Ο Πούτιν και οι «στρατηγικοί ηλίθιοι»

Ο Πούτιν και οι «στρατηγικοί ηλίθιοι»

Η χθεσινή ομιλία του Βλ. Πούτιν για την προσάρτηση της Κριμαίας και η απόρριψη των προσφυγών εναντίον του ESΜ από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας είναι στο επίκεντρο της επισκόπησης τύπου.
«Η ακλόνητη ψυχρότητα, με την οποία ο Πούτιν ενέταξε την Κριμαία στην ρωσική αυτοκρατορία και χάραξε νέα σύνορα στην Ευρώπη, δεν έχει προηγούμενο και βρίσκει θαυμαστές, όχι μόνο στη Ρωσία», παρατηρεί σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και διευκρινίζει: «Ο Πούτιν δεν είναι μόνο δεξιοτέχνης στο να αιφνιδιάζει αντιπάλους, ανταγωνιστές και πρώην στρατηγικούς εταίρους, τους οποίους κάνει να φαίνονται ως στρατηγικοί ηλίθιοι, αλλά είναι και ένας βιρτουόζος της προπαγάνδας. Η επίδρασή της (σ.σ. προπαγάνδας) στη Δύση, μάλιστα, δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη από την εποχή της συζήτησης για τους εξοπλισμούς», αποφαίνεται η γερμανική εφημερίδα.
«Για τους λαούς της Μεσευρώπης επέστρεψαν τα φαντάσματα του παρελθόντος»
Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας
Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Die Welt, που επισημαίνει: «Ο ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την ιστορική επανένωση της Γερμανίας προκειμένου να καταστήσει σαφή τη σημασία που έχει για αυτόν η "επιστροφή" της Κριμαίας στη ρωσική αυτοκρατορία. Στην ίδια πρόταση ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς του με τον Νικίτα Χρουστσόφ, ο οποίος το 1954 είχε δωρίσει την Κριμαία στην Ουκρανική Σοβιετική Δημοκρατία. Μίλησε και υπέγραψε το σύμφωνο για την ένταξη της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία από πλευράς διεθνούς δικαίου ανήκει στην Ουκρανία. Εάν υποθέσουμε ότι υπήρχε κάτι θετικό στην ομιλία του Πούτιν, ήταν ο υπαινιγμός ότι δεν προτίθεται να αρπάξει και άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Ωστόσο, πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η διατύπωση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η οποία στηρίχθηκε σε ένα διαφιλονικούμενο και σκηνοθετημένο από τη Μόσχα δημοψήφισμα;» διερωτάται η εφημερίδα.
«Μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων η Ευρώπη βίωσε την κατάρρευση μιας σταθερής τάξης ασφαλείας που ίσχυες επί δεκαετίες», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, θέτοντας το ερώτημα «πώς θα αντιμετωπισθεί ο Πούτιν» και δίνοντας την απάντηση ότι «κανείς δεν το ξέρει». «Για τους λαούς της Μεσευρώπης επέστρεψαν τα φαντάσματα του παρελθόντος, ο εφιάλτης τους», καταλήγει το σχόλιο.
Oι δικαστές δεν είναι «ευρωσκεπτικιστές με κόκκινη τήβεννο»
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM δεν συνιστά έκπληξη», εκτιμά η Tageszeitung
«Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον ESM δεν συνιστά έκπληξη», εκτιμά η Tageszeitung
Στη χθεσινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να απορρίψει τις προσφυγές κομμάτων, οργανώσεων και πρωτοβουλίας πολιτών εναντίον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ESM, αναφέρονται σήμερα όλες οι γερμανικές εφημερίδες. Με την εν λόγω απόφαση, η Γερμανία μπορεί να συμμετέχει στον ESM, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν περιορίζονται τα δικαιώματα των νομοθετικών οργάνων της χώρας επί του προϋπολογισμού.
«Η απόφαση για τον ESM δεν συνιστά έκπληξη», εκτιμά η Tageszeitung του Βερολίνου και προσθέτει: «Όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην "ομπρέλα διάσωσης" είχαν αποφασισθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο ήδη τον Σεπτέμβριο του 2012…Οι δικαστές γνωρίζουν ότι για μια χώρα εξαγωγών ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη εξέλιξη. Με λίγα λόγια οι δικαστές δεν είναι "ευρωσκεπτικιστές με κόκκινη τήβεννο", όπως χαρακτηρίσθηκαν πρόσφατα», καταλήγει το σχόλιο.
Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί ότι «η απόφαση συνιστά έναν αδύναμο επίλογο σε μια μακρά σειρά αποφάσεων…Οι δράσεις της ΕΕ δεν απαιτούν πλέον εθνική αλλά ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η απόφαση για τον ESM είναι μια από τις αποφάσεις που έχουν ως στόχο να προστατεύσουν το γερμανικό Σύνταγμα, αλλά διστάζουν να αγγίξουν και να καταστήσουν γόνιμη την πολιτική της ΕΕ. Είναι μια απόφαση που δεν κατορθώνει να συνδέσει τη γερμανική σημαία με την ευρωπαϊκή. Η Καρλσρούη δεν θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον».
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc