ο υπολογιστής -η ζωή μου

Επιστήμη | 22.06.2010

Ο υπολογιστής – η ζωή μου

100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Κόνραντ Τσούζε, του εφευρέτη του πρώτου λειτουργικού υπολογιστή

Το 1941, με τη βοήθεια μερικών φίλων και με χρήση παλαιών ανταλλακτικών, κατασκεύασε τον υπολογιστή Z3 μέσα στο σαλόνι του πατρικού του. Προηγήθηκε η κατασκευή, το 1937, της πρώτης υπολογιστικής του μηχανής όντας κουρασμένος από την εκτέλεση πολλών αριθμητικών υπολογισμών, όπως θα πει ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1992:

"Σπούδασα πολιτικός μηχανικός που σημαίνει ότι είσαι συχνά αντιμέτωπος με στατικούς υπολογισμούς, οι οποίοι απαιτούν χρόνο και κόπο. Αναζητούσα τρόπους αυτοματοποίησης αυτών των υπολογισμών. Σκεφτόμουν συνεχώς πώς μπορεί να γίνει αυτό, πώς μπορούν για παράδειγμα να φτιαχτούν καλύτερα πίνακες δεδομένων. Τελικά κατέληξα σε ένα σχέδιο και εντέλει σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε υπολογιστή".

Από τον Ζ1 στον Ζ3

Ο Κόνραντ Τσούζε κρατάει ένα γνήσιο ανταλλακτικό του Z1Ο Κόνραντ Τσούζε κρατάει ένα γνήσιο ανταλλακτικό του Z1Ο Ζ1 ή Τσούζε 1 που κατασκεύασε το 1937 ήταν απλώς ένα πειραματικό μοντέλο που παρουσίαζε ακόμη πολλά λάθη. Ακολούθησε ο Ζ2 ενώ το 1941 ήταν η σειρά του θρυλικού Ζ3, του πρώτου λειτουργικού υπολογιστή στον κόσμο. Ο υπολογιστής αποτελούνται από 600 τηλεφωνικά ρελέ και είχε τη μορφή ντουλάπας. Ο Ζ3 εκτίθεται σήμερα στο Γερμανικό Μουσείο του Μονάχου, όπως εξηγεί ο υπεύθυνος του μουσείου Χάιντς Μόλτερ:

"Ο κόσμος στέκεται μπροστά στο μηχάνημα και δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που βλέπει. Την περασμένη εβδομάδα για παράδειγμα κάποιος με ρώτησε, εάν θα μπορούσε να συνδέσει κανείς τον Ζ3 στο ίντερνετ! Η απάντησή μου ήταν: εάν έχετε στη διάθεσή σας 28 χιλιάδες χρόνια για την εκκίνηση του υπολογιστή, τότε ναι! "

Από την hardware στην software

Ο Τσούζε δεν επινόησε μόνον αυτό που σήμερα ονομάζουμε hardware. Για να δουλέψουν οι υπολογιστές χρειάζονταν και ένα πρόγραμμα, δηλαδή software, το οποίο ονόμασε Rechenkalkül. Έτσι ο Γερμανός μηχανικός θα μείνει στην ιστορία όχι μόνον ως οραματιστής αλλά και ως πρώτος προγραμματιστής:

"Μου ήταν σαφές τότε ότι εισέρχομαι σε έναν νέο κόσμο και πίστευα ότι το σκάκι προσφέρει ένα ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε αλγοριθμική γλώσσα, η οποία θα μπορεί να διατυπώνει προβλήματα του σκάκι. Το 1938 σε παρέα φίλων είχα πει ότι σε 50 χρόνια ο παγκόσμιος πρωταθλητής του σκάκι θα χάνει από έναν υπολογιστή. Δυστυχώς δεν επαληθεύτηκα ακριβώς, αλλά η τάση υπάρχει".

Από τους υπολογιστές... στη ζωγραφική

Το 1961 κατασκεύασε τον Ζ23Το 1961 κατασκεύασε τον Ζ23Μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι υπολογιστές δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες της Γερμανίας. Ο Ζ4, το οποίο ο Τσούζε κατασκεύασε το 1944, πουλήθηκε μόλις 6 χρόνια αργότερα στη Ζυρίχη. Στο μεταξύ είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος που έδωσε την ευκαιρία στους ανταγωνιστές, και κυρίως στην ΙΒΜ, να πάρουν σημαντικό προβάδισμα. Το 1964 η εταιρία που είχε ιδρύσει ο Γερμανός εφευρέτης 24 χρόνια πριν, κήρυξε πτώχευση. Αυτό που τον ενόχλησε περισσότερο όμως ήταν το γεγονός ότι δεν του αναγνωρίστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα στην εφεύρεσή του, καθώς ο ίδιος πίστευε ότι είναι ο εφευρέτης του υπολογιστή:

"Ήταν μια μεγάλη απογοήτευση. Το ότι η απόφαση αυτή ήταν λάθος το έβλεπε και ένας τυφλός. Τότε ήταν πολύ εύκολο να τρενάρεις ορισμένες διαδικασίες και ήταν φυσικό 26 χρόνια μετά οι ελεγκτές να μην μπορούν να καταλάβουν πώς ήταν τα πράγματα το 1941. Η αρμόδια υπηρεσία ήταν σε δύσκολη θέση".

Μετά την πτώχευση της εταιρίας του ο μεγάλος εφευρέτης αφοσιώθηκε στη ζωγραφική, ωστόσο ακόμη και εκεί τον ακολουθούσε το μεγάλο του πάθος: ζωγράφιζε πορτρέτα μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου. Μεταξύ αυτών και ο Μπιλ Γκέιτς. Το 1995, λίγους μήνες πριν το θάνατό του, ο Κόνραντ Τσούζε χάρισε το πορτρέτο στον ιδρυτή της Microsoft. Σήμερα έχει πάρει τη θέση του στο γραφείο του Μπιλ Γκέιτς, στα κεντρεικά της Microsoft, στο Σιάτλε.

Michael Engel / Κώστας Συμεωνίδης

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»