότερες μορφές της αμερικάνικης τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και βιομηχανίας.

Ο Ομπάμα για τον θάνατο του Κρόνκαϊτ

Ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ υπήρξε μια φωνή που παρείχε «βεβαιότητα σε έναν αβέβαιο κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του CBS για το θάνατό του.

«Επί δεκαετίες, ο Γουόλτερ Κρόνκαϊτ ήταν η πιο αξιόπιστη φωνή στην Αμερική. Η πλούσια βαρύτονη [φωνή] του έφθασε σε εκατομμύρια σαλόνια κάθε βράδυ, και στη βιομηχανία των εικόνων ο Γουόλτερ έθεσε το πρότυπο βάσει του οποίου κρίνονται όλοι οι άλλοι» ανέφερε η ανακοίνωση του Ομπάμα.

«Όμως ο Γουόλτερ ήταν πάντοτε κάτι περισσότερο από απλώς ένας παρουσιαστής. Ήταν κάποιος που μπορούσαμε να εμπιστευτούμε, να μας καθοδηγήσει για τα πιο σημαντικά θέματα της ημέρας· μια φωνή βεβαιότητας σε έναν αβέβαιο κόσμο».

«Ήταν μέλος της οικογένειάς μας. Μάς κάλεσε να πιστέψουμε σε αυτόν και δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Αυτή η χώρα έχασε ένα είδωλο κι έναν αγαπημένο φίλο, και θα μας λείψει αληθινά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


Comments

lornion said…
Εμείς της ίδιας της γενιάς που ζούσαμε εδώ -και που κάθε βράδυ παρακολουθούσαμε τα γεγονότα της ημέρας από το CBS και τον Ουώλτερ- δύσκολα θα ξεχάσουμε τον άνθρωπο με την σίγουρη πειστική φωνή. Η δημοσιογραφία γι’αυτόν ηταν το άπαν. λορνιόν

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»