ο Ερντογάν ονειρευεταιτην οθωμανική αυτοκρατορία Αμεση..................


Ο Ερντογάν ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία - Αμεση απάντηση της Αθήνας

Θέλει τα σύνορα «από την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου»
Ο Ερντογάν ονειρεύεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία - Αμεση απάντηση της Αθήνας
Share12
εκτύπωση  

«Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία έχει ιστορικό δικαίωμα να έχει λόγο σε μία ευρύτερη γεωγραφία που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη και εκτείνεται μέχρι… τη Σιβηρία.

Οι δηλώσεις Ερντογάν έρχονται πριν ακόμη καταλαγιάσει ο θόρυβος που προκάλεσε ο ίδιος προ ημερών έπειτα από τις δηλώσεις του με τις οποίες αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λωζάννης και κινούνται στο ίδιο πνεύμα αναθεώρησης της συνθήκης που για πολλούς αποτελεί την ιδρυτική πράξη της σύγχρονης κεμαλικής Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία», υποστήριξε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη γενέτειρά του Ριζούντα στην ανατολική Τουρκία, όπου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας για να εγκαινιάσει ένα πανεπιστήμιο που φέρει το όνομά του.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο «Εθνικό Συμβόλαιο» (Εθνικό Όρκο) που υιοθέτησε στις 28 Ιανουαρίου του 1920 η τότε οθωμανική Βουλή λίγο πριν από τη διάλυσή της και αποτέλεσε την πολιτική παρακαταθήκη για την Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας υπό των εθνικιστών του Κεμάλ και το οποίο προέβλεπε την αποκατάσταση των συνόρων της Τουρκίας στην οριογραμμή που βρισκόταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία την ημέρα της υπογραφής της Ανακωχής του Μούδρου το 1918, της συνθηκολόγησης δηλαδή στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με τον Ερντογάν αν τίθεται για την Τουρκία θέμα «Εθνικού Όρκου» τότε «δεν μπορούμε απλά να αναρωτιόμαστε μεταξύ μας, αλλά υπάρχουν ευθύνες που μας αναλογούν».

Στην απόφαση του 1920 το κριτήριο ήταν η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και όσον αφορά την Ελλάδα το νομικό καθεστώς της Δυτικής Θράκης θα έπρεπε να οριστεί ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην περιοχή. Ορισμένοι μάλιστα τούρκοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του Εθνικού Συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Βατούμι, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου
    «Θα πρέπει να απαρνηθούμε την ταυτότητά μας εάν θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά το τι συμβαίνει από τη Γάζα έως την Σιβηρία, όπου μιλάμε την ίδια γλώσσα και μοιραζόμαστε τον ίδιο πολιτισμό» ανέφερε για να προσθέσει: «Είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Τη στιγμή που θα παραιτηθούμε από αυτά τα μέρη, θα είναι στιγμή που θα έχουμε παραιτηθεί από την ανεξαρτησία και το μέλλον μας. Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία, μαζί με τους 79 εκατομμύρια πολίτες της, έχει ευθύνη απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια της με τα οποία έχει βαθείς ιστορικούς, πολιτισμικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς».

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει εξηγήσεις από την Τουρκία γιατί αναμειγνύεται σε όσα διαδραματίζονται στις περιοχές αυτές. «Δεν είναι ξένα σε εμάς κανένα από τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί. Πώς είναι δυνατόν να ξεχωρίσεις τη Ριζούντα από το Βατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε διαφορετικά την Αδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη; Πώς μπορούν να μην έχουν σχέση μεταξύ τους η Αντεπ με το Χαλέπι, η Μάρντιν με το Χασεκί, η Σίιρτ με τη Μοσούλη; Φεύγοντας από την Αλεξανδρέττα και μέχρι το Μαρόκο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, παντού θα συναντήσετε τα ίχνη μας» ανέφερε με χαρακτηριστικό στόμφο.

    Το κείμενο της εφημερίδας Σαμπάχ

    Τι απαντά η Αθήνα

    «Η δημόσια ανακίνηση ιστορικών και ειδικά συνοριακών ζητημάτων που η Συνθήκη της Λωζάννης έχει ρυθμίσει οριστικά και αμετάκλητα, διαμορφώνοντας αντικειμενικά δεδομένα δεσμευτικά για όλους, είναι προκλητική και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας.
    «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς.
    »Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη» προσθέτει.
    ΠτΔ: Η ρητορική του Ερντογάν υπονομεύει τη Συνθήκη της Λωζάνης
    «Η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, με οιαδήποτε εκδοχή, ακόμη και με την πιο καλόπιστη, δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας» δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Έδεσσας.
    «Γιατί πρέπει να τονίσω -και το λέω καλόπιστα- ότι εμείς είμαστε εκείνοι, οι οποίοι στηρίξαμε και στηρίζουμε τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία, εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρώπη» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
    «Το επιθυμούμε αλλά αυτό προϋποθέτει ότι σεβόμαστε και την ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Και είναι γνωστό ότι η Συνθήκη της Λωζάνης οριστικά και αμετάκλητα έχει καθορίσει τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και της Ευρώπης με την Τουρκία γιατί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ, αφού κατά το ευρωπαϊκό δίκαιο τα σύνορα της ΕΕ είναι τα σύνορα των κρατών - μελών».
    Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «οφείλει να κατανοήσει, πρώτον, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς δικαίου, δεύτερον, ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή και να μην υπονομεύεται με κανένα υπονοούμενο. Θέλω, επιπλέον, να τονίσω ότι μέσα από αυτό τον σεβασμό τού διεθνούς δικαίου μπορεί να διεκδικήσει, αν θέλει, να αποτελεί δημοκρατικώς οργανωμένο μέλος της διεθνούς κοινότητας».
    Ποτάμι: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια του Ερντογάν
    «Η Συνθήκη της Λωζάνης και οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι κείμενα απέναντι στα οποία πρέπει να υπάρχει ο απόλυτος σεβασμός όλων. Και νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα, η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα, να επαναφέρει στην τάξη τον κ. Ερντογάν» σχολίασε το Ποτάμι για τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.
    Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι συνεχίζει τις σπασμωδικές του κινήσεις, που μέρα με την ημέρα γίνονται και πιο επικίνδυνες. «Οι διεθνείς συμφωνίες όμως, δεν μπορεί να είναι παιχνίδι στα χέρια όποιου βρίσκεται σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό της χώρας του» αναφέρει και τονίζει: «Η λεκτική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών δυναμιτίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Η συνύπαρξη και ο σεβασμός των συνόρων είναι όμως προϋπόθεση για την Ευρώπη».
    H απάντηση της Νέας Δημοκρατίας
    Η Συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν, σχετικά με το τουρκικό “Εθνικό Συμβόλαιο” του 1920 και τα εδάφη στα οποία αυτό αναφέρεται, είναι άκρως προκλητικές, απαράδεκτες και αποσταθεροποιητικές για όλες τις χώρες που γειτνιάζουν με την Τουρκία.

    Ο Τούρκος Πρόεδρος οφείλει να μη συγχέει το αξίωμά του και τον πολιτικό του λόγο, με την ιδιότητα ενός νέο-οθωμανού ιστορικού που παραγνωρίζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες Ειρήνης, που συνάφθηκαν τον 20ό αιώνα και μάλιστα μετά από δύο βαλκανικούς και δύο παγκοσμίους πολέμους.

    Δεν χωρούν αμφιβολίες και παρερμηνείες σε τέτοια ζητήματα. Διαφορετικά, η Τουρκία σύντομα θα απομονωθεί από το συμμαχικό και ευρωπαϊκό χώρο, στον οποίο φιλοδοξεί να ανήκει.

    Η Νέα Δημοκρατία αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης φίλων, εταίρων και συμμάχων για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα».

    Γκάφα του ΑΠΕ
    Γκάφα υπέπεσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανασκευάζοντας μετά από πολλές ώρες τις δηλώσεις που φερόταν να έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δημοψήφισμα στη Θράκη, αμφισβητώντας ταυτόχρονα την ελληνικότητα της Θεσσαλονίκης, νησιών του Αιγαίου και την κατάσταση στην Κύπρο. Δηλώσεις οι οποίες έτσι όπως μεταδόθηκαν προκάλεσαν εύλογα θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα και παρολίγο να προακέσουν διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία.
    Στο διορθωτικό τηλεγράφημα που εστάλη το απόγευμα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη «δημοψήφισμα» στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου, αλλά η αναφορά της λέξης αποδίδεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Σαμπάχ, για επεξήγηση του «Εθνικού Συμβολαίου» των Τούρκων το 1920.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές το ΑΠΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

    Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο "Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο" το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

    Μιχάλης Ψύλος

    Πρόεδρος ΔΣ κ Γενικός Διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κουμουτσάκος: Μέρες φθοράς και κακοδιοίκησης σε ΥΠΕΞ και ΑΠΕ
    «Βλαπτικές και απαράδεκτες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ασκώντας παράλληλα κριτική, τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

    Μιλώντας στον Alpha 989, σημείωσε: «Το ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε σε ανταπόκριση του ΑΠΕ χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των όσων λέγονται από το πρακτορείο. Περνάει μέρες φθοράς και κακοδιοίκησης το ΥΠΕΞ, όπως και το πρακτορείο. Συγκεκριμένα, ζούμε τις πιο κομματικοποιημένες μέρες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Πλήττεται με αυτόν τον τρόπο ο ρόλος του πρακτορείου και αυτό πρέπει να αλλάξει.»

    Για την τοποθέτηση Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να τις αντιμετωπίζει ως «φραστικά πυροτεχνήματα».

    «Παρακολουθούμε με πολύ αυξημένη προσοχή τις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου, έχουμε ένα κρεσέντο δηλώσεων. Πρέπει να αξιολογούμε με σοβαρότητα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και όχι επιφανειακά. Ο Ερντογάν βιώνει την ισχύ στο εσωτερικό και ταυτόχρονα πιέσεις στο εξωτερικό. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί συλλογική ένταση» συνέχισε.

    Comments

    Popular posts from this blog

    επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

    Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc