η Οργή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά

Επισκόπηση τύπου

«Η οργή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά»

Για την οργή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά κάνει λόγο η FAZ ενώ την αναβολή της γερμανικής συναυλίας για το αρμενικό στην Κωνσταντινούπολη επικρίνουν οι SZ και η Berliner Zeitung.
Griechenland Afrikanische Flüchtlinge auf Lesbos (DW/T. Tosidis)
«Η οργή των προσφύγων στα ελληνικά νησιά» είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το δημοσίευμα της η FAZ  και σημειώνει: «Όταν ο Μπάρακ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ευρώπη για τελευταία φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, πριν από την άφιξή του στη Γερμανία θα έχει συνομιλίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα αναμένεται στις 25 Νοεμβρίου για να συζητήσει κυρίως δυο θέματα: την υπερχρέωση της Ελλάδας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, στα οποία καθημερινά καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες και μετανάστες. Και τα δυο θέματα σε ένα μήνα θα παραμένουν τόσο επίκαιρα όσο και σήμερα».
Στη συνέχεια το άρθρο περιγράφει την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, όπου συχνά οι πρόσφυγες αντιδρούν με βίαιο τρόπο καίγοντας κάδους απορριμμάτων και πετώντας πέτρες στην αστυνομία για τις καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου αλλά και στις φήμες περί επαναπροώθησή στους στην Τουρκία. Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται στην οργή κατοίκων των νησιών που ζητούν τη μεταφορά μέρους των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και στις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης για επίλυση του θέματος τις οποίες δεν τηρεί.
Και το άρθρο καταλήγει: «Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται στην Ελλάδα κάτω από συνθήκες, οι οποίες σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των ‘Γιατρών χωρίς Σύνορα' είναι απαράδεκτες. Αυτό δεν ισχύει όμως μόνο για τα νησιά. Και στην ηπειρωτική Ελλάδα, στο παλιό αεροδρόμιο της Αθήνας, έχουν δημιουργηθεί παραγκουπόλεις μεταναστών. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη στου Μαξίμου για την κατάσταση στα νησιά».
Η διπλωματία της μουσικής
Dresdner Sinfoniker Projekt aghet – ağıt (Filip Zorzor)
H Συμφωνική της Δρέσδης ερμηνεύοντας το Aghet
Με αφορμή τη ματαίωση της συναυλίας της Συμφωνικής της Δρέσδης στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το αρμενικό η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει: «Πότε η σιωπή είναι πραγματικά απογοητευτική; Όταν για παράδειγμα το υπουργείο Εξωτερικών προτιμά να σιωπά για όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία. Μόλις συνελήφθησαν οι Κούρδοι δήμαρχοι του Ντιαρμπακίρ και ο Ερντογάν παίζει εκ νέου με τη φωτιά. Το μουσικό κομμάτι που δεν επιτρέπεται να ακούσει κανείς στην Κωνσταντινούπολη έχει δυο ονόματα: Aghet, είναι αρμενικό και είναι για την γενοκτονία και Agit στα τουρκικά σημαίνει τραγούδι του πόνου. Το πάντρεμα αυτών των δυο θα ταίριαζε πολύ στην Κωνσταντινούπολη».
Για το ίδιο θέμα η Berliner Zeitung γράφει: «Για να μην προκαλέσουν πολύ τον Ερντογάν η Συμφωνική της Δρέσδης είχε σχεδιάσει να παρουσιάσει ένα πιο μετριοπαθές πρόγραμμα. Το Aghet θα παρουσιαζόταν στο Γενικό Προξενείο σε μια εκδοχή για ορχήστρα δωματίου. Για παράδειγμα δεν είχαν προγραμματίσει το μελόδραμα «Σφαγή, ακούστε τη σφαγή», το οποίο συνήθως είναι μέρος του προγράμματος. Ήταν μια συμφιλιωτική πρόταση στην οποία προέβησαν οι μουσικοί και κάλεσαν προσωπικά τον Ερντογάν χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Γενικό Προξενείο. Όποιος όμως ξέρει τον Ερντογάν γνωρίζει πως δεν είναι ο άνθρωπος για συμφιλιωτικές προτάσεις. Αυτός πάντως δεν είναι λόγος για τη γερμανική κυβέρνηση να ματαιώσει ‘μια προσφορά συμφιλίωσης’».
Μαρία Ρηγούτσου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc