Πολιτισμός | 14.06.2010

‘Οι θησαυροί που σώθηκαν’

Θαυμάσια εκθέματα που κατάφερε να γλιτώσει το Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν παρουσιάζονται στη Βόννη. Για τη συμβολή της Ελλάδας μιλάει στα ελληνικά ο Αφγανός υφυπουργός Πολιτισμού Ομάρ Σουλτάν.

«Ένα έθνος παραμένει ζωντανό, όταν ο πολιτισμός του παραμένει ζωντανός». Το μήνυμα αυτό, γραμμένο στα αγγλικά με μεγάλα γράμματα, υποδέχεται τον επισκέπτη στην έκθεση του Μουσείου Τέχνης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας στη Βόννη. Σε οκτώ αίθουσες παρουσιάζονται 230 αρχαιολογικά αντικείμενα από το Αφγανιστάν. Σπάνιοι θησαυροί, τους οποίους με κόπο και άκρα μυστικότητα κατάφεραν να διασώσουν οι συνεργάτες του Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ καταρχάς από τους Σοβιετικούς και αργότερα από τους Ταλιμπάν. Το 1988 πολλά αντικείμενα μεταφέρθηκαν στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρισκόταν στα υπόγεια του προεδρικού μεγάρου. Όταν οι Σοβιετικοί και αργότερα οι Ταλιμπάν ρωτούσαν τους συνεργάτες του μουσείου πού είναι οι θησαυροί, αυτοί απαντούσαν πως μάλλον εκλάπησαν ή καταστράφηκαν. Μια πολύ αληθοφανής απάντηση αφού ούτως ή άλλως έτσι συνέβαινε.

Οι Ταλιμπάν το 2001 κατέστρεψαν 2.000 αγάλματα του Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ. Μια μεγάλη πληγή, όπως λέει ο υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν σε άπταιστα ελληνικά. Αρχαιολόγος ο ίδιος σπούδασε στη Θεσσαλονίκη με τον καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικο και μας εξηγεί γιατί για τη χώρα του είναι σημαντική αυτή η έκθεση: «Αυτή η έκθεση έχει μεγάλη σημασία για το Αφγανιστάν, ώστε να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως το Αφγανιστάν δεν είναι μόνο μια χώρα φτωχή με πόλεμο και Ταλιμπάν. Εμείς έχουμε ιστορία, μια ιστορία 5000 χρόνων. Αυτό έχει σημασία».

Η ελληνική παρουσία ανά τους αιώνες

Οι αίθουσες, όπου παρουσιάζονται τα εκθέματα, μοιράζονται σε σκοτεινές και φωτεινές. Στις φωτεινές είναι το σήμερα, όπου ο επισκέπτης μέσω μεγάλων οθονών μπορεί να πάρει πληροφορίες για την ιστορία, τα εκθέματα και τις ανασκαφές. Στις σκοτεινές, φειδωλά φωτισμένες αίθουσες, παρουσιάζονται κατά τρόπο αριστοτεχνικό τα 230 εκθέματα από τέσσερις περιοχές όπου έγιναν ανασκαφές: την Τέπε Φουλόλ, Αϊ Κανούμ, Τιλία Τέπε και Μπεγκράμ.

Μέσα από αγαλματίδια, κίονες, περίτεχνα κοσμήματα και υαλικά παρουσιάζεται η πλούσια ιστορία της χώρας. Μιας χώρας όπου κάποτε ενώνονταν οι δρόμοι του μεταξιού, εκτεινόταν από τη βόρεια Ινδία μέχρι την κεντρική Ασία και όπου ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε στο πέρασμά του ανεξίτηλη τη σφραγίδα του. Ο υφυπουργός Πολιτισμού Ομάρ Σουλτάν λέει για την παρουσία της Ελλάδας στην έκθεση: «Η παρουσία της Ελλάδας ξεκίνησε με τον Μέγα Αλέξανδρο στο Αφγανιστάν. Σε όποια αίθουσα και να πάτε θα δείτε την Ελλάδα. Και πρώτα από όλα στην πόλη Αϊ Κανούμ, είναι η Αλεξάνδρεια επί του Ώξου. Αν πάτε εκεί θα νομίζετε ότι είστε στην Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος που όλα αυτά βρίσκονται στο Αφγανιστάν»

Η έκθεση ξεκίνησε το 2006 από το Παρίσι και στη συνέχεια παρουσιάστηκε στο Τορίνο, το Άμστερνταμ, την Ουάσινγκτον, το Σαν Φραντζίκσο, το Χιούστον και την Οτάβα. Η έκθεση θα παραμείνει στη Βόννη μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο κ. Σουλτάν ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση να προσκαλέσει την έκθεση και δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την Ελλάδα για τη συμβολή της στη διάσωση του Εθνικού Μουσείου της Καμπούλ: «Η Ελλάδα μας βοήθησε, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού ο κ. Βενιζέλος. Μας έδωσε 750.000 δολάρια και φτιάξαμε το μουσείο. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο-εκεί όπου εγώ σπούδασα-μας δίνει υποτροφίες. Έχουμε οχτώ φοιτητές που σπουδάζουν αρχαιολογία».

Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc