Θετικά παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας

Θετικά παραδείγματα ελληνογερμανικής συνεργασίας

«Κολωνία-Θεσσαλονίκη, ενωμένοι βαδίζουμε στην ενωμένη Ευρώπη», ήταν ο τίτλος ημερίδας που οργανώθηκε χθες στην Κολωνία από τον Γερμανο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο. Αποτίμηση και νέα σχέδια.
Deutsch-Griechisches Wirtschaftsforum Köln
Εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση των δυο αδελφοποιημένων από το 1988 πόλεων, εκπρόσωποι επιμελητηρίων και επιχειρηματίες συζήτησαν για τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα ελληνογερμανικής συνεργασίας των δήμων και των περιφερειών, στην τοπική οικονομία και διατύπωσαν ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για το μέλλον.
Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα και κυρίως την ανεργία των νέων που έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Μιλώντας στη Deutsche Welle δήλωσε πως στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια καταργήθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα στη Γερμανία δημιουργήθηκαν πεντακόσιες χιλιάδες. Τόνισε ακόμα πως η εμπιστοσύνη των μεγάλων Γερμανών επενδυτών προς την Ελλάδα έχει χαθεί, ωστόσο συμπλήρωσε: «Θέλουμε μέσα από μικρά παραδείγματα όπως είναι η συνεργασία πόλεων, για παράδειγμα η Θεσσαλονίκη με την Κολωνία, να αναδείξουμε τα περιθώρια που υπάρχουν. Ειδικά στη βόρεια Ελλάδα υπάρχει ένα θετικό κλίμα ως προς τη Γερμανία, κάτι δυστυχώς που δεν το βρίσκουμε στη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τη Γερμανία. Ο αντιαμερικανισμός έχει αντικατασταθεί με τον αντιγερμανισμό και αυτό βέβαια πρέπει να αλλάξει».
Ο κ. Χατζημαρκάκης τόνισε πως η επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία, οι οποίοι στην πλειονότητά τους προέρχονται από τη βόρεια Ελλάδα, έχει συμβάλει στη διαμόρφωση ενός θετικού κλίματος. Μια βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση ελληνογερμανικών πρότζεκτ.
Δυαδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης
Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου
Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης και πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου
Ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια είναι το λεγόμενο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης. Ένα μοντέλο που συνδυάζει τη σχολική με την επαγγελματική εκπαίδευση. Επιχειρήσεις εκπαιδεύουν στην ουσία τους αυριανούς τους υπαλλήλους. Στη Γερμανία οι νέοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε περίπου 400 επαγγέλματα. Ο Αθανάσιος Συριανός, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, συμμετέχει στην υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο: «Έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα, προσφέροντας στα τουριστικά επαγγέλματα, σε συνεργασία με το Τουριστικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην Αθήνα και στην Κρήτη μια πρώτη εκπαίδευση για περίπου 60 παιδιά».
Στην κριτική που ασκείται ότι τελικά οι καλύτεροι και οι πιο εξειδικευμένοι θα εγκαταλείψουν την Ελλάδα αναζητώντας ενδεχομένως δουλειά στη Γερμανία, άρα η ελληνική οικονομία δεν θα ωφεληθεί από αυτού του είδους την εκπαίδευση, απαντά:
«Πιστεύω πως αυτό δεν είναι αληθές. Από αυτό το κομμάτι της εκπαίδευσης θα βγαίνουν άνθρωποι που θα έχουν πρακτικές ικανότητες. Θα εκπαιδεύονται βάσει ενός προγράμματος, το οποίο δεν θα καταρτίζεται από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή δεν θα καθορίζεται μια διδακτική ύλη από το Υπουργείο Παιδείας για τα επόμενα δεκαπέντε – είκοσι χρόνια, αλλά θα καθορίζεται μέσα από τα αρμόδια όργανα, από τα επιμελητήρια. Αυτό είναι και το μοντέλο επιτυχίας της Γερμανίας διότι η εκπαίδευση ακολουθεί την εξέλιξη της αγοράς και της τεχνολογίας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να πείσει κανείς τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι πρέπει να επωμισθούν και ένα κόστος για να εκπαιδεύσουν ανθρώπους, ότι αυτοί οι μαθητευόμενοι θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους από ότι οποιοιδήποτε τυχαίοι εργαζόμενοι από την αγορά».
Βόλτες με ποδήλατα και διαχείριση αποβλήτων
O Χουάν Καρμόνα Σνάιντερ από την εταιρεία ZENIT
O Χουάν Καρμόνα Σνάιντερ από την εταιρεία ZENIT
Ένα ακόμα θετικό παράδειγμα ελληνογερμανικής συνεργασίας εκθέτει στην Deutsche Welle o Χουάν Καρμόνα Σνάιντερ, από την εταιρεία ZENIT, η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ και δραστηριοποιείται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας στηρίζοντας καινοτόμες επιχειρήσεις.
«Από τον περασμένο χρόνο ασχολούμαστε με τη διοργάνωση αποδράσεων στην Πελοπόννησο με ποδήλατα. Μέχρις στιγμής έχουμε προχωρήσει σε τέσσερεις διοργανώσεις από κοινού με ελληνικές επιχειρήσεις, όλα είναι ελληνικά εκτός από τους τουρίστες. Και προωθούμε αυτό το τουριστικό προϊόν στη Γερμανία, αλλά και στην Ιταλία, στην Πολωνία, στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Τέλος, θετική είναι και η εμπειρία του Ρολφ Γκάινερτ, πρώην δημάρχου του Ζίνσχαϊμ έξω από τη Νυρεμβέργη, ο οποίος συντονίζει εδώ και δυο χρόνια τους ειδικούς από την τοπική αυτοδιοίκηση και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στους δήμους και τις κοινότητες. Όπως χαρακτηριστικά λέει, διαθέτει έναν κατάλογο με πάνω από εκατόν είκοσι δημάρχους και τοπικούς άρχοντες, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την προσπάθεια. Στην πλειονότητά τους έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, συζητώντας τα προβλήματα με τους τοπικούς φορείς. Για παράδειγμα βοήθησαν τους δήμους της Ικαρίας και της Νάξου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων ενώ στη Σαμοθράκη εξετάζεται αυτή την περίοδο το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Όσο για την αντιμετώπιση των Γερμανών ειδικών από τις τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα, ο Ρολφ Γκάινερτ μόνο καλά λόγια είχει να πει.
Δεν είναι σίγουρα ρόδινα τα πράγματα στην Ελλάδα. Η ανεργία και η οικονομική δυσπραγία είναι μια σκληρή καθημερινή πραγματικότητα για τον περισσότερο κόσμο, ωστόσο ορισμένα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ Αναστάσιος Τζίγκας κάλεσε τον Ντιρκ Μίχαελ φον ντερ Κέλεν, διευθύνοντα σύμβουλο της γιγαντιαίας Έκθεσης της Κολωνίας, να συνεργαστούν και εκείνος απάντησε καταρχήν θετικά. Ο Αθανάσιος Τιτόνης, Τεχνικός Γενικός Διευθυντής του αεροδρομίου της Βόννης/Κολωνίας, δήλωσε πρόθυμος να μεταφέρει ιδέες για το πώς μπορούν να γίνουν πιο κερδοφόρα τα ελληνικά αεροδρόμια ενώ ο ζαχαροπλάστης Μακάριος Παπαδόπουλος υποσχέθηκε ένα κουτί θεσσαλονικιώτικα γλυκά σε όποιον από τους συμμετέχοντες επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη μέσα στο 2014. Η πιο άμεση πιθανώς και εύκολα υλοποιήσιμη υπόσχεση.
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος ΜοσκόβουDW  DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»