Ο ΤΣΊΠΡΑς ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΟΥΠΙ


Ο Τσίπρας στο... κιούπι

Ο Τσίπρας στο... κιούπι
Share1
εκτύπωση  

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας (φωτογραφία) στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό εκεί γύρω στο 93%, μπορεί να τους είπε να ξαναψηφίσουν επειδή δεν του άρεσε μια ψηφοφορία και αυτοί προθύμως το έκαναν, αλλά στις επόμενες ημέρες του Συνεδρίου, τώρα που έχουν καταλαγιάσει τα πράγματα, τα πνεύματα και οι τυμπανοκρουσίες, οι συριζαίοι άρχισαν πάλι να το ξανασκέφτονται. Και όταν λέω συριζαίοι εννοώ την ομάδα των 53, τους οποίους εκπροσωπεί ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Εάν αληθεύουν αυτά που λέει αριστερά (κυρίως) αλλά και δεξιά ο υπουργός Οικονομικών (και πρώτος σε σταυρούς στην Κεντρική Επιτροπή), τότε η εσωστρέφεια ξαναγυρνά στο κυβερνών κόμμα: «Πρέπει να μικρύνουμε τις αρμοδιότητες του προέδρου» φέρεται να λέει όταν τον ερωτούν για τις διεργασίες στο κόμμα...

nnn

Αυτή η αναφορά βεβαίως του τσάρου της Οικονομίας δεν σχετίζεται με ηλικιακά θέματα αλλά, όπως έμαθα, με τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βγήκε από το Συνέδριο ενισχυμένος κομματικά. Οι 53  δεν θέλουν να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προεδρικό κόμμα που όλες οι εξουσίες θα πηγάζουν από τον πρόεδρο. Καθόλου δεν τους άρεσε η πρόταση του κ. Τσίπρα για τη δημιουργία πειθαρχικών οργάνων που θα πραγματοποιούν διαγραφές. Τέτοιες μεθοδεύσεις μόνο τα αστικά κόμματα έκαναν, λένε. Παραμένουν πιστοί στην άποψή τους ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει πολυφωνικό. Ετσι ήταν, με αυτή τη νοοτροπία πήγαν από το 3% στην εξουσία, έτσι θέλουν να παραμείνει. Στη βάση αυτή θέλουν, λένε, τον πρόεδρο στο... κιούπι. Εάν τα καταφέρουν, καλώς. Εάν όχι, καλά ξεμπερδέματα.

Χάσαμε τον Χουλιαράκη, stop

Παράπονα μαθαίνω ότι κάνει τελευταίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη διαθεσιμότητα του αναπληρωτή του Γιώργου Χουλιαράκη. Οταν τον ρωτούν για θέματα του Γενικού Λογιστηρίου, όπως για παράδειγμα για τις αποκλίσεις στο πλεόνασμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο Ευκλείδης απαντά στους συνομιλητές του: «Για αυτά ρωτήστε τον Χουλιαράκη». Οταν εκείνοι του ανταπαντούν πως ο κύριος αναπληρωτής υπουργός είναι ακριβοθώρητος ο κ. Τσακαλώτος με αφοπλιστικό τρόπο τους αποστομώνει λέγοντας: «Νομίζετε πως εγώ τον βρίσκω όταν τον θέλω;». Πού χάθηκε λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών; Κάνει βεβαίως κάποιες εμφανίσεις στη Βουλή για να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, ρίχνει καμιά ατάκα στους βουλευτές της ΝΔ ότι το τρίτο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα της πολιτικής ΝΔ και ΠαΣοΚ, δηλώνει ότι ψήφισε «Ναι» στο δημοψήφισμα, τσακώνεται με τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά στην πραγματικότητα δεν τον βρίσκει κανείς εύκολα. Τελευταίως πάντως ήταν μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου παρακολούθησε και την ομιλία του στο Χάρβαρντ.

Η συριζοποίηση του Καμμένου

Αν και η Ολγα Γεροβασίλη έχει προαναγγείλει ριζικό και δομικό ανασχηματισμό, χωρίς βεβαίως να προσδιορίσει ημερομηνία, οι υπόγειες διεργασίες ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχουν χτυπήσει κόκκινο. Στην πραγματικότητα έχουν χτυπήσει κόκκινο μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι μετά τον ανασχηματισμό του κόμματος ακολουθεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Και ο ανασχηματισμός του κόμματος ολοκληρώνεται στην ουσία αυτό το Σαββατοκύριακο με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Τι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ουδείς ακόμη είναι σε θέση να γνωρίζει. Υπάρχουν όμως πληροφορίες τι θέλουν τα στελέχη από τον κ. Τσίπρα. Ας πάμε πρώτα στον «συγκυβερνήτη» Πάνο Καμμένο. Αυτό το «σύντροφοι και συντρόφισσες» με το οποίο προσφώνησε τους συριζαίους στο Συνέδριο, η παρέμβασή του στο θέμα της Εκκλησίας, τα γεύματα που προσφέρει τα Σαββατοκύριακα στην πρωθυπουργική οικογένεια, οι κοινές πτήσεις με ελικόπτερο που κάνει με τον κ. Τσίπρα, τον έχουν πλήρως συριζοποιήσει. Δεν αποκλείεται να πάρει και προαγωγή στον ανασχηματισμό. Δηλαδή, να παραμείνει στο Αμυνας (που με κανέναν τρόπο δεν θέλει να εγκαταλείψει) και να προαχθεί και σε... αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αφήστε που λένε ότι είναι πολύ πιθανό στις εκλογές να «κατέβει» με κοινό ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι θέλουν το Εξωτερικών

Ο κ. Τσίπρας πάντως δεν ασχολήθηκε ακόμη με τον ανασχηματισμό και κατά τις εκτιμήσεις του κ. Καμμένου, αλλά και στενών συνεργατών του, μπορεί αυτός να καθυστερήσει για λίγες ακόμη ημέρες. Αλλοι λένε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει ίσως ακόμη και την προσεχή εβδομάδα. Ουδείς γνωρίζει. Εκείνο όμως που έγινε γνωστό είναι ότι ξαφνικά βρέθηκαν πολλοί μνηστήρες για το υπουργείο Εξωτερικών (είναι ένα υπουργείο που δεν έχει μεγάλη πολιτική φθορά). Πρώτος και καλύτερος ο Ν. Κοτζιάς που θέλει να παραμείνει στη θέση του και προειδοποιεί μάλιστα ότι δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει και τόσο εύκολα. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών καλοβλέπει και η Ρένα Δούρου, ενώ τελευταίως εμφανίστηκε και νέος μνηστήρας: Ξέρετε ποιος; Ο Νίκος Παππάς που μετά το φιάσκο του τηλεοπτικού διαγωνισμού θα ήθελε να πάει σε ένα υπουργείο χωρίς πολλές φασαρίες. Να ξέρετε επίσης ότι ο κ. Κοτζιάς θα εγκαταλείψει το ΥΠΕΞ μόνον όταν μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο. Δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα τον αφήσει εκτός κυβερνήσεως. Οπως δύσκολα θα αφήσει εκτός κυβερνήσεως και τον Παύλο Πολάκη. Εάν δεν τον αφήσει στη θέση του, θα τον προαγάγει σε υπουργό. Μην εκπλαγείτε να τον δείτε και στο... Προστασίας του Πολίτη.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc