«Επιστροφή από τον Κάτω Κόσμο»


«Επιστροφή από τον Κάτω Κόσμο»

«Επιστροφή από τον Κάτω Κόσμο» είναι ο τίτλος εκτενούς δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές.
«Η Ελλάδα επιδιώκει με όλα τα μέσα να επιστρέψει στις αγορές. Με τον τρόπο αυτόν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να επιτύχει πολλούς στόχους», αναφέρει το ρεπορτάζ θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα εάν η χώρα είναι έτοιμη για μια τέτοια κίνηση και απαντώντας ότι πρόκειται «για ένα τολμηρό πείραμα».
«Η ευρωκρίση άρχισε στην Ελλάδα και θα τερματισθεί όταν η χώρα αυτή δεν είναι πλέον εξαρτημένη από ξένη βοήθεια», παρατηρεί η εφημερίδα και διευκρινίζει ότι η Ελλάδα επείγεται να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές. «Εάν ήταν στο χέρι των ελλήνων πολιτικών θα εξέδιδε η χώρα πολύ σύντομα νέα ομόλογα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο παρασκήνιο οι προετοιμασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη. Αναφερόμενη στους στόχους της Αθήνας, η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο πρωθυπουργός Σαμαράς χρειάζεται μια εσωτερική επιτυχία, καθώς τον Μάιο διεξάγονται οι ευρωεκλογές και δεν αποκλείεται η πλειονότητα των Ελλήνων, που υποφέρουν από την τεράστια ανεργία να βάλουν σταυρό στο ακραίο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. …Στα συμφραζόμενα αυτά η έκδοση νέων ομολόγων θα είναι ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους που θα λέει: «Κοιτάξτε εδώ. Είμαστε πάλι φερέγγυοι. Τα πράγματα πάνε καλά».
«Στις λεγόμενες παραγωγικές δραστηριότητες ανήκουν και οι απάτες»
Όσο πιο πολλή αδήλωτη εργασία και πορνεία διαθέτει ένα κράτος τόσο πιο πλούσιο γίνεται στα χαρτιά
"Όσο πιο πολλή αδήλωτη εργασία και πορνεία διαθέτει ένα κράτος τόσο πιο πλούσιο γίνεται στα χαρτιά"
«Οι Έλληνες μπορούν να μειώσουν το χρέος τους με σεξ και ναρκωτικά» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Bild, η οποία επικρίνει τον «διευρυμένο τρόπο» υπολογισμού του ΑΕΠ των ευρωπαϊκών χωρών από τις Βρυξέλλες. «Η οικονομική επίδοση στο σύνολο της ΕΕ αυξάνεται μονομιάς κατά 2,4%, αλλά μόνο στα χαρτιά» παρατηρεί η Bild, εξηγώντας ότι «στο μέλλον… θα υπολογίζονται στην οικονομική στατιστική της ΕΕ και τα έσοδα από εγκλήματα και πορνεία». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το οικονομικό θαύμα των Βρυξελλών» αποδίδεται σε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που χρονολογείται από τον περασμένο Ιούνιο και η οποία θέλει την πορνεία να συνυπολογίζεται στις παροχές υπηρεσιών που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο ΑΕΠ. «Στις λεγόμενες παραγωγικές δραστηριότητες ανήκουν και οι απάτες», επισημαίνει το γερμανικό ταμπλόιντ και συμπεραίνει: «Όσο πιο πολλούς απατεώνες και ναρκωτικά, όσο πιο πολλή αδήλωτη εργασία και πορνεία διαθέτει ένα κράτος τόσο πιο πλούσιο γίνεται στα χαρτιά».
«Μια μείωση αισθητικού χαρακτήρα»
Ο γερμανός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ
Ο γερμανός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ρόιλ
Στη συνέχεια η γερμανική εφημερίδα εξηγεί τι σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τις υπερχρεωμένες χώρες: «Στις χώρες της κρίσης, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, η νέα οδηγία επιφέρει πλεονεκτήματα, καθώς μειώνεται το ποσοστό του χρέους, το οποίο μετριέται σε ποσοστό επί του ΑΕΠ. Συνέπεια: Όταν αυξάνεται το ΑΕΠ με τον νέο τρόπο μέτρησης, αυτόματα μειώνεται το ποσοστό του χρέους.
Για το θέμα αυτό η εφημερίδα φιλοξενεί και την άποψη του χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Χέρμπερτ Ρόιλ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η νέα εκδοχή των στατιστικών κανόνων συνιστά μια άπαξ τεχνική ρύθμιση. Με αυτήν δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά στην καλύτερη περίπτωση θα προκύψει μια αισθητικού χαρακτήρα μείωσή του».
«Κυπριακή άνοιξη με βαριές αποσκευές»
Παραμένει ευαίσθητο σημείο η απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου από τα δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων
Παραμένει ευαίσθητο σημείο η απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου από τα δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων
Στην Κύπρο και στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης αναφέρεται ρεπορτάζ στην εφημερίδαFrankfurter Allgemeine Zeitung. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, «η Κύπρος δέχεται επαίνους για τις προσπάθειές της, ωστόσο παραμένει ευαίσθητο σημείο η απαλλαγή της Τράπεζας Κύπρου από τα δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων». Στη συνέχεια το ρεπορτάζ επισημαίνει: «Το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει απολέσει μόνο την εμπιστοσύνη των πελατών, αλλά όχι τους ίδιους τους πελάτες συνιστά συνέπεια των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, οι οποίοι ισχύουν στην Κύπρο –ως μοναδική χώρα στην ευρωζώνη. Η άρση τους, παρά την επί μέρους χαλάρωση, δεν είναι ορατή».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «ο τετραγωνισμός του κυπριακού φαύλου κύκλου εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων θα παραμείνουν εν ισχύ μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πελατών. Ωστόσο, οι εμπιστοσύνη των πελατών θα αποκατασταθεί όταν αρθούν οι περιορισμοί», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»