Σφοδρή κόντρα στη βουλή με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες

Παρασκευή
21 Οκτωβρίου 2016
Ημερήσια ηλεκτρονική εφημερίδα, Αρ. φύλλου 2223RSS FEED
Αιφνιδιασμός από το ΣτΕΣφοδρή κόντρα στη Βουλή με φόντο τις τηλεοπτικές άδειες
20/10/2016
Στα ύψη βρέθηκε και χθες η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, έπειτα από τον αιφνιδιασμό που δημιούργησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και να ξεκινήσει η συζήτηση επί της ουσίας.
Συγκεκριμένα, οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές από ισχυρή πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ και ψήφους 16-9 σύμφωνα με πληροφορίες.
Η πλειοψηφία δεν πείστηκε από την εισήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου που είχε ταχθεί υπέρ της απόρριψης των προσφυγών.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για φαινόμενα εκφυλισμού και μεθοδεύσεις παρακράτους στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του ΣτΕ.
Παράλληλα διεμήνυσε στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να επανακαταθέσει την τροπολογία Παππά, η οποία προέβλεπε να πέσει «μαύρο» στα μη αδειοδοτημένα κανάλια, μέσα σε 5 ημέρες, αλλά αυθημερόν αποσύρθηκε. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε σε δημοκρατική εγρήγορση τους πολίτες, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου για την «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», που εισήχθη προς ψήφιση την Τετάρτη στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης ανέγνωσε την ανακοίνωσαη που εξέδωσαν χθες δικαστές και εισαγγελείς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν έχει εκδοθεί τέτοια ανακοίνωση από τους δικαστές και τους εισαγγελείς, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα μεθοδεύσεων για την εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης.
Πρόσθεσε πως η υπόθεση αυτή προκαλεί τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και θα έπρεπε να προκαλεί και τα αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου, τη στιγμή που ένα κόμματικό έντυπο, η Αυγή, δημοσιοποίησε τα στοιχεία του δικαστή, την ημέρα που αυτός συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΣτΕ. Είπε ακόμα ότι τα στοιχεία του αναδείχθηκαν στην Βουλή από τους «γνωστούς εργολάβους της λάσπης».
Μετά την απόφαση του ΣτΕ δικαιώνεται η θέση της ΝΔ ότι πρέπει να κριθεί η ουσία του νομου Παππά, τόνισε, προειδοποιώνταςτην κυβέρνηση να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά και να μην κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.
Όπως είπε, η ΝΔ διαχρονικά υποστηρίζει την λειτουργία θεσμικών ανεξαρτητων αρχών αλλά ανεξάρτητες αρχές ισχυρές και όχι μαριονέτες. «Εμείς κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση. Δεν αρνούμαστε τα πάντα όπως εσείς που μπλοκάρατε τις ανεξάρτητες αρχές. Απαιτούμε είπε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέφερε ότι αν το ΣτΕ κρίνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αντισυνταγματικό «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς το οποίο θα είναι αντισυνταγματικό».
Σε ερώτηση αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές σε περίπτωση που τελικά ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, ο κ. Παππάς απάντησε:
«Είναι σαφές ότι αυτό επιδιώκουν, υπάρχει παζλ τοποθετήσεων και συμφερόντων που επιθυμούν διακαώς να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις διαμέσου δικαστικών αποφάσεων».
Την ίδια ώρα, χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε και η νέα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρότειναν να ληφθεί η απόφαση μετά την τοποθέτηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πριν την ψηφοφορία ο κ. Δένδιας επέμεινε να μην προχωρήσει η διαδικασία και τόνισε ότι η ΝΔ θα αναμένει την απόφαση του ΣτΕ και «μετά θα επαναπροσδιορίσει την θέση της», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν συνιστά η σημερινή απόφαση αδυναμία σύστασης του ΕΣΡ και δεν συνιστά η στάση μας αρνητική ψήφο για τα πρόσωπα που προτείνονται».
Τόνισε, ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να μην επανακατατεθεί η τροπολογία Παππά για το κλείσιμο των μη αδειοδοτημένων καναλιών.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλή και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε πως ο ίδιος «ήταν υπέρ της συναινετικής γραμμής», αλλά όλα άλλαξαν μετά την τροπολογία Παππά. «Η πρότασή σας θα μπορούσε να εξελιχθεί θετικά με το πρόσωπο αυτό, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές παντού. Σας είπα ότι φοβάμαι πως η ιστορία σε ότι μας αφορά τινάχθηκε στον αέρα», είπε ο Ν. Κακλαμάνης
«Σήμερα όμως υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης με διακριτή διαφορά. Το 16 – 9 δεν αφήνει αμφιβολία. Και μάλιστα συνεχίσθηκε η κουβέντα και μπήκε στην ουσία. Να περιμένουμε το αποτέλεσμα και να δεσμευτούν τα κόμματα πως θα βγάλουμε ΕΣΡ μετά την απόφαση του ΣτΕ», συμπλήρωσε.
«Η συνεννόηση δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Εσείς δείξατε μία διάθεση, αλλά ήρθε η τροπολογία Παππά που αφορούσε και άλλες αρμοδιότητες από το ΕΣΡ παράλληλα με την πρωτοβουλία Βούτση. Ήταν μία απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων. Εμείς είπαμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος τονίζοντας ότι «τα πρόσωπα που έχετε από εμάς είναι δεκτά».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε πως «πρόκειται για αναδιανομή της πίτας σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων όπου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τις συμμαχίες που είχαν με καναλάρχες και η κυβέρνηση κάποια άλλα συμφέροντα. Η ενημέρωση παραμένει στους ίδιους, απλά κάποιοι φεύγουν, κάποιοι μένουν και υπάρχουν οξύτατες αντιδράσεις».
«Ας περιμένουμε την τελική απόφαση επί της ουσίας, είναι θέμα ημερών», ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.
«Μην μπούμε στην διαδικασία της τροπολογίας διότι δεν θα υπάρξει ποτέ ΕΣΡ», είπε ο βουλευτής της Ε.Κ. Μ. Γεωργιάδης, χαρακτηριστικά.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»