ΕΥΡΩΠΑΙΚΌς ΝΌΤΟς ΚΑΙ ΗΠΑ

 
Κώστας Ιορδανίδης ΚΩΣΤΑΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

Ευρωπαϊκός Νότος και ΗΠΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΣΧΟΛΙΟ
Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τελευταίας περιοδείας του σε χώρες της Ευρώπης πριν από την έξοδό του από τον Λευκό Οίκο, θα επισφραγίσει στο ανώτατο επίπεδο μια σαφή διάσταση απόψεων Ουάσιγκτον και Βερολίνου στα θέματα οικονομικής πολιτικής.

Ευπρόσδεκτη η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου υπέρ των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά δεν πρόκειται να κάμψει ασφαλώς τη Γερμανία· όχι απλώς λόγω των ομοσπονδιακών εκλογών ύστερα από ένα χρόνο, αλλά επειδή το οικονομικό κατεστημένο αυτής της χώρας επωφελείται από την πολιτική που εκφράζει ο δρ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ούτε εάν πρωτεύσουν στις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Το πρόβλημα, εν ολίγοις, είναι αυτή καθαυτήν η Γερμανία και όχι ο κυβερνητικός συνασπισμός που ασκεί την εξουσία σήμερα ή όποιος προκύψει μετά τις εκλογές. Βεβαίως η Ουάσιγκτον, και υπό τον νέο πρόεδρο που θα αναδειχθεί στις εκλογές την πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να αδρανήσει.

Τα σκάνδαλα της Siemens, της Volkswagen και της Deutsche Bank απεκαλύφθησαν από τις ΗΠΑ· τα πρόστιμα που επεβλήθησαν ήσαν εξοντωτικά· ο ακήρυκτος οικονομικός πόλεμος θα συνεχισθεί. Αλλά η Γερμανία θα επιμείνει. Αυτή είναι η χώρα· αυτή η νοοτροπία των ιθυνόντων της στον οικονομικό και στον πολιτικό τομέα.

Οικτίρουν ορισμένοι την παρακμή της Γαλλίας, την απομείωση της παρεμβατικής ισχύος της, που εξασφάλιζε μιαν ισορροπία μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά με τον Νότο. Αλλά ουδέποτε η Ευρώπη κατάφερε να αντιμετωπίσει με ίδιες δυνάμεις τον γερμανικό όγκο. Τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων οφειλόταν αποκλειστικά στην εμπλοκή των ΗΠΑ. Και χάρις στην παρουσία των Αμερικανών, η ΕΣΣΔ δεν καθυπόταξε τη Δυτική Ευρώπη.

Αδιαμφισβήτητα οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την ισοπέδωση της Γερμανίας. Δεν είναι καν προς το συμφέρον τους. Είναι ανεκτικοί οι Αμερικανοί στη διαχείριση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις εθνικιστικές εκφάνσεις κάποιων κρατών της Δύσεως. Αμεσες ευεργετικές συνέπειες δεν πρόκειται να έχει η περιοδεία του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη, αλλά θα ενισχύσει αποφασιστικά την αμερικανική επιρροή στον Νότο, οι χώρες του οποίου υφίστανται –όλες ανεξαιρέτως– τις συνέπειες της «σιδηράς πολιτικής» του Βερολίνου.

Πέραν των υπερβασιών της Γερμανίας στον οικονομικό τομέα, της αλόγιστης εμπλοκής της στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις «πρωτοβουλίες» της Γαλλίας στη Λιβύη και στη Συρία, που δημιούργησαν κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Νότος βρίσκεται εκτεθειμένος και μόνος σταθεροποιητικός παράγων αναδεικνύεται η Ουάσιγκτον. Αυτή είναι κατεξοχήν η πολιτική διάσταση της περιοδείας του κ. Ομπάμα στην Ευρώπη και μια παρακαταθήκη στον διάδοχό του.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»