Η ομογένεια καμαρώνει το νέο Μουσείο της Ακρόπολης -- Εντυπώσεις της Dina Titus


03-07-2009

Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχει δημιουργήσει μεγάλο ενθουσιασμό όχι μόνο στον Ελληνικό λαό αλλά και μεταξύ πολλών Αμερικανών. Ανάμεσα σε εκείνους που ταξίδεψαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα για να δουν το νέο Μουσείο είναι η Βουλευτής Dina Titus, την οποία και συναντήσαμε στο γραφείο της στην Ουάσιγκτον αμέσως μόλις επέστρεψε από την Αθήνα.

Η Dina Titus παρέστη στα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης ως προσωπική απεσταλμένη του Προέδρου Barack Obama. Ήταν ένα ταξίδι αστραπή το οποίο όμως δεν θα ξεχάσει ποτέ. Όπως μας είπε: «Ήταν κάτι εκπληκτικό. Από τα πράγματα που θυμάσαι όσο ζεις. Ήταν μεγάλη τιμή που εκπροσώπησα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Αμερικανικό λαό. Επειδή, όπως ξέρετε, έχω ρίζεςΕλληνικές, χάρηκα ιδιαίτερα που ήμουνα στα εγκαίνια».

[insert caption here]
Η είσοδος του μουσείου με τα ευρήματα των ανασκαφών
Ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, που ήταν πριν εκλεγεί στο Κογκρέσο, η
Dina Titus δίδασκε στους φοιτητές της την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.Για τον λόγο αυτό είχε επισκεφθεί στο παρελθόν το παλιό μουσείο πάνω στον ιερό βράχο, το οποίο όμως διαπιστώνει τώρα ότι ωχριά σε σύγκριση με το καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης.Είπε χαρακτηριστικά: «Στο παλιό μουσείο, που θυμάμαι ότι βρίσκονταν σε μια γωνιά πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, όλα αυτά τα αριστουργήματα ήταν συνωστισμένα και δεν μπορούσες να τα εκτιμήσεις.Το νέο μουσείο είναι φανταστικό. Είναι ανοιχτό στο φυσικό φως, έχει απλές γραμμές όπως ο Παρθενώνας καιπίσω από το κάθε έκθεμα βλέπεις τον χώρο από τον οποίο αυτό έχει προέλθει».

Πως φάνηκε όμως στην Dina Titus η έντονη αντίθεση ανάμεσα στο υπερσύγχρονο κτίσμα και τον κλασσικό χαρακτήρα της περιοχής; «Γνωρίζω ότι ήταν επίμαχο το χτίσιμο ενός τόσο σύγχρονου μουσείου δίπλα σε θαυμαστά κλασσικά μνημεία.Αλλά η ενσωμάτωση του μοντέρνου αυτού κτίσματος στις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης ήταν αριστουργηματική κι έκανε τις αρχαιότητες πιο οικείες στον επισκέπτη» επισήμανε η ειδική απεσταλμένος του Λευκού.

[insert caption here]
Dina Titus και Δημήτρης Χριστόφιας
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στην Αμερικανίδα βουλευτή ο τρόπος με τον οποίον εκτίθενται τα νέα ευρήματα που έφεραν στο φώς οι ανασκαφές για την ανέγερση του καινούργιου μουσείου. Σύμφωνα με την βουλευτή από την Πολιτεία Νεβάδα: «Όπως με τα έργα του Μετρό της Αθήνας έτσι και στις ανασκαφές για την ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης ανακαλύφθηκαν νέες αρχαιότητες. Τα ευρήματα αυτά αφέθηκαν άθικτα εκεί που εντοπίστηκαν. Οι επισκέπτες τα βλέπουμε κάτω από γυάλινο πάτωμα στο οποίο περπατάμε».

Στο 48ωρο που έμεινε στην Αθήνα η Dina Titus είχε παράλληλα επαφές με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια για περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αλλά οι συνομιλίεςτης με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστα Μαρκόπουλο επικεντρώθηκαν στην σπουδαιότητα του νέου μουσείου. Κατά την έκφρασή της: «Πρόκειται για ένα έργο που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα. Επίσημοι από όλο τον κόσμο ήρθαν στα εγκαίνιά του. Το νέο μουσείο θα γίνει διεθνής προορισμός.Θα φέρει περισσότερους τουρίστες, μελετητές, ιστορικούς κι άλλους επισκέπτες στην Αθήνα».

[insert caption here]
Κώστας Μαρκόπουλος, Dina Titus και Daniel Speckhard
Η Dina Titus πιστεύει πως δεν υπάρχει πια λόγος να μην επιστραφούν στην Ελλάδα τα γλυπτά του Παρθενώνα που πριν δύο αιώνες μεταφέρθηκαν στην Βρετανία από τον Κόμη του Έλγιν, από τον οποίο και τους δόθηκε το όνομα Ελγίνεια Μάρμαρα.Είναι της γνώμης πως «το νέο Μουσείο αφαιρεί το επιχείρημα των Άγγλων ότι τα έργα που πήραν, αν παρέμεναν στην Αθήνα δεν θα είχαν την δέουσα προβολή ή προστασία». Υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα έχει τώρα μια υπέροχη στέγη γι αυτά και πρέπει να γυρίσουν εκεί γιατί εκεί ανήκουν, κάτω απ' τον Αττικό ουρανό, όχι στο φως του Λονδίνου ή του Βρετανικού Μουσείου».

Υπάρχει τίποτα στο Μουσείο της Ακρόπολης που δεν άρεσε στηνDinaTitus; Να τι μας απάντησε η ίδια: «Στα εκθέματα βλέπουμε κενά όπου λείπουν γλυπτά όπως τα αετώματα και η ζωφόρος του Παρθενώνα.Το Ερέχθειο έχει 5 Καρυάτιδες και κενό στη θέση της 6ης.Σε πληγώνει η απουσία της 6ης Καρυάτιδας.Αυτή και τα άλλα γλυπτά που λείπουν κακώς λέγονται Ελγίνεια Μάρμαρα. Είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα».

[insert caption here]

Πολλές εφημερίδες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και κι ακόμα περισσότερα κανάλια του κυβερνοχώρου εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τον ενθουσιασμό της Dinas Titus για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα Αμερικανικά μίντια εκτός από κολακευτικά σχόλια πρόσφεραν στο κοινό τους φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουνε ξεκάθαρα γιατί το Μουσείο αυτό θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που έχουνε γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»