Το Philae ξυπνά από τη νάρκη

Το Philae ξυπνά από τη νάρκη

Το εξερευνητικό διαστημικό όχημα προσεδάφισης Philae ξυπνά από τη «χειμερία νάρκη». Το Philae βρίσκεται τα τελευταία 10 χρόνια καθοδόν προς τον κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο μαζί με το διαστημόπλοιο Rosetta.
Στις 2 Μαΐου 2004 το διαστημικό όχημα προσεδάφισης Philae ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι προσαρμοσμένο στο σώμα του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Rosetta. Αν όλα προχωρήσουν βάσει σχεδίου, αναμένεται να φτάσει στον προορισμό του τον προσεχή Νοέμβριο.
Στόχος της διαστημικής αποστολής είναι το Philae να προσεδαφιστεί στο σώμα του κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο. «Μία δύσκολη αποστολή» επισήμανε ο Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Κέντρου Αεροπλοΐας και Διαστήματος (DLR), «αλλά εμπιστεύομαι τους τεχνικούς και τους επιστήμονές μου». Αν το Philae προσεδαφιστεί εν τέλει με επιτυχία στον κομήτη, θα μπορέσει με τη βοήθεια του τρυπανιού SD2 που διαθέτει και με το οποίο συνεισέφερε στη διαστημική αποστολή η Ιταλία, να συλλέξει δείγματα από το σώμα του κομήτη. Στη συνέχεια μπορεί να γίνει ανάλυση των δειγμάτων, χάρη στις ειδικές εργαστηριακές συσκευές που φέρει μαζί του ο Philae. Όπως εξηγεί ο Βέρνερ, οι συσκευές αυτές εξετάζουν τα υλικά βάσει των κυμάτων συχνότητάς τους. «Έτσι θα μπορέσουμε να διακρίνουμε ποια υλικά και μάλιστα μόρια υπάρχουν εκεί. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει οξυγόνο και νερό.»
«Ψυγεία» του ηλιακού συστήματος
Στις 2 Μαΐου 2004 το διαστημικό όχημα προσεδάφισης Philae ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι προσαρμοσμένο στο σώμα του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Rosetta
Στις 2 Μαΐου 2004 το διαστημικό όχημα προσεδάφισης Philae ξεκίνησε το διαστημικό του ταξίδι προσαρμοσμένο στο σώμα του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Rosetta
Οργανικά υλικά, όπως αμινοξέα, θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για την εμφάνιση της ζωής στη Γη. Οι κομήτες είναι ένα είδος ψυγείου του ηλιακού συστήματος, καθώς αποθηκεύουν στο σώμα τους ύλη που μπορεί να δημιουργήθηκε πριν από 4,6 δισεκατ. χρόνια. Ο κ. Βέρνερ εξηγεί ότι «οι κομήτες είναι πολύ παλιά συστατικά στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος. Προσπαθούμε μέσα από τη μελέτη των κομητών να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.» Οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν, μεταξύ άλλων, να ανακαλύψουν αν το νερό μεταφέρθηκε στη Γη από κομήτες. «Είναι πραγματικά ένα ταξίδι στο άγνωστο» λέει ο Γιόχαν-Ντίτριχ Βέρνερ.
Μέχρι όμως να φτάσουν το Philae και το διαστημόπλοιο Rosetta στον προορισμό τους θα πρέπει να καλύψουν μία απόσταση περίπου τεσσάρων εκατομ. χλμ. Το διαστημικό όχημα προσεδάφισης δεν είχε επαφή με το κέντρο ελέγχου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στο Ντάρμστατ της Γερμανίας από τις 8 Ιουνίου 2011. Για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας οι επιστήμονες είχαν απενεργοποιήσει το Philae. Το «ξυπνητήρι» του διαστημικού οχήματος προσεδάφισης είναι προγραμματισμένο να χτυπήσει σήμερα.
Fabian Schmidt / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου  dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc