Τσίπρας η Ελλαδα πρέπει να ενταχθείσύντομα στο πρόγραμμα.............


Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

«Χρειάζεται ισχυρό σήμα στους επενδυτές ότι η χώρα μας αφήνει πίσω της την κρίση και αυτό δεν γίνεται με καθυστερήσεις» δήλωσε ο Πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Share
εκτύπωση  


Η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις μέρες της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασικών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ,

Οι συνομιλητές μου πιστεύω πως κατανόησαν αυτήν την ανάγκη. Κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις, ενόψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς, για κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «σχεδόν σε όλους τους συνομιλητές μου -γιατί η συνάντησή μου με την πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας αφορούσε το Brexit και το Κυπριακό- έθεσα την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλες τις πλευρές».

Αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου για το χρέος, σημειώνοντας πως «ήταν εξαιρετικά θετικές, και σε απολύτως θετικό πλαίσιο...». «Τα αρνητικά του Μαΐου δεν ήταν οι αποφάσεις, αλλά μετά, στις συνεντεύξεις Τύπου, όταν είδαμε την αντιπαράθεση ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών», είπε.

Προσέθεσε πως είναι εφικτό ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου να έχουμε θετικές αποφάσεις... «Πρέπει να δοθεί ισχυρό σήμα στην επενδυτική κοινότητα και αυτό δεν δίνεται όσο υπάρχει διαρκής αναβολή σε όσα έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει η Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης», τόνισε και είπε πως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου θα συζητηθεί η συγκεκριμενοποίηση των άμεσων και βραχυπρόσθεσμων μέτρων που ειναι απαραίτητα για την επίλυση του χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα το βλέπουμε από κοινού, σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση. Υπάρχει σε εξέλιξη η β' αξιολόγηση και περιμένουμε στο Eurogroup του Δεκέμβρη να οριστικοποιηθούν μέτρα για το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του χρέους και τα επόμενα.
Όπως είπε, στην απόφαση του Μαΐου τέθηκε το όριο 15% του ΑΕΠ στις πληρωμές χρέους και η γενική περιγραφή για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ομως, είπε, το αρνητικό του Μαΐου δεν ήταν η απόφαση αλλά ότι αμέσως μετά, στη συνέντευξη τύπου είδαμε να επαναλαμβάνεται η διαφωνία μεταξύ των θεσμών, του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Εδωσαν έτσι το λάθος μήνυμα στους επενδυτές: «περιμένετε το Δεκέμβρη για να δείτε τι θα κάνετε».
Το χρονοδιάγραμμα είναι δεδομένο και αφορά την ίδια την επιτυχία του προγράμματος. Αν συνεχιστεί η αναβλητικότητα τίθεται σε κίνδυνο και η ίδια η επιτυχία του προγράμματος, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συνάντηση με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, λέγοντας πως της έθεσε τα καίρια στρατηγικά ζητήματα και πρόσθεσε ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα.

Επισήμανε, επίσης ότι υπάρχει θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο και αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις συναντήσεις που είχε νωρίτερα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως τόνισε, οι δύο ηγέτες έδειξαν κατανόηση για το Κυπριακό και συμφώνησαν με τη θέση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση χωρίς να χαρακτηριστεί παράνομη η παρουσίας των κατοχικών τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Οσον αφορά στο προσφυγικό ο ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι θέσεις μας στο προσφυγικό αντανακλώνται στα σημερινά συμπεράσματα. Η πλειοψηφία των χωρών στήριξε τον πυρήνα των θέσεών μας... Δεν μπορούν τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν ευέλικτα την αλληλεγγύη. Αυτό είναι πρόσχημα για να μην τηρούνται οι δεσμεύσεις.»

Για να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει τα κράτη μέλη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους σε ότι αφορά την απελευθέρωση της βίζας με την Τουρκία. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει, όμως τις δεσμεύσεις της, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται να εξαιρεθεί η Κύπρος και να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Για τη Συρία ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «εχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων εκεί. Είναι απαραίτητος ένας θετικός διπλωματικός ρόλος της Ευρώπης... Πρέπει να δουλέψουμε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχόμαστε βομβαρδισμούς».

Το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε και χρειάζεται σημαντική πίεση σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Χρειάζονται λύσεις που να επουλώνουν τις πληγές. Γι' αυτό καταστήσαμε σαφές ότι δεν βοηθούν οι κυρώσεις (σ.σ. Ρωσία) και το ψυχροπολεμικό κλίμα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε αλλαγές στη συμφωνία με τον Καναδά που ήταν προβληματική σε πολλά σημεία της», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. «Καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις. Με αυτές έχουμε μια συμφωνία αρκετά διαφορετική.»

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc