Διαβάστε στον ΕΤτΚ: Η Ελλάδα αναμένει αναβάθμιση από διεθνείς οίκους-Έξοδος στις αγορές το Μάιο

Διαβάστε στον ΕΤτΚ: Η Ελλάδα αναμένει αναβάθμιση από διεθνείς οίκους-Έξοδος στις αγορές το Μάιο

 
 
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο, όπως φαίνεται, τρόπο για την Αθήνα, ο Αντώνης Σαμαράς όμως διαμηνύει σε συνεργάτες του πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση και πως ακόμα ο δρόμος για την πλήρη έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση είναι μακρύς.

«Η Ελλάδα εξέρχεται σταδιακά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα από την κρίση, όμως δεν θα επιτρέψω να υπάρξει καμία παρέκκλιση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις θυσίες των πολιτών», δηλώνει σε συνεργάτες του ο πρωθυπουργός, ο οποίος εκτιμά πως ακόμα αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά, κυρίως στους τομείς των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά στη διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και έτσι μεγάλο μέρος αυτού θα κατευθυνθεί προς αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
O Αντώνης Σαμαράς όμως έχει δώσει σαφείς εντολές η διανομή αυτή να γίνει με αυστηρά κριτήρια και με αναπτυξιακή προοπτική.
 

Πλεόνασμα ανακούφισης

«Είναι σαφές πως τα επιτεύγματα που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία δεν έχουν ακόμα φτάσει στο μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, δεν είναι ακόμα ορατά στην αγορά εργασίας και στους δείκτες της κοινωνικής συνοχής, αυτό θα γίνει όμως σταδιακά και σε πολλά επίπεδα», τονίζει. Συνεργάτες του, μάλιστα, επισημαίνουν πως η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος γίνεται με αίσθημα ευθύνης από την κυβέρνηση με στόχο την άμεση ανακούφιση όσων έχουν πραγματικά ανάγκη και σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν προβλήματα στην πορεία της οικονομίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μάλιστα,
επισημαίνουν πως το μεγαλύτερο τμήμα των 525 εκατομμυρίων ευρώ, που θα δοθούν ως ενίσχυση σε ενστόλους, ανέργους και μικροσυνταξιούχους, θα πέσει άμεσα στην αγορά, ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα. Στόχος του Αντώνη Σαμαρά το επόμενο διάστημα είναι και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που περνά μέσα από την περαιτέρω θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.
 
Εξοδος στις αγορές τον Μάιο

Η συμφωνία με την τρόικα κλείνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ένα μεγάλο και ιδιαίτερα επώδυνο κεφάλαιο για την κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία. Πλέον το επόμενο διάστημα έμφαση θα δοθεί στη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει για το δημόσιο χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις ευρωεκλογές, η Αθήνα θα επιδιώξει να υπάρξει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας από το εξωτερικό, κάτι που θα συμβάλει θετικά και στην προσπάθεια που θα καταβληθεί για έξοδο της χώρας μας στις αγορές.

Ηδη στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και, όπως φαίνεται, η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από τις εκλογές του Μαΐου για ένα ποσό της τάξης των δύο δισ. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα θετικό και θα επιβεβαιωθεί και με την αναβάθμιση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τους μεγαλύτερους ξένους οίκους αξιολόγησης που αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα.

O Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το κλίμα που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι μέχρι τώρα η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. έχει χαρακτηριστεί από όλους ιδιαίτερα επιτυχημένη.
 
 


Οχι σε πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμό

Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια που ακούγονται το τελευταίο διάστημα περί πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας σε συνομιλητές του πως δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν κρύβει την οργή του για όσους θεωρούν πως η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος προς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι προεκλογική παροχή.
Οσον αφορά στις διαφωνίες που εκφράζονται στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για συγκεκριμένες ρυθμίσεις όπως το γάλα, ο ίδιος εκφράζει την απορία του για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, καθώς θεωρεί πως αυτές οι ρυθμίσεις δεν πλήττουν τους κτηνοτρόφους και δεν δημιουργούν προβλήματα στην ελληνική παραγωγή.

Αν και είναι σαφές πως δεν επιθυμεί να δημιουργήσει εντάσεις, είναι σαφές πως όποιος αποφασίσει να διαφοροποιηθεί στη Βουλή θα αντιμετωπίσει την οργή του και τη διαγραφή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, εξέφραζαν την απορία τους αν οι συγκεκριμένοι βουλευτές αποφασίσουν να καταψηφίσουν συνολικά το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις καθώς αυτό θα είναι ενιαίο. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί πως αυτές οι διαφοροποιήσεις δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση, την ώρα μάλιστα που φαίνεται πως τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και για την κυβέρνηση στην κοινωνία.

Μάλιστα, θεωρεί πως το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθούν οι εντάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και πως αυτό το κλίμα υπέρ της κυβέρνησης θα αρχίσει να αποτυπώνεται και σε δημοσκοπικό επίπεδο. Τέλος, ο ίδιος φαίνεται να απορρίπτει και το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Στην παρούσα φάση, πάντως, ένας ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να αποκλειστεί λίγο πριν ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές, με το δεύτερο σενάριο να είναι και το πιθανότερο.
 
 
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την οργή του για όσους θεωρούν πως η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι προεκλογική παροχή
 
 Δημήτρης Κοτταρίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc