«Η Κύπρος σας έχει ανάγκη»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010
Τελευταία ενημέρωση: 04/06/2010 18:41
Web-Only
«Ειρήνη μαζί σας. Είναι μεγάλη η χαρά μου, που είμαι μαζί σας». Με αυτά τα λόγια, και μάλιστα στα ελληνικά, άρχισε ο πάπας Βενέδικτος την τριήμερη επίσκεψή του σήμερα στην Κύπρο.
Τον θρησκευτικό ηγέτη υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Πάφου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του, Έλση. Στη συνέχεια, ο πάπας, χαιρέτισε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Χρυσόστομο, και τον μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο.
«Ηχηρό μήνυμα υπέρ της επικράτησης της ειρήνης έναντι του μίσους και του πολέμου μεταφέρει η επίσκεψη του Πάπα» τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
«Η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή σας»
Ο πρόεδρος, αφού χαρακτήρισε την επίσκεψη «γεγονός αναντίλεκτα ιστορικό», απευθυνόμενος στον πάπα υπογράμμισε: «Η Κύπρος έχει ανάγκη τον ειρηνικό λόγο σας, δεδομένης της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζει στα κατεχόμενα εδάφη της» και πρόσθεσε:
«Επιτρέψτε μου να πω ότι η Κύπρος έχει ανάγκη την προσευχή σας και τη συνδρομή σας για να επανακτήσει σύντομα την ενότητα και την ελευθερία της και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες για τις ημέρες που θα βρίσκεστε ανάμεσά μας».
Η προσπάθειά μας -συνέχισε ο κ.Χριστόφιας- είναι η επίτευξη δίκαιης λύσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, λύση η οποία θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων κατοχής και αποκατάσταση των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.
«Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας»
Την ενεργό συμπαράσταση του πάπα στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός ζήτησε και ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, υποδεχόμενος τον ποντίφικα στη στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο.
«Προσβλέπουμε στη βοήθειά σας», είπε ο αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον πάπα, «για περιφρούρηση και σεβασμό των ιερών μας μνημείων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για κατίσχυση των διαχρονικών αξιών του χριστιανικού μας πνεύματος, αξίες οι οποίες σήμερον καταπατούνται βάναυσα από την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία».
Επίσης, κατήγγειλε την Τουρκία ότι εφάρμοσε στην Κύπρο σχέδιο εθνικού ξεκαθαρίσματος και «προχωρεί, με την ανοχή της δήθεν 'πολιτισμένης' ανθρωπότητος, στην εφαρμογή των ανοσίων σχεδίων της, που συνίστανται πρώτα στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας και ύστερα ολόκληρης της Κύπρου».
«Εδώ στην Πάφο», είπε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «καθιερώνεται πλέον ο Παύλος ως ο απόστολος των εθνών, ο οποίος έμελλε να αναδειχθεί ως ο μεγάλος σπορέας του άρτου της ζωής στη δική σας καθέδρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη».
«Γι' αυτό και δικαίως θεωρείται η Κύπρος ως η ``Πύλη του Χριστιανισμού της Ευρώπης``», υπογράμμισε .
Αναφερόμενος στην πορεία της Εκκλησίας της Κύπρου ανά τους αιώνες ο κ. Χρυσόστομος τόνισε: «Μέσα σ' αυτήν τη μακροχρόνια διαδρομή της διήλθε από ``συμπληγάδες`` πολλές, έζησε νύκτες ασέληνες, εγνώρισε πολλούς κατακτητές, διήλθε «δια πυρός και ύδατος», αλλά, καθοδηγούμενη υπό του Παναγίου Πνεύματος, όχι μόνο επιβίωσε, αλλά και συνεχίζει να δίδει την ορθόδοξη χριστιανική μαρτυρία της, εκπληρώνουσα τη θεήλατη αυτής αποστολή».
Είναι η πρώτη φορά που προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισκέπτεται την Κύπρο.
«Δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας»
Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ελπίδα μας για ειρήνη, δήλωσε από την πλευρά του ο πάπας μέσα στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Κύπρο, αναφερόμενος στην ισραηλινή επίθεση, τη Δευτέρα, στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική
βοήθεια στη Γάζα.
«Με όλα αυτά τα γεγονότα που ζούμε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσουμε την υπομονή μας και να πούμε 'δεν θέλω πλέον να επιζητώ την ειρήνη'», δήλωσε ο πάπας απαντώντας σε ερωτήσεις. Για τον Ποντίφικα, «έπειτα από κάθε κρούσμα βίας, δεν πρέπει να χάνουμε την υπομονή και το θάρρος» μας, αλλά «να ξαναρχίζουμε πάντα με τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να πάμε μπροστά και να φτάσουμε στην ειρήνη».
Ο πάπας Βενέδικτος αναφέρθηκε επίσης στην άγρια δολοφονία του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία, του επισκόπου Λουίτζι Παντοβέζε, και σημείωσε ότι το τραγικό αυτό περιστατικό δεν πρέπει να επιτραπεί να βλάψει το
διάλογο με το Ισλάμ ή να αμαυρώσει την εικόνα της Τουρκίας και του λαού της.
Ο επίσκοπος Λουίτζι Παντοβέζε, κορυφαίος υπέρμαχος του χριστιανικού διαλόγου με το Ισλάμ, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον Τούρκο οδηγό του. Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Ποντίφικα για τη δολοφονία του Παντοβέζε, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει στην επίσκεψη του πάπα στην Κύπρο.ΠΗΓΗ τα ΝΕΑ
Comments