o Ομπάμα περνάει στην επίθεση

The New York Times

Πενήντα έξι ημέρες μετά τη βύθιση της εξέδρας Deepwater Horizon και αφού εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον Κόλπο του Μεξικού, ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε στο έθνος από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, λίγες μόλις ώρες προτού επιτροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκθέσει τις εκτιμήσεις της, που θέλουν τη διαρροή να φθάνει ακόμη και τα 60.000 βαρέλια την ημέρα από 30.000 παλιότερων υπολογισμών.

Οι εχθροί του προέδρου, σύμφωνα με το διάγγελμά του, είναι οι λομπίστες της πετρελαϊκής βιομηχανίας και τα διεφθαρμένα στελέχη ρυθμιστικών οργάνων, οι ξένες ενεργειακές εταιρείες και οι συντηρητικοί πολιτικοί. Στην παρουσίαση του «επιχειρησιακού του σχεδίου», με στόχο να «σπάσει αυτή την πολιορκία» μιας κηλίδας «που επιτίθεται στις ακτές μας», ο πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να περάσει στην επίθεση εκμεταλλευόμενος τη σοβούσα κρίση στον Κόλπο για να προωθήσει ριζική μεταρρύθμιση στην ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας φρασεολογία προηγούμενων προέδρων, όταν αυτοί έστελναν Αμερικανούς να πεθάνουν σε μακρινά πεδία μαχών, ο κ. Ομπάμα προσπάθησε να παρουσιάσει την κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της διαρροής ως μέρος της πρόθεσης του αμερικανικού έθνους να διαμορφώνει τη δική του μοίρα. «Η μόνη προσέγγιση που δεν θα δεχθώ είναι η απραξία. Η μία απάντηση με την οποία δεν θα συμβιβαστώ είναι ότι η κρίση αυτή είναι υπερβολικά μεγάλη για να αντιμετωπιστεί», είπε ο πρόεδρος.

Μέχρι σήμερα, ο κ. Ομπάμα αξιοποίησε κάθε όπλο στη φαρέτρα του, όπως την επιβολή μορατόριουμ στις γεωτρήσεις ανοικτής θαλάσσης, τις επανειλημμένες επισκέψεις στην περιοχή, την παύση διευθυντή ομοσπονδιακής υπηρεσίας και τον διορισμό επιτροπής.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο πρόεδρος αξιοποίησε μερικά ακόμη όπλα: κάλεσε τις τηλεοπτικές κάμερες στον Λευκό Οίκο, διόρισε συντονιστή απορρύπανσης και απαίτησε από την ΒΡ να δημιουργήσει ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό για την κάλυψη των αστικών αποζημιώσεων. Η ΒΡ συμφώνησε στο αίτημά του και ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε ειδικό ταμείο που θα αποζημιώσει τα θύματα της καταστροφής.

Η ομιλία έδωσε στον κ. Ομπάμα την ευκαιρία να προτείνει στις ΗΠΑ να υιοθετήσουν συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Σήμερα, η ώρα είναι κατάλληλη για τη νέα γενιά, ώστε αυτή να απελευθερώσει τις ικανότητες των ΗΠΑ για καινοτομία, διεκδικώντας τον έλεγχο της μοίρας μας».

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε να μιλήσει για την κηλίδα στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει στο γεγονός και στις επιπτώσεις που αυτό θα έχει στην προεδρία του. Το διάγγελμα του προέδρου έκλεισε με προσευχή για κουράγιο και με έκκληση για κάποιο χέρι που «θα μας οδηγήσει μέσα από την καταιγίδα προς μια καλύτερη μέρα».

kathimerini.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»