Επισκόπηση τύπου | 16.06.2010

Η Ελλάδα ευρωπαϊκό εφαλτήριο της Κίνας;

Η Ελλάδα στον αστερισμό της Κίνας και η Γερμανία στη δίνη της απογοήτευσης με την κυβέρνηση Μέρκελ. Σήμερα επίσης ο απόηχος της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

«Η Αθήνα ελπίζει στους Κινέζους», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες μεταξύ Κίνας και Ελλάδας: «Η καταχρεωμένη Ελλάδα αναζητά στήριγμα σε πλούσιους επενδυτές και η Κίνα επιδιώκει να διασφαλίσει την ανάπτυξή της», υπογραμμίζει η εφημερίδα και αναλύει το ‘γιατί’ των κινεζικών επενδύσεων αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα: «Πρόκειται για μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους της κινεζικής πολιτικής. Διότι η Κίνα επιθυμεί να μην αφήσει τίποτε στην τύχη, όσον αφορά την οικονομική της ανάπτυξη. Επιδίωκε λοιπόν πάντα και επιδιώκει και τώρα με τις συμφωνίες με την Ελλάδα να διασφαλίσει μια αφετηρία από την οποία να μπορεί να οργανώνει και να διευρύνει άνετα και γρήγορα τις εμπορικές της συναλλαγές με τους Ευρωπαίους.

Οι επιφυλάξεις για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στα ελληνικά και επομένως και στα ευρωπαϊκά συμφέροντα αυτή τη στιγμή δεν έχουν θέση, διότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια. Επίσης η Ελλάδα εξυπηρετεί τους Κινέζους και ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη διεύρυνση των οικονομικών τους σχέσεων με την Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. ‘Οι επενδύσεις αυτές είναι για το κινεζικό εμπόριο υψίστης σημασίας’, επισημαίνει στην εφημερίδα ο Κινέζος αναλυτής Σουν Φέι. Χρόνια προσπαθούν οι Κινέζοι να αποκτήσουν μια βάση, μια αφετηρία στην Ευρώπη. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή.»

«Να πάνε φυλακή και πολιτικοί»

Η κ. Μπακογιάννη στο Ίδρυμα Κόνραντ ΑντενάουερΗ κ. Μπακογιάννη στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ«Να πάνε φυλακή και πολιτικοί», είναι ο τίτλος σύντομης συνέντευξης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη που δημοσιεύει σήμερα η Süddeutsche Zeitung. Η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει στη γερμανική εφημερίδα ότι σε εποχές κρίσης «πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική», ότι δεν αντέχεται πια «ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η διαφθορά» και πως η Ελλάδα «πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, διότι το ευρώ μπορεί σήμερα μόνον με ενισχυμένη αλληλεγγύη να γίνει ισχυρό".

Στο ερώτημα γιατί πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα μόνον ο κοσμάκης, η κ. Μπακογιάννη απαντά: «Κάθε σκάνδαλο πρέπει να διερευνηθεί πλήρως και βεβαίως οι ένοχοι να πάνε φυλακή.Ακόμη και οι πολιτικοί.Είμαι υπερήφανη που δεν ψήφισα τότε υπέρ των νομικών προνομίων των πολιτικών. Εάν ένας πολιτικός δεν είναι ένοχος, μπορεί να το αποδείξει κάλλιστα στο δικαστήριο. Τα σκάνδαλα είναι το ένα ζήτημα, το άλλο είναι όμως ότι εδώ και 30 χρόνια ζούσαμε καλά με δανεικά. Ποιον θα τιμωρήσουμε, ολόκληρο το πολιτικό σύστημα; Πρέπει να κάνουμε τώρα μια άλλη πολιτική.»

Για τον απόηχο της ομιλίας της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ίδρυμα Κόραντ Αντενάουερ στο Βερολίνο δημοσιεύει ρεπορτάζ η Die Welt με τίτλο: «Γιατί η Ελλάδα έφθασε στο χείλος του γκρεμού». Η εφημερίδα μεταφέρει τις απόψεις της κ. Μπακογιάννη, όπως αποτυπώθηκαν τόσο στο παραπάνω δημοσίευμα, όσο και στη χθεσινή της συνέντευξη στη Deutsche Welle.

92% της γερμανικής ελίτ απογοητευμένη από την κυβέρνηση Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλά στο Ινστιτούτο Άλενσμπαχ (03.03.10)Η Γερμανίδα καγκελάριος μιλά στο Ινστιτούτο Άλενσμπαχ (03.03.10)Τέλος στις γερμανικές εφημερίδες σχολιάζεται σήμερα το πόρισμα της έρευνας του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών, σύμφωνα με την οποία στη Γερμανία διευρύνεται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Με τίτλους όπως «Πανικός στα μεσαία στρώματα», «Όλοι φοβούνται την κοινωνική υποβάθμιση», «Το πακέτο περικοπών επιδεινώνει την κατάσταση», αποτυπώνεται στο γερμανικό τύπο η κριτική προς την κυβέρνηση.

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Kölner Stadtanzeigerδημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της τα πορίσματα νέας έρευνας με τίτλο «Απογοητευμένη με την κυβέρνηση και η ελίτ της χώρας». Πρόκειται για έρευνα του Ινστιτούτου Άλενσμπαχ μεταξύ 533 ανώτερων και ανώτατων στελεχών της οικονομίας, της πολιτικής και της διοίκησης.

«92% των ερωτηθέντων είναι απογοητευμένοι από την πολιτική που ασκεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, όπως τονίζει το Ινστιτούτο, από το 1987 που διεξάγεται αυτή η έρευνα ποτέ μέχρι τώρα δεν ήταν τόσο υψηλό το ποσοστό απογοήτευσης για το πολιτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 67% των εκπροσώπων της οικονομίας είναι υπέρ της αύξησης της φορολογίας σε υψηλά εισοδήματα και το 83% υπέρ της κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις».

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Υπεύθ. συνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»