Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Μέρκελ

Με οικονομικές κυρώσεις απειλεί η Μέρκελ

Οι «28» αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε μια ενιαία απάντηση στον προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ απειλεί τη Μόσχα με οικονομικές κυρώσεις.
Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση, ενώ είναι πιθανό νέο πακέτο μέτρων σε βάρος της Μόσχας. Στο τραπέζι θα τεθεί η επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ σε περισσότερους αξιωματούχους και το πάγωμα των τραπεζικών τους λογαριασμών.
«Η προσάρτηση της Κριμαίας απαιτεί την αποφασιστική απάντηση της Ευρώπης»
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ
Η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Σταϊνμάιερ
Διπλωμάτες χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο λήψης οικονομικών κυρώσεων, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι χθες η Γερμανία πάγωσε συμβόλαιο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα για τον εφοδιασμό κέντρου εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού.
Την ίδια ώρα και από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ απειλεί την Ρωσία με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε περίπτωση που οξυνθεί η κατάσταση στην περιοχή. «Η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία απαιτεί την αποφασιστική και ενιαία απάντηση της Ευρώπης» υπογράμμισε η καγκελάριος, η οποία προανήγγειλε την διεύρυνση του καταλόγου των ατόμων στους οποίους έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών. Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα: «Και μεταξύ αυτών θα υπάρξουν αναμφίβολα και οικονομικές κυρώσεις».
«Η Κομισιόν και το Βερολίνο προετοιμάζονται ήδη για οικονομικές κυρώσεις»
Οικονομικές κυρώσεις βλέπει σύντομα ο Έλμαρ Μπροκ
Οικονομικές κυρώσεις "βλέπει" σύντομα ο Έλμαρ Μπροκ
Την ίδια ώρα, ο χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ θεωρεί πιθανό τα ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, «ίσως πολύ σύντομα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Die Welt.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει έτσι, είναι πολύ πιθανό την επόμενη εβδομάδα να έχουμε επιβολή οικονομικών κυρώσεων», τόνισε ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, προσθέτοντας ότι θεωρεί δεδομένο πως «η Κομισιόν, το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προετοιμάζονται ήδη για οικονομικές κυρώσεις».
Ο Έλμαρ Μπροκ, πάντως, τάχθηκε υπέρ ενός εμπάργκο σε προϊόντα εξοπλισμών και τεχνολογίες διπλού στόχου. Υποστήριξε επίσης μέτρα σε βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και θυγατρικών τους. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να αφήνουν χώρο για συνομιλίες.
Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc